Korallerne i verdens største rev dør for andet år i træk: Er det new normal?

Illustration: ARC CENTRE OF EXCELLENCE FOR CORAL REEF STUDIES

I sidste måned kunne forskere fra James Cook University i Australien berette, at den nordlige del af Great Barrier Reef var alvorligt ramt af koralblegning. Over halvdelen af revets koraller var døde.

I weekenden har samme forskerhold annonceret, at en central del af verdens største koralrev lider samme skæbne, nemlig koralblegning, der kan føre til, at korallerne dør.

Koralblegning forekommer blandt andet ved belastning fra unormalt høj varme, hvilket medfører, at korallerne mister de endosymbiotiske alger. Det skriver newscientist.com

I 2016 blev koralblegningen forårsaget af El Niño, hvor et bredt område af havet i det ækvatoriale Stillehav bliver opvarmet i en længere periode. I år sker koralblegningen i et såkaldt normalt år.

»Vandet er simpelthen for varmt,« siger forskningslederen Terry Hughes til New Scientist. Han er bange for, at klimaforandringerne er ved at skabe en ny norm, som korallerne ikke kan tåle.

Terry Hughes fløj over de værst ramte områder af revet for at undersøge den gradvise blegning, som begyndte i februar. Derudover har næsten 200 dykkere også været ude at undersøge områderne.

Frygt for store tab

Det tager op til ni måneder at finde ud af, hvor mange af de blegede koraller der ender med at dø, men Terry Hughes frygter, at den centrale del af revet er lige så hårdt ramt, som den nordlige del var sidste år, hvor 67 procent af korallerne gik tabt.

»Kombinationen af undersøgelserne fra 2016 og 2017 viser, at to tredjedele af Great Barrier Reef er alvorligt nedbrudt,« siger Terry Hughes til New Scientist og fortsætter:

»Det er et tab, der under normale omstændigheder tager et årti at genskabe, men når koralblegningen rammer hvert år eller hvert andet, så er genopretningen meget vanskelig eller umulig.«

Fire udbrud siden 1998

BBC skriver, at koralblegningen eller tabet af alger strækker sig over 1.500 km, og Terrry Hughes siger til BBC, at det er på tide, at den australske regering begynder at adressere klimaforandringerne for at forhindre yderligere koralblegning.

»Siden 1998 har vi oplevet fire store koralblegninger, hvor perioden mellem dem har varieret betydeligt. Men det her er den korteste periode mellem to udbrud, vi indtil har set,« siger Terry Hughes til BBC.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ser man på kortet fra 2016, så er der hele områder der er hårdt ramt, alt er rødt. På kortet fra 2017 er disse områder nu grønne. Det virker underligt, eller beviser det blot naturens evne til at kunne klare næsten alt. Forklaringen kan selvfølgelig også være, at når forskerne finder et lille område med problemer, så sætter man de stor rød klat, der dækker de grønne klatter. Det er bevist manipulation, hvilket desværre er meget brugt i dag. Alt skal være BREAKING NEWS.

 • 3
 • 6

Forklaringen kan selvfølgelig også være, at når forskerne finder et lille område med problemer, så sætter man de stor rød klat, der dækker de grønne klatter. Det er bevist manipulation, hvilket desværre er meget brugt i dag. Alt skal være BREAKING NEWS.

Nu tror jeg nok lige du først skal lære at skelne mellem Ekstra Bladet og så universiteter der laver forskning efter procedurer der skal kunne klare peer review. Der er IKKE samme ting.

 • 4
 • 2

Hvem kan lave peer review på koralblegning? Det må være næsten de samme mennesker, som skal finde en katastrofe for at få bevillinger.

 • 4
 • 8

Det foregående indlæg kræver fire ting. Et at kunne læse, to at kunne forstå dansk. Tre og fire Fantasi og viden.....3 ud af fem magter ikke den disciplin.

""Det er ikke bare... ......svindlere der svindler, der også andre, der er hellige, som copy paster og laver rotteforsøg og biler:)""

Her er lidt hjælp :)

Espen Lunde Penkowa VW

Og underligt nok også de 3 thumps downere, der også snyder sig selv ved at svindle. For kan de ikke læse og derved ikke forstår hvad der skrives, så er det ikke indlæggets fejl. Får indlægget thumps down, fordi man ikke kan lide mig, misbruger man også muligheden.

For indlægget er en oplysning om at fake news eksisterer.......på alle niveauer :)

 • 4
 • 3

Hvis havet stiger på grund af klimaforandringerne, så vokser korallerne, op til en meter om året. Hvis havet falder på grund af en ny istid så bliver korallerne til 130m høje øer, af døde koraller.

 • 0
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten