Kontrolcentret venter i spænding: Hoppede Philae på plads?

Philae-proben, der nu menes at stå på overfladen af kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, foretog to hop, før den endelig faldt til ro i går.

Telemetridata indikerer, at der gik omkring to timer, fra proben landede første gang, til den landede anden gang. Derfra gik der så ti minutter, før proben landede igen, viser blandt andet magnetiske målinger, skriver BBC.

Læs også: Philae klarede landingen på kometen!

Ligeledes understøttes teorien om hoppene af billeder af den isede overflade på kometen, der er taget under landingerne. Ifølge BBC har proben simpelthen haft svært ved at holde fodfæstet på overfladen, fordi den thruster, der skulle sende den i retning af klippen, ikke virkede, og fordi harpunerne, der skulle skyde spyd i overfladen, heller ikke har været anvendt.

At den første landing rent faktisk fandt sted, dokumenteres af indkommen data i kontrolcenteret, der viser, at proben sank 4 cm i overfladen på kometen. Derefter, at kontrolcenteret kunne se, at harpunen ikke var affyret, og at proben mistede jordforbindelsen.

Siden røg proben ud af radiokontakt, og signalet vender først tilbage i løbet af torsdag morgen, om alt går vel. Ifølge de sidste informationer modtaget på Jorden onsdag stod proben dog stabilt på kometen i går aftes, da radiosignalet forsvandt.

Læs også: Nu er landeren på vej mod kometen

På et pressemøde sagde Stephan Ulamec, der er ansvarlig for landingen:

»Det, vi ved, er, at vi rørte overfladen, vi landede på kometen på det tidspunkt, hvor I så os alle juble, og det blev kommunikeret ud. VI havde et rigtig godt signal; vi modtog data fra landingen - både drifts- og videnskabelige data. Det er den gode nyhed.«

Den dårlige nyhed er ifølge Ulamec, at telemetridata kunne tyde på, at fartøjet var røget af overfalden og er begyndt at dreje.

BBC skriver, at det altid har været et plausibelt scenarie, at proben ville hoppe en smule rundt, inden den faldt til ro.

Spørgsmålet er nu, om harpunerne, der skal sikre proben på overfladen, skal affyres med den risiko, at de støder fartøjet væk fra overfladen igen.

Kilde BBC
Emner : Kometer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

er virkligheden at det blev en fiasko som man skjuler meget tyder på dette i medierne var det allerede udråbt som en succes inden kometen var i nærheden af sonden tror dette er ren bløf.. kom med nogle billeder der ikke er produceret i hollywood

 • 0
 • 39

Jeg kan godt lide denne formulering. Skulle det ikke være "mistede kometfobindelsen"?

Eller "mistede radioforbindelsen med Jorden"

Tak for smilet :) Vi håber naturligvis at den landet og kan give os noget spændende at læse det næste halvandet år

 • 13
 • 0

Spørgsmålet er nu, om harpunerne, der skal sikre proben på overfladen, skal affyres med den risiko, at de støder fartøjet væk fra overfladen igen.

Bare et enkelt spørgsmål. Hvorfor skydes der ikke samtidig med harpunerne tilsvarende vægt bort fra sonden i modsat retning? For besværligt? For tungt? Ikke sikker på alligevel at få den ønskede virkning?

 • 0
 • 0

Bare et enkelt spørgsmål. Hvorfor skydes der ikke samtidig med harpunerne tilsvarende vægt bort fra sonden i modsat retning? For besværligt? For tungt? Ikke sikker på alligevel at få den ønskede virkning?

Der opstod et problem med det system, der skulle holde sonden nede.

Fra ESAs blog http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Sc...

During checks on the lander’s health, it was discovered that the active descent system, which provides a thrust to avoid rebound at the moment of touchdown, cannot be activated.

At touchdown, landing gear will absorb the forces of the landing while ice screws in each of the probe’s feet and a harpoon system will lock Philae to the surface. At the same time, the thruster on top of the lander is supposed to push it down to counteract the impulse of the harpoon imparted in the opposite direction.

 • 1
 • 0

hvis de idag melder at der ikke er nogen kontakt til sonden så mener jeg at den aldrig landede

 • 0
 • 15

Det er helt uvirkeligt så lav tiltrækningen er, selvom det er en pæn størrelse komet. Noget i retning af Anholt. Jeg har ikke set vurderinger af massen, som burde kendes fra Rosettas kredsløb, men et løst skud er at undvigelseshastigheden er omkring 1m/s. Bruce Willis skal virkelig passe på med at hoppe, det bliver let et hop ud i uendeligheden. Uden nogen fastgørelse kan landeren næsten intet foretage sig.

 • 1
 • 0

Fantastisk med en bragende succes for europæisk rumfart!

Ja, aldeles imponerende af ESA, som ellers har stået lidt i skyggen af NASA med hensyn til spektakulære missioner. Det her er lige så imponerende som Curiosity.

Også imponerende med et så højopløseligt billede (1,4 Mbyte) over 500 millioner km afstand, selv om billedet kan have taget timer at overføre. Er der nogen, der ved hvilken modulationsmetode og hastighed, man benytter?

 • 3
 • 0

Det blev allerede ved starten af landingsproceduren testet at den dyse eller styreraket der skulle levere modtryk til harpunerne ikke virkede. Så det kraftig hop er vel netop forårsaget af en harpun der fyrede uden modtryk.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten