Kortlægning: TDC har plastret landet til med 4G-master

Siden 1. januar har TDC og TT-netværket - et samarbejde mellem Telia og Telenor - haft mulighed for at tilbyde mobilt 4G-bredbånd, også kaldet LTE, ved 800 MHz. Frekvensområdet egner sig særligt godt til at dække de tyndtbefolkede områder med mobilt bredbånd, fordi signalerne rækker langt.

En kortlægning, Ingeniøren har foretaget med data fra den offentlige Mastedatabasen, viser, at TDC bestemt ikke har ligget på den lade side siden årsskiftet, mens TT-netværket endnu ikke ser ud til at have nogen aktive master

Kommunikationsrådgiver i TDC Povl Damstedt Rasmussen bekræfter, at virksomheden er i fuld gang med udrulningen af 4G ved 800 MHz.

»Det er korrekt, at TDC har tændt for 4G-signalet i 800 MHz-frekvensbåndet flere steder i Danmark. TDC har taget cirka 300 sites med 4G i 800 MHz-frekvensbåndet i brug. Vi er i TDC stadig i gang med at lave finjusteringer i nettet, men vi har valgt at åbne for signalet til fordel for vores kunder, der har mobilt bredbånd,« oplyser han.

Antallet af aktive 800 MHz-master kommer bag på professor og teleekspert ved Aalborg Universitet Knud Erik Skouby:

»Det er mange over hele landet. Det synes jeg nok er overraskende.«

TDC har forpligtet sig til at dække 207 postnumre i hovedsageligt tyndtbefolkede områder med 4G-bredbånd inden udgangen af 2015.

»De er jo godt på vej. De er kommet virkeligt langt,« siger Knud Erik Skouby.

Af kortet fremgår det dog, at det langt fra kun er de tyndtbefolkede områder, telekæmpen foreløbigt har dækket ind med 800 MHz LTE-bredbånd. Blandt andet Herning og Fredericia er godt dækket ind. Kortet viser ca. 250 af de omkring 300 aktive master, da Mastedatabasen, som kortet bygger på, endnu ikke er opdateret med samtlige master ved 800 MHz.

Flere kritikere frygter, at frekvensområdet ved 800 MHz, der tidligere har været brugt til udsendelse af tv-signaler i luften, kan skabe forstyrrelser af billedet på danskernes fjernsynsskærme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kender meget få folk, der modtager TV via antenne alligevel. De fleste her får det via fiber. Men jeg glæder mig da til bedre højhastighedsdækning hos TDC. Jeg har aldrig haft så ringe mobildata dækning som efter at have skiftet til TDC (via firma). Vildt mange gange, selv i halvstore byer ryger den over på EDGE, og så er der stort set ikke noget net der virker på en smartphone i dag. Hos både Telia og 3 er dækningen langt langt bedre. Det havde jeg faktisk ikke troet, for alle praler af TDC dækning, når prisen skal forsvares.

 • 2
 • 1

Jeg tror det kommer meget an på lokale forhold. Personligt har jeg bestemt ikke fundet 3 eller Telenor bedre, tværtimod. Telia har jeg ikke prøvet, så dem kan jeg ikke udtale mig om. Hvad jeg til gengæld har oplevet er at min telefon (iPhone 4s) ikke skifter tilbage til 3G selvom der helt klart er et fint 3G signal. Jeg kan så tvinge den til at skifte til 3G ved at gå på "fly mode" et øjeblik.

Jeg kunne forestille mig at Telia / Telenor snart er væsentligt bedre, når de er færdige med at lægge deres netværk sammen.

 • 0
 • 0

Det lugter af at TDC prøver at forberede sig på tvungne internet-dækningskrav, ved at henvise til de mobile forbindelser så de derved kan ignorere problemet med faste forbindelser.

 • 0
 • 0

Jeg har et "dumt" spørgsmål, er EDGE det "E" der står i proceslinien istedetfor 3G ?

Jeg bruger nu ikke nettet synderlig meget på telefonen og agter ikke at skifte til 4G før den står af.

 • 0
 • 1

Christian P. --> Du må leve et dejligt sted, for jeg tror kun jeg kender en håndfuld med Fiber, til gengæld tror jeg alle i min familie, venner og kollegaer får TV via antenne. Fiber er altså ikke så udbredt i større byer som "på landet". Så tror hurtigt det kan skabe problemer for mange der ikke har fiber. Bare tag yousee's 800.000 kabeltv kunder der alle får via COAX (nogle via Yousee fiber men ikke mange).

 • 3
 • 0

Jeg har fiber Internet, men TV via digital antenne.

Billigere og jeg bryder mig ikke om at have alle mulige ekstra bokse stående. Med Boxer kan jeg bare nøjes med at smide et kort i siden af fjernsynet (eller nøjes med at se DR's kanaler) og så kører det.

Profibers box var desuden elendig.

 • 5
 • 0

Vores fjernsyn, kan alle modtage særdeles svage signaler i UHF båndet, inden for 50 - 90dbuV. I det område, kan tuneren i modtageren selv styre forstærkningen og modtageren hverken overstyrer eller laver støj i billedet. Om signalet kommer ind i modtageren gennem fiber, corax, terristisk eller via satellit, er ganske uden betydning. Hvis en 800MHz sender (mobil telefon, sendermast i nabolaget, en forbikørende X-Bus med Internet eller en anden "gadget" der sender i det gamle TV signals område) kan indstråle radiobølger i husinstallationen eller direkte ind i modtageren, så overstyres tuneren, og der kommer "flimmer på skærmen" Derfor er platformen ikke kritisk, det er "husinstallationen" der altid giver problemer. /karsten Aabybro Antennelaug

 • 2
 • 0

Jeg tror det kommer meget an på lokale forhold. Personligt har jeg bestemt ikke fundet 3 eller Telenor bedre, tværtimod. Telia har jeg ikke prøvet, så dem kan jeg ikke udtale mig om. Hvad jeg til gengæld har oplevet er at min telefon (iPhone 4s) ikke skifter tilbage til 3G selvom der helt klart er et fint 3G signal. Jeg kan så tvinge den til at skifte til 3G ved at gå på "fly mode" et øjeblik.

Jeg kunne forestille mig at Telia / Telenor snart er væsentligt bedre, når de er færdige med at lægge deres netværk sammen.

Nej, I dit tilfælde så er det ikke lokale forhold, der spiller ind.

Det er alment kendt, at TDCs netværk er noget mere aggressivt til at skifte over til 2G (EDGE) sammenlignet med konkurrenterne. Jeg mener faktisk det var ing.dk som havde en artikel om det sidste år?

Konkurrenterne benytter modsat TDC i udpræget grad 3G på 900 MHz, hvilket også giver en markant bedre 3G dækning i bygninger og ude på landet.

I 9 ud af 10 tilfælde, hvor jeg har set iPhone brugere klage over dårlig dækning, så hedder udbyderen TDC. Men det er selvfølgelig kun min subjektive vurdering.

Måske det er derfor TDC har travlt med 4G på 800 MHz i de store byer? Ja....

 • 4
 • 0

Jeg ser at kortet ser gabende tomt ud mellem Holbæk og Kalundborg; Gad vide om det er pga. Høed senderen ? Den sender bla. på kanal 58. LTE 800mhz er lige omkring kanal 60. Vedr. TV og antenne installationer, har man i et par år kunne købe LTE certificerede produkter.

 • 0
 • 0

For nogle få uger tilbage var der en ret interessant udsendelse på radio24syv, hvor diverse danske eksperter ret overbevisende kunne redegøre for, hvorfor at vi bør være opmærksomme på risikoen for hjernekræft i forbindelse med stråling fra feks. mobilmaster (bl.a. med udgangspunkt i WHO's udmelding fra maj 2011, at radiofrekvent stråling er muligt kræftfremkaldende på mennesker).

Burde politikerne ikke også være opmærksomme på WHO's udmelding og i stedet arbejde på at fremme fiber frem for 4G?

 • 0
 • 1

TDC anvender frekvenserne fra 801-821 MHz og de er ikke underlagt restriktioner, da et ret simpelt lavpass filter kan dæmpe signaler der der 11 MHz over kanal 60 (782-790 MHz).

Imidlertid anvender Jyderup/Vordingborg kanal 60 og Hovedstaden kanal 59. Det betyder, at hver Telia/Telenor mast er underlagt individuelle restriktioner mht sendestyrken på hele Sjælland. Ligeledes vil det være nødvendigt for en del antenneseere at anskaffe særlige K59, K60 filtre, der i de fleste tilfælde vil sikre en god tv modtagelse. Husk dog, at det kun er 4G/LTE800, der kan genere fjernsynet. Hovedparten af 4G signalerne vil være i de højere frekvensbånd - 900, 1800, 2100 og 2600 MHz. (pt. dog kun 1800 og 2600 MHz).

Lars :)

 • 0
 • 0

Vi har kun 6-8 kort, for at være sikre. Vi kan se på routeren, at af og til går det grønne lys over I lilla, hvilket er 4G/LTE.

Er der forresten nogen, der kan oplyse hvorfor Telia, vil tvinge os til tilkøb/lavere hastighed, når der "kun er 3 Gb-data" tilovers? På en måned med 31 dage, vi taler den 22. Vi bruger 128 Mb data/dagligt. Vi overvejer kraftigt at tage dem I Forbrugerklagenævnet. Reelt vil vi tvinges til at tilkøbe data eller gå ned I hastighed- mens vi har 3 Gb- ubrugte data til rådighed! Der kommer en online meddelelse, hvor man kun kan vælge tilkøb eller nedsat hastighed!

(Vi skiftede så simkortet) Men reelt- har vi TRE GB- vi ikke kan bruge!

Telia suxxxxs! (Kundeservice-manden forstod det heller ikke)

Mvh Tine

 • 0
 • 0

SUXXS! Det kører simpelthen som vinden blæser, i den seneste tid er det storslemt fra ved 7-tiden om aftenen- og efter klokken 3 om natten. I det hele taget skal vi være meget heldige, hvis vi overhovedet får forbindelse, eller der bare er to blå prikker.... (Signalstyrke).

Jeg har lyst til at smide vores mobilleverandører ud af vinduet, flytte- eller tæske routeren med kagerullen. Pt går jeg på nettet med en bog i hånden, så laaangsomt er det. Nærmeste mast er 4 km væk, og der er nogen bygninger og træer i vejen. Og nej vi bor ikke i et hul! Men ude ved kysten.

Mobilt bredbånd min bare r... i måneskin , det er kun marginal hurtigere end en snegl, og bredt? Ja ligeså bred som en meter sytråd.

Mvh Tine- der er meget, meget, meget irriteret. Som i meget. ;-)

 • 0
 • 0

Jeg har været velsignet med TDC mobilt-bredbånd da TDC's sælger overbeviste mig om at de havde bedre dækning end 3. det eneste sted TDC virker overbevisende er på Anholt der er 168 faste beboere, de har så kun TDC på 3g de andre kører på TDC's 2g net. Mobil er låst til TDC til november Bredbånd er tilbage til 3. Får noget andet end TDC mobil efter dette.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten