Kopivarer skal stoppes med sandkorn og unikke mønstre
Ny dansk forskning tager kampen op mod kopivarer, da en ny metode skal kunne give hver enkelt vare et unikt mønster, der kan bruges til at verificere autenciteten.
Uanset om der er tale om designermøbler, tasker, medicin, tøj eller noget helt femte så vil forskernes mønster kunne hjælpe købere med at sikre, at varen, de køber, er ægte.
Mønstrene, der er forklaret i Science Advances, går kort sagt ud på at dække en lille overflade med sand i et tilfældigt mønster, der så bliver scannet gemt.
»Hvis du har et 1 megapixel kamera, så vil hver eneste pixel have en kombination af fire typer sand, der hver lyser op i en bestemt farve. De vil lyse forskelligt op afhængigt af, hvilken bølgelængde man lyser på, og det vil give et fuldstændigt unikt mønster. Udfaldsrummet er med bare én 200 gange så stort som mængden af atomer i det kendte univers,« forklarer Thomas Just Sørensen, lektor i kemi ved Københavns Universitet, der tog initiativ til forskningen.
Han forklarer, at inspirationen kom fra PUFs (physical uncloneable functions), der er en type tilfældig algoritme.
»Det er en tilfældig proces. Det stammer fra datalogi, hvor man gerne vil lave en funktion, der ikke kan kopieres. Så det har været fra den virkelige verden, inde i computeren og ude igen,« forklarer han.
Fylder ikke meget digitalt eller analogt
En central forudsætning for, at forskningen vil kunne bruges i praksis er, at det ikke skal være alt for dyrt eller fylde alt for meget på varen.
»Den er på størrelse på et komma,« siger Thomas Just Sørensen, der understreger, at resultatet i sin essens er grundforskning, men at det snart vil kunne bruges i praksis.
»Hvis du ser på at der for hver eneste dåse Baked Beans, der kommer ud fra Heinz' fabrikker, så er der gemt et billede af dåsens label. At tage et billede og gemme det er ikke svært eller dyrt. Vores mønster fylder kun et par kilobyte,« siger han.
Mere specifikt kan der være ca. 500 unikke mønstre på en megabyte. Til sammenligning har de største moderne smartphones op til 256 GB, hvilken ville kunne rumme over 130 millioner mønstre.
Blev provokeret til at lave grundforskning
Thomas Just Sørensen arbejder og forsker til hverdag med kemi, hvor han forsker i farvestoffer, men gik alligevel i gang med forskning i antikopi-sikring.
»Det har intet med kemi at gøre. Man kunne måske argumentere for, at det havde noget med mikroskopi at gøre. Det har intet med, hvad vi ellers laver at gøre. Mønstrene kom vitterligt ud af, at jeg var frustreret,« forklarer han.
Han blev provokeret af, at andre forskere fremlagde forskning, som de illustrerede med, at det kunne bruges til anti-kopiering, mens der ikke fandtes noget litteratur på området.
Kopiering er en milliardindustri
Kopibranchen er en milliardindustri på verdensskala. Der findes allerede andre måder at bekæmpe omfattende kopiering, men det er enten meget dyrt - eller ironisk nok - let at kopiere.
»Hvis du er god til at kopiere ting, så er det ikke svært at kopiere et vandmærke. Det er bare at købe det rigtige udstyr,« siger Thomas Just Sørensen.
Ingeniøren har uden held forsøgt at finde en objektiv tredjepart, der kunne forholde sig til den nye forskning. Så vi vil lade læserne være dommere over, hvad I tror, forskningen kan bruges til, om den er tilstrækkelig, og hvorvidt den faktisk vil kunne blive anvendt i industrien.
