Kortlægning: Fluorstoffer er overalt
Polyfluorerede stoffer findes i mange af de produkter, de fleste af os er i kontakt med hver dag. Det viser en kortlægning udført for Miljøstyrelsen af Force Technology i 2008.
Inden vi begynder opremsningen, så lad os lige starte med det produkt, som i kortlægningen kom ud med den højeste koncentration: Et norsk skivoks-fabrikat bestod stort set udelukkende af persistente fluorstoffer.
For de fleste danskere kan det være ligegyldigt, men i samme boldgade er der varierende indhold af fluorstoffer i voks til at polere både bil og gulve med.
Også maling, som skal tåle kraftig rengøring, kan indeholde fluorstoffer, og det samme kan rengøringsmidlerne for øvrigt.
Pia Brunn Poulsen fra Force Technology så er den største kilde ud over fødevarerne imprægnering. Alle typer af imprægneringsmidler kan indeholde persistente fluorstoffer, men forbrugerne er mest udsat, hvis de køber en spray til holde vandet ude af sko og tøj og sprøjter den på selv.
Samtidig skal man dog være klar over, at både møbler, tæpper og tøj kan indeholde fluorstoffer fra fabrikken. Et særligt kapitel er regntøj, hvor mange fabrikater indeholder stofferne. Koncentrationen kan variere voldsomt.
Det er også velkendte, at slip-let-pander, bedst kendt fra varemærket Teflon, kan indeholde fluorforbindelserne. De franske fødevaremyndigheder konkluderede dog i en rapport fra 2009, at afsmitningen til fødevare er så lille, at den er uden helbredsbetydning.
Ifølge den hollandske professor Pim de Voogt er fødevarer den største kilde til de fluorstoffer, der kommer ind i kroppen på os. Men derfor kan vi ikke ignorere de andre kilder, vi slæber ind i hjemmet, understreger Pia Brunn Poulsen.
»Vi påvirkes også af de fluorstoffer, der findes i produkter såsom gulvtæpper og sko. Stofferne migrerer fra produkterne til støvet i indeklimaet,« understreger hun.
Men hvad der er den største kilde til fluorstofferne i indeklimaet og i miljøet i det hele taget, er ikke klarlagt, tilføjer hun.
Force Technology havde ekstremt svært ved at skaffe sig nøjagtige oplysninger om indholdet af fluorstoffer i forskellige typer af produkter. Der er kun i nogle tilfælde pligt til at anmelde brugen af dem, og de fleste virksomheder ønskede ikke at give oplysninger.
»Det er meget begrænset, hvad man kan få af vide om de her stoffer, da stofferne ifølge dansk lovgivning kun skal anmeldes, hvis de forekommer i farlige kemiske produkter, såsom imprægneringsspray - ikke hvis de forekommer i almindelige forbrugerprodukter såsom tøj og gulvtæpper,« konstaterer Pia Brunn Poulsen.
Rapporten endte derfor med at estimere forbruget i Danmark til mellem 14 og 38 ton årligt.
