Kortlægning: Her er masterne, der kan forstyrre tv-billedet

Mobilt 4G-bredbånd, også kendt som LTE, kan ved 800 MHz i nogle tilfælde skabe forstyrrelser såsom sort skærm, manglende lyd og hakkende billeder på tv'et.

Dette såkaldte LTE800 er ellers i fuld gang med at blive rullet ud over hele landet, hvor det blandt andet er tænkt til at dække de tyndtbefolkede områder. Siden den 1. januar 2013 har det været muligt at anvende frekvensområdet til LTE800, og siden da er adskillige master dukket op, fremgår det af et udtræk, Ingeniøren har foretaget fra Mastedatabasen over eksisterende og planlagte LTE800-sites.

Risikoen for forstyrrelser af tv-billedet skyldes, at frekvensområdet ligger tæt på de frekvenser, der har været brugt til at transmittere tv gennem luften, og som stadig bruges til det i kabler.

Læs også: Antenneforstærkere kan give udbredt sort skærm

Den ansvarlige myndighed på området, Erhvervsstyrelsen, har fået udarbejdet en konsulentrapport, hvori det bliver anslået, at op mod 10.000 husstande, som modtager tv via DTT, altså typisk egen antenne, kan risikere forstyrrelser.

Antallet omfatter altså ikke de seere, der primært ser kabel-tv fra leverandører som Stofa og Yousee. Her kan der dog også opstå forstyrrelser, hvis kabelinstallationerne ikke er RF-tætte, og LTE800-signalerne derfor kan trænge ind.

Det forventes, at eventuelle forstyrrelser for de husstande, der modtager tv via egen antenne, i vid udstrækning kan afhjælpes ved at installere et filter, der beskytter mod LTE800-signalerne.

Ingeniøren har spurgt Erhvervsstyrelsen, om det er muligt at sige noget om, hvor tæt en modtager skal befinde sig på en LTE800-mast, før der er en risiko for forstyrrelser.

»Det er desværre ikke så enkelt, at risikoen for forstyrrelse af tv fra en 800 MHz basisstation altid er til stede inden for et bestemt antal meter fra basisstationen,« oplyser teamleder og chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Kasper Nyrup Madsen i en mail og fortsætter:

»Der er således en lang række forhold, der konkret er afgørende for risikoen for forstyrrelse. I nogle konkrete tilfælde skal man måske være meget tæt på masten for at blive forstyrret, mens der i andre tilfælde kan være risiko for forstyrrelse noget længere væk fra masten.«

Læs også: Svenskerne river danske 4G-støjfiltre ned fra hylderne

Han gør opmærksom på, at Erhvervsstyrelsen har udviklet en stykke webprogrammel, der kan hjælpe med at opklare, om eventuelle forstyrrelser af tv-billedet kan skyldes LTE800-signaler i nærheden.

»Som nævnt er det derfor ikke så enkelt, at forstyrrelsesrisikoen er til stede inden for et bestemt antal meter fra en 800 MHz-mast, og en sådan forenkling vil blot gøre tv-seerne unødigt bekymrede på et helt forkert grundlag. Den bedste vejledning, de enkelte tv-seere kan få, er således den, de kan få ved at søge med vores widget på deres konkrete adresse,« skriver Kasper Nyrup Madsen.

Den danske antennevirksomhed Triax laver filtre, som kan fjerne eventuelle forstyrrelser som følge af LTE800. Triax har solgt henved 8.000 filtre på det svenske marked, hvor LTE800 har været anvendt i længere tid. Udvikler hos Triax Paul-Erik Klitten har været med til at opbygge virksomhedens forretning inden for antenneudstyr, der kan afhjælpe forstyrrelser fra 4G.

»Forstyrrelserne vil være lidt mere udprægede på Sjælland, Lolland-Falster og i Vestjylland,« skriver Paul-Erik Klitten i en mail.

Læs også: Stofas lyssværd finder første forstyrrelse af tv-signal fra 4G-signaler

Når eventuelle problemer kan vise sig at blive særligt udtalte i visse områder, så skyldes det, at jo tættere den øverste tv-kanal, som i disse områder er Kanal 59 og Kanal 60, ligger på for eksempel TDC’s LTE-signaler, der begynder ved 801 MHz, desto nemmere opstår der problemer.

»Lokale forhold, som hvis LTE-basisstationen stråler direkte ind i tv-antennen monteret med en forstærker med høj forstærkning, vil nemmere skabe problemer med overstyring, som derved ødelægger kvaliteten af tv-signalerne,« skriver Paul-Erik Klitten og fortsætter:

»Er man så heldig, at basisstationen stråler ind bag på antennen gennem reflektoren, der ofte består af to eller flere pinde monteret over og under antennens bærebom, vil disse dæmpe signalet adskillige dB, og dermed slipper man lidt nemmere uden forstyrrelser i billedet i form af pixeleringer, hvilket vil sige, at billedet fryser i store felter, og lyden er væk.«

Erhvervsstyrelsens hjemmeside er det muligt at finde flere oplysninger om, hvad man kan gøre, såfremt der er forstyrrelser af tv-billedet.

Følgende kort bygger på oplysninger fra Mastedatabasen, som er udtrukket den 11. april 2013. De grønne prikker står opført i databasen som aktive LTE800-master, mens de røde er planlagte LTE800-master. Der er 1.006 positioner foreløbigt, og LTE800-nettet bliver gradvist udbygget. Ved udgangen af 2015 skal 207 postnumre være dækket ind.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det samme gør København, Århus, Odens og Ålborg. Mon ikke det har noget at gøre med, at indbyggerne i de store byer i forvejen har masser af muligheder for hurtigt internet?

 • 0
 • 0

Det er vel LTE800. Det alm. LTE kører ved højere frekvenser. Men fordi man ikke længere bruger 800MHz til TV, så har man frigivet det til LTE også, og med lavere frekvenser kan man dække et større område. Dermed er LTE800 bedre egnet til tyndt befolkede områder. I byerne bliver/er der plastret til med LTE master, men de kommer bare ikke til at sende på 800MHz.

Jeg tror det der med TV forstyrrelser er en storm i et glas vand. Men vi får se.

 • 0
 • 0

Kunne vi bare få landet dækket med 3G ville jeg være tilfreds. Bor hvor det er tvivlsomt om man kan gennemføre en samtale på 2G så jeg holder ikke vejret til der er 4G.

 • 0
 • 0

@Bent Riis. Hvis du ser dækningkortet på fx Telias hjemmeside vil du se at Telia allerede har fin dækniing i Esbjerg. Kortet her på ing.dk har fokus på LTE800, men Telia anvender allerede LTE1800 i bla Esbjerg. Kortet ovenfor indeholder heller ingen LTE800 informationer for København, men mon ikke TDC har godt gang i planlægningen. Telia/Telenor har særlige planlægningsproblemer på Sjælland, hvor Boxer sender fjernsyn på kanal 59 eller kanal 60.

Hvis du vil se mere omkring de nu kendte masteinformationer for LTE i dit område , så skal du selv gå i mastedatabasen og vælge at vise nuværende og kommende LTE positioner.

Som (tilfældigt udvalgte) eksempel anvender TDC LTE2600 og Telia/Telonor samt 3 pt LTE1800 i Esbjerg.

Eksisterende positioner: Ejer: TDC Mobil A/S Adresse: Taurusvej 26 ,6700 Esbjerg Teknologi: LTE2600

Ejer: Hi3G Denmark ApS Adresse: Mølleparkvej 4 ,6715 Esbjerg N Teknologi: LTE1800

Ejer: Telia Adresse: Gl Vardevej 36 ,6700 Esbjerg Teknologi: LTE1800

Lars :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten