Konventionelle svin har ti gange så meget MRSA som økologiske
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Konventionelle svin har ti gange så meget MRSA som økologiske

Randi Vinfeldt med sine økologiske grise. (Foto: Økologisk Landsforening)

Økologiske grise går stort set fri af den epidemi af antibiotikaresistente bakterier, der hærger de konventionelle landmænds svinestalde.

Nye data fra Fødevarestyrelsen viser, at der kun er MRSA i 4 ud af 65 økologiske svinebrug. Det skal sammenlignes med, at den resistente svine-variant af bakterien har inficeret 68 procent af de konventionelt opdrættede slagtesvin.

Karin Frøidt, formand for IDA Levnedsmiddelselskabet, der organiserer ingeniører i den danske fødevarebranche, er glad for at få bekræftet, at økologiske svin stort set er MRSA-fri.

»Vi har haft en formodning om, at det så bedre ud i de økologiske besætninger end i de konventionelle, men vi har hidtil ikke haft dokumentation for det. Og det er faktisk endnu bedre, end jeg havde håbet,« siger hun.

Læs også: Hver femte minkfarm er nu inficeret med svine-MRSA

»Som økologer forebygger vi antibiotikaresistens hver dag. Grisene kommer ud under åben himmel, har god plads, er længere tid sammen med moderen, får grovfoder og har masser af beskæftigelses- og rodemateriale. Som et resultat af systemet har vi 20 gange lavere medicinforbrug til pattegrise,« siger Randi Vinfeldt, der er formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening, i en kommentar til opgørelsen.

Kommer smitten fra konventionelle avldyr?

Det kommer ikke bag på hende, at konventionelt opdrættede grise har MRSA ti gange så ofte som økologiske. Når der overhovedet findes MRSA i de økologiske bedrifter, så skyldes det, at avlsdyrene er inficerede, når de kommer ud på markerne til de økologiske producenter. De behøver ikke være økologiske, selv om deres unger bliver solgt som sådan.

»Den meget lave forekomst af MRSA kunne være en indikation på, at grisene renser sig for bakterien, når de kommer over i det økologiske system. For det er mere end seks procent af bedrifterne, der løbende køber avlsdyr fra konventionelle besætninger,« siger Randi Vinfeldt.

»Nu er det interessante at analysere, hvordan de fire bedrifter har fået bakterien, og endnu vigtigere, hvordan det økologiske system med plads, frisk luft, grovfoder og lavere medicinforbrug har en positiv effekt i forhold til at begrænse MRSA,« tilføjer hun.

Økologi billigere end norsk nedslagtning?

Landsforeningen mener helt enkelt, at økologi er en 'løsning på MRSA-problematikken' og opfordrer derfor til større omlægning til økologiske svinebrug.

Hidtil har der kun været nævnt én løsning på at slippe af med de resistente bakterier, nemlig den norske model. Nordmændene slår alle svin på en inficeret ejendom ned, desinficerer staldene og garanterer, at de nye smågrise er MRSA-fri.

Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA

Den løsning har gentagne ministre sammen med Fødevarestyrelsen og et politisk flertal afvist som alt for dyr herhjemme, hvor der årligt opdrættes 30 millioner grise. Fødevarestyrelsen har tidligere anslået, at det vil koste op mod ti milliarder kr. herhjemme.

Læs også: Op til 10 milliarder kr. for at rense danske svinestalde efter norsk forbillede

Fødevarestyrelsen er ikke på vej med en plan om at omlægge hele det danske svinebrug til økologi. Men souschef for dyresundhed Stig Mellergaard mener alligevel, at det er muligt at lære af de nye resultater. Det kommer ikke bag på ham, at smitten med MRSA er så meget mindre i de økologiske opdræt.

Konventionelle svin går for tæt sammen

»I det konventionelle besætninger holdes infektionen ved lige, fordi grisene går så tæt sammen. I de økologiske besætninger er der ikke samme kontinuerlige eksponering,« siger han.

»Det viser sig også, at mennesker renser sig, når de ikke er under løbende infektionspres. Det samme gælder grise.«

Stig Mellergaard forventer, at de forskningsprojekter, som Fødevarestyrelsen har sat i gang, kan identificere faktorer i de konventionelle stalde, som bidrager til at sprede de resistente bakterier. Det kunne f.eks. være støv.

Ingeniøren har fået resultaterne af de seneste MRSA-målinger af journalisterne Kjeld Hansen og Nils Mulvad. De vandt i januar et årelangt retsopgør med Fødevarestyrelsen og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, der anlagde sagen for at forhindre detaljer fra MRSA-screeningerne i at blive offentliggjort.

Læs også: Højesteret: Landbrug med MRSA skal udleveres

Kender jeg den danske mentalitet ret, så er MRSA jo intet problem. Vi fordobler blot indtager af zink, og forbruget af forebyggende penicillin.

/sarkasme off

  • 40
  • 5

Nu hvor Esben Lunde Larsen er kommet til

/sarkasme off

Det er sgu svært at se lys for enden af tunnellen med et part ved magten, som med skyklapper på, tilgodeser et døende erhverv med den ene bjørnetjeneste efter den anden - i stedet for at leve op til sit motto om at være liberalt og dermed lade falde, hvad ej kan stå, så vores landbrug får en reel mulighed for at blive såvel miljømæssigt som økonomisk bæredygtigt - i stedet for den blindgyde, det er på vejbud i.

Mvh Flemming

  • 37
  • 5

Det er så træls at se økonomien bliver brugt som undskyldning, så derfor fortsætter vi vores selvdestruktive levevis.

"...en løsning har gentagne ministre sammen med Fødevarestyrelsen og et politisk flertal afvist som alt for dyr herhjemme..."

Det giver ingen mening, at vi skal stå med en bunke penge og så ikke være i stand til at leve. Menneskers helbred og miljøet er ikke en faktor der er vigtig i politikernes verden.

  • 40
  • 5