Kopiproblemer med biomedicin skyder medicinpriser mod himlen

Siden 2004 har det været muligt at få godkendt lægemidler som "kopier" af meget dyre biologiske lægemidler som for eksempel insulin og vækstfaktorer, der bruges ved knoglemarvstransplantationer, hvor patentet er udløbet - såkaldte biosimilære lægemidler. Meningen var, at det skulle være med til at bremse den kraftige stigning i medicinudgifter.

Men det har endnu ikke haft nogen effekt. For kun to typer lægemidler er indtil nu blevet udviklet i en billigere kopiversion - væksthormon blev lanceret i foråret 2006 og epo blev godkendt dette efterår.

De biologiske lægemidler er ifølge sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, Dansk Sundhedsinstitut, "afsindig dyre" - og han advarer om at brugen af kopimedicin bliver meget begrænset, hvis ikke der nu gøres en indsats for at finde billigere alternativer.

»På lang sigt er det ikke holdbart med den prissætning, og vi bliver nødt til at fravælge de dyreste lægemidler,« siger Jakob Kjellberg.

Dette er allerede situationen i England, oplyser han.

Udgifterne til medicin herhjemme er de seneste fem år steget med 25 pct. og i 2006 udgjorde de knap 17,5 milliarder kroner. Som følge af udviklingen inden for lægemiddelindustrien har OECD anslået, at medicinudgifter fremover vil stige mere end dobbelt så meget, som bruttonationalproduktet stiger.

Originalmedicin som væksthormon og epo koster i dag omkring 8.000 og 4.000 kroner om måneden, mens flere af de nye cancerpræparater ifølge Jakob Kjellberg koster 25-40.000 kroner pr. patient pr. måned. Derudover erfarer han, at prisen for nye produkter, der kommer på markedet, hvert år stiger små 10.000 kroner pr. patient pr. måned.

Der er i dag omkring 200 biologiske lægemidler på markedet - og 300 er under udvikling. Analyseinstituttet IMS vurderer, at markedet vil vokse med 12-15 pct. pr. år i 2010.

Kopiering koster millioner

På trods af de dystre udsigter har lægemiddelmyndighederne store forventninger til de biosimilære lægemidler.

»Det er et ønske fra politisk side, at vi får kopipræparater. For vi ved, at det sænker prisen på medicin, og dermed kan vi reducere samfundets udgifter. Så vi har store forventninger til de nye produkter og regner med en betydelig vækst på området i løbet af kort tid,« siger Steffen Thirstrup, overlæge i Lægemiddelstyrelsen.

Ifølge flere kilder er der dog ikke umiddelbart udsigt til, at der kommer mange flere på markedet i den nærmeste tid. Det på trods af, at meget solgte lægemidler som insulin i flere år har været fri af patenter.

»Det er væsentligt mere kostbart og kompliceret at udvikle biosimilære lægemidler end de traditionelle generiske lægemidler,« siger Olof Milveden, administrerende direktør for Sandoz i Norden. Farmavirksomheden Sandoz står bag det første biosimilære produkt på markedet, Omnitrope, og udvikler desuden kemiske kopi-lægemidler.

Hvor meget det kostede at udvikle Omnitrope vil Olof Milveden ikke ud med, men i en rapport udgivet af Biopharm Knowledge Publishing anslåes udviklingsomkostningerne for et biosimilært lægemiddel at være op imod 200 millioner kroner.

Kopier - ingen trussel for Novo

De første erfaringer med biosimilær medicin viser imidlertid, at de ikke fører til de store besparelser. Det biosimilære lægemiddel Omnitrope, der er sammenligneligt med Novo Nordisk?s væksthormon Nordiflex, blev lanceret til en pris blot 25 pct. lavere end prisen på de originale produkter, fortæller koncerndirektør for forskning i Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen.

»I Novo Nordisk har vi ikke kunnet mærket det. Vores præparat Nordiflex har faktisk været i stand til at øge sin markedsandel de seneste to år på trods af, at der er kommet et biosimilar,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Han forventer ikke, at biosimilære produkter foreløbig vil bliver en direkte konkurrent til Novo Nordisk?s produkter. j

Større krav til bio- kopier end til kemiske

Godkendelse af biosimilære lægemidler kræver betydeligt mere dokumentation end godkendelse af traditionel kopimedicin baseret på små molekyler.

Kopier af "små molekyler"

Producenten skal dokumentere, at kopipræparatet er "bioækvivalent" med originalproduktet. Dvs. at produktet optages i samme mængde og med samme hastighed i kroppen, samt opnår samme maksimale koncentration i blodet som originalproduktet.

Efterligninger af biolægemidler

Producenten skal udover at dokumentere, at det biosimilære produkt er "bioækvivalent" med originalproduktet, blandt andet også dokumentere produktets sikkerhed. Afprøvninger i mennesker skal vise, at lægemidlet ikke medfører en højere forekomst af antistoffer end originalproduktet. Endelig skal det dokumentere, at lægemidlet har en effekt.

Foreløbig har den europæiske lægemiddelmyndighed Emea kun tilladt godkendelse af biosimilære lægemidler baseret på de mest simple proteiner. De har udarbejdet retningslinier for insulin, væksthormon, epoietin og hæmatopoietiske vækstfaktorer. Det er således ikke muligt at efterligne eksempelvis Novo Nordisk?s produkt NovoSeven, som er et såkaldt faktor 7. For det er et betydeligt mere komplekst molekyle.

Kilde: EMEA, Lægemiddelstyrelsen og Novo Nordisk

Kopimedicin giver store besparelser

Indførelsen af kopimedicin, de såkaldte generiske lægemidler, sparer EU-landene for 150 milliarder kroner årligt.

  • EU-landene kan spare 12 mia. kroner årligt, såfremt blot fem biologiske lægemidler, der allerede er fri af patent, bliver 20 pct. billigere. En grov omregning til danske forhold indikerer en besparelse på 140 millioner kroner for DK.

  • Medicin udgør i gennemsnit 18 pct. af de samlede udgifter i sundhedssektoren i EU-landene.

Kilde: EGA (European Generic Medicines Association)