Kortlægning: Regeringen siger nej til nye krav om cirkulær økonomi

17. maj 2017 kl. 15:377
Kortlægning: Regeringen siger nej til nye krav om cirkulær økonomi
Illustration: Christian Østergaard.
EU’s miljøorganisationer har kortlagt regeringernes holdninger til seks af EU-Kommissionens ambitiøse forslag omkring affaldsbehandling. Danmark siger nej til fire og står langtfra alene med afvisningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske regering afviser fire ud af seks punkter i EU-Kommissionens lovpakke om cirkulær økonomi, som skal forhandles endelig på plads sidst i denne måned.

Det fremgår af et interaktivt kort, som en række europæiske miljøorganisationer netop har offentliggjort, hvor de har kortlagt regeringernes holdninger til seks væsentlige forslag i EU-Kommissionens pakke.

Læs også: Juiceflasker bør ikke være skrald: Dansk Affaldsforening vil have pant på 156 millioner plastflasker

Den danske regering er langtfra alene om at afvise forslagene, så chancen for, at kommissionens forslag til ambitiøse mål for genanvendelse af affald vedtages sidst i maj, er temmelig lille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan ser EU-regeringerne på forslaget om, at 65 pct. af det kommunale affald skal genanvendes i 2030. Grøn er accept, gul er ja, mens og rød er nej eller vil ikke melde ud. Kilde: European Environmental Bureau. Illustration: European Environmental Bureau.

Deprimerende budskab

Energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Signe Beuse kalder kortets budskab for deprimerende:

»I forhold til Danmark så snakker alle - inklusive regeringen og Dansk Industri - meget om cirkulær økonomi som vejen frem. Men når det kommer til konkrete forslag, der kan drive denne udvikling, så bakker regeringen ikke op og går i hvert fald slet ikke foran med noget,« siger hun.

Læs også: Regering vil svække EU-mål for genanvendelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

De seks punkter er indeholdt i forslag, som allerede er godkendt af EU-Parlamentet og er centrale i de kommende forhandlinger, hvor kommissionen, parlamentet og Ministerrådet skal blive enige om de fremtidige EU-regler for affald.

Formål er mere gennemsigtighed

Ifølge paraplyorganisationen European Environmental Bureau, der står bag kortet, er formålet med kortlægningen at fremme en mere åben og gennemsigtig beslutningsproces. Forhandlingerne mellem kommission, råd og parlament foregår bag lukkede døre, hvorfor mange EU-borgere ikke kender deres regeringers holdninger til forslagene.

Læs også: 40 kommuner skal genanvende plast på nyt fælles anlæg

De seks forslag – hvor Danmark afviser de fire første - er:

  • Krav om 65 pct. genanvendelses mål i 2030 for kommunalt affald.
  • Bindende minimumskrav til producentansvar.
  • Obligatorisk, separat opsamling af bioaffald og et genbrugsmål for bioaffald inden 2030.
  • Særlige mål for andelen af kildesorteret affald.
  • At Kommissionen skal sætte mål for forebyggelse af affald. Her er den danske holdning ikke meldt ud.
  • Genanvendelsesmål for emballage på 10 pct. Dette forslag støtter Danmark på visse betingelser.

Man skal være opmærksom på, at den røde markering både kan dække over, at regeringen afviser forslaget, og at regeringen ikke vil melde sin holdning offentligt ud.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
18. maj 2017 kl. 16:15

Hvis vi sortere biomassen fra vores affald, hvor skal Amagerværket og alle de andre så få energi fra? Mon ikke der er nogle interesser (fjernvarmesektoren) på spil her.

6
18. maj 2017 kl. 13:47

Først skulle vi være enige om hvad der menes med genanvendelse. Det var måske her der skulle harmoniseres. Ellers kan vi ligesåvel stå uden for EU. Byg et Babelstårn i Bruxelles, fremfor et intetsigende interaktivt kort over go' dag mand økseskaft.

5
18. maj 2017 kl. 10:08

Jesus F Christ!

- ja, det er heller ikke noget jeg tror/håber vil ske...nok snarere en alternativ (sic!) måde at forudse tidspunktet for (universel) indførelse af cirkulær økonomi: Når der engang - ad åre - optræder to torsdage i én uge! :)

1
18. maj 2017 kl. 00:19

I 2005 så jeg følgende (nedenstående) og tænkte, temmelig klogt, endelig, her var en vej hvor grøn vækst var mulig. Det er mange år siden snart, det burde være fuldstændigt entydigt udfoldet i vores samfund alle steder og på alle måder. Men nej! Måske fordi vi, os der vælger politikere, ikke er oplyste nok. Svar, sæt politikerne på pause i mindst 10 år og lad videnskaben råde. Indse at et dominerende monopoliseret marked bremser både fordeling og vores planets overlevelse. Og jo idag har vi viden nok til at lave en 10 års plan. Okay det sker ikke, vi vil åbenbart hellere leve med illusion om frihed, lade et monopoliseret marked baseret på spil blandt de allerrigeste gamle mænd, undergrave vores demokrati og hæmme økologisk vækst. Vi vil hellere langsomt blive kvalt i plastic, pesticider og smog. Husk vi snart er 11 milliarder og de vil også have biler og lokumspapir. Lad mig høre dit bedste håb om dine børns fremtid og hvorfor du stemmer på politikere der kun ser livet på den korte bane og altid tror at livet er lige rækker af ligusterhække.https://www.ted.com/talks/william_mcdonough_on_cradle_to_cradle_design