Kort om klausuler

Vær opmærksom på om der er en konkurrence-, medarbejder-, kunde- eller jobklausul i din kontrakt:
»En konkurrenceklausul kan eksempelvis bestemme, at du ikke må tage job i en konkurrerende virksomhed i Danmark i to år, hvis du siger op, og det kan også være en karrierestopper. Hvis ikke de vil fjerne klausulen, kan du forsøge at forhandle den ned, så den for eksempel kun gælder et år eller kun i en bestemt region. Eller du kan forhandle om at få en større kompensation for klausulen, end der er lagt op til,« siger jurist i Ingeniørforeningen, IDA, Bjarne Breinhøj.

Jobklausuler gælder kun, hvis du selv har underskrevet en aftale med din arbejdsgiver herom.
Dette kom i stand ved en lov der trådte i kraft den 1. juli 2008 i et opgør mod de såkaldte hemmelige jobklausuler, hvor to virksomheder i princippet kunne indgå aftaler om at undlade at hyre hinandens medarbejdere - i hvert fald uden at medarbejderne ved det.

Sagen startede med, at Ingeniøren viste, at IBM brugte jobklausuler over for deres medarbejdere. Brugen af de hemmelige jobklausuler var så udbredt, at også fagforeninger og offentlige myndigheder uforvarende havde underskrevet kontrakter med hemmelige jobklausuler, der dermed stavnsbandt medarbejderne til deres virksomhed.

Hvis din arbejdsgiver præsenterer dig for en jobklausul skal aftalen nu indeholde oplysninger om, hvordan dine jobmuligheder begrænses af jobklausulen, og om hvilken kompensation du får.

Kompensationen skal løbende udbetales i den periode efter din fratræden, hvor jobmulighederne er begrænset af jobklausulen.Kompensationen skal mindst udgøre halvdelen af lønnen på fratrædelses-tidspunktet. Reglerne gælder for alle arbejdsgivere, som indgår jobklausuler med virksomheder eller andre 3. parter, og for alle lønmodtagere, som bliver berørt af en sådan jobklausul.

De nye regler skelner ikke mellem funktionærer og andre lønmodtagere.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten