Korruption er en del af dagligdagen

Jeg tænkte da mit, da jeg så, at min counterpart havde en levefod som lå ud over, hvad hans løn kunne understøtte. Så som at have to børn på universitetet.«

Ordene er Bent Kjellerups, og hans counterpart var en ghanesisk regeringsansat, der var hans nødvendige medspiller for at få vandforsyningen op at stå i det vestafrikanske land. Bent kunne intet gøre mod den på en gang skjulte, men alligevel åbenlyse korruption.

»Du skal have din hverdag til at fungere sammen med dine counterparts. Det er jo dem, du skal gennemføre et projekt med. Hvis samarbejdet ikke fungerer, er du på herrens mark.«

Et arbejdsliv i udlandet

Bent Kjellerup startede i 1982 som Danida-rådgiver i Indien. Han tog af sted på det, der skulle have været en et-årig kontrakt, men kontrakten blev vekslet med 25 år som rådgiver i Den tredje verden. Bent Kjellerups arbejdsmæssige engagement i udlandet stoppede først sidste år, da han fyldte 60 og gik på efterløn.

Fra 1999 til 2003 var Bent udstationeret i Ghana for en dansk virksomhed. Bents job bestod blandt andet i at godkende alle kontrakter og pengestrømme, der gik fra den organisation, som den danske virksomhed arbejdede for, og til de lokale entreprenører.

»Alt foregik efter bogen. Licitationsregler blev fulgt og priserne var rimelige. Men korruptionen foregår som returkommission på - vil jeg tro - en fem til ti procent fra de udførende entreprenører til diverse embedsmænd.«

Bent kalder fremgangsmåden fuldstændig integreret i systemet.

»De har dårligt nok en aftale. Det er i stedet Fortsættes på side 30

så indarbejdet, at firmaerne ved, der skal falde noget af, når de har fået opgaven,« fortæller han.

Men det er svært at gøre noget, mener Bent:

»Du skal se den rygende pistol, og den er umulig at finde. Det eneste, du i virkeligheden kan få øje på, er, at din counterpart har et forbrug, der ligger over hans løn.«

Korruptionen foregår på alle niveauer i det ghanesiske samfund. Korruption, der omfatter mange penge og store kontrakter - og korruptionen på det niveau, hvor Bent færdedes.

»Der var jo ikke tale om schweiziske bankkonti, men om nødvendigheden af at skulle supplere en ingeniørløn på 2.000 til 4.000 kroner om måneden,« fortæller Bent.

Glem skæg og blå briller

Hvis du er nyudsendt ingeniør i et land med meget korruption og har planer om at rende rundt med skæg og blå briller for at afsløre den, så kan du lige så godt rejse hjem, for du får vanskeligt ved at udføre dit arbejde, mener Bent.

»Vi havde en masse små entreprenører til at arbejde for os, og vi kunne umuligt følge hver eneste krone. Hvis du går og graver efter snavs eller kommer med beskyldninger, så kan du lige så godt rejse hjem,« siger han. Arbejdet vil blive umuligt at udføre.

»Alle de dygtige lokale entreprenører og deres medarbejdere vil løbe skrigende væk. De er jo korrupte for at opretholde tilværelsen og tage sig af deres familie,« siger Bent og tilføjer:

»Men det er trist, for det er et symptom på et sygt samfund.«

Derfor kan du dog godt bekæmpe den korruption, der er inde for din rækkevidde, mener Bent: »Du kan og bør være meget påpasselig med de penge, der kommer fra din organisation og have streng kontrol med alle udgifter. Det er bare meget svært at gøre noget, når det er i de næste led, korruptionen foregår.«