Nye kort viser, hvordan København vil blive ramt af en 100-års stormflod, der rammer om 45 eller 95 år. Kortene afslører, at Indre by og det østlige Amager er sårbare allerede i 2060, mens flere dele af byen kan oversvømmes i år 2110.
Under de seneste storme, Dagmar og Egon, steg vandstanden til 1 meter over normalen i København, mens der skal 1,4 meter til for at København rammes af en alvorlig stormflod.
Læs også: Syv desperate Limfjords-borgmestre: Minister sylter stormflodssikring
»Klimaforandringerne er en realitet. Med de nye kort kan alle københavnere danne sig et overblik over, hvordan København bliver ramt af oversvømmelser i forbindelse med fremtidige stormfloder. Den viden må vi som politikere selvfølgelig også handle på og træffe beslutninger om en god og effektiv beskyttelse af byen mod havvandsstigninger og stormfloder,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).
Se hele stormflodskortet på Københavns Kommunes hjemmeside. Vælg ‘klimatilpasning’ i menuen til venstre for at se 100-års hændelserne.
»Men lovgivningen på området er uklar og gør det svært for kommunerne at handle. Derfor vil jeg opfordre miljøministeren til hurtigst muligt at revidere loven og skabe klarere regler for finansieringen af, og samarbejde om kystsikring,« fortsætter han.
Dermed melder han sig i koret af utålmodige borgmestre, der vil have svar på, hvornår miljøministeren vil skride ind over for truede kyststrækninger.
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der gennem Kystdirektoratet er ansvarlig for kystsikring, har tidligere henvist til, at hun ikke vil tage stilling til konkrete initiativer i kommunerne, før Kystdirektoratets kystanalyse er færdig senere på året.
Læs også: Teknologiråd: Stormflodslovgivning skal strammes op
Og selvom Morten Kabell sammen med syv borgmestre ved Limfjorden opfordrer til handling fra ministeren, lader det ikke til, at staten kommer til at overtage ansvaret for kystsikring. Det fremgår af kommissoriet med krav til kystanalysen, som regeringen har skrevet.
’Det er en forudsætning for forslag til eventuelle justeringer, at det eksisterende grundprincip i kystbeskyttelsesloven om, at grundejeren har ansvaret for at beskytte sin ejendom mod havet, videreføres,’ hedder det i kommissoriet.
Kystdirektoratet gjorde det i sidste uge klart, at de ikke ønsker at uddybe, hvori arbejdet med kystanalysen består, eller hvad status for arbejdet er.
Læs også: Københavns nye kanalby rykker et stort skridt nærmere
I hovedstaden handler investeringerne i kystsikring blandt andet om at oprette diger eller dæmninger, der skal holde vandet ude af inderhavnen fra såvel Øresund som Køge Bugt og nye diger, der kan beskytte resten af byen.
Læs også: Dæmninger til 2-3 milliarder beskytter billigst københavnerne mod stormflod
De planer fremgår af kommunens klimasikringsplan, der blev vedtaget i 2011. Selv om scenarierne ligger hhv. 45 og 95 år ude i fremtiden, opfordrer kommunen i en pressemeddelelse til handling snarest muligt, fordi en stor stormflod kan ramme hovedstaden tidligere.
