Kontorlamper kommunikerer med mobiltelefoner ved at blinke
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kontorlamper kommunikerer med mobiltelefoner ved at blinke

En ny type loftslamper kan sende et ID-signal til en mobiltelefon, som så kan styre netop lampen over telefonens bruger ved hjælp af en App. Illustration: Christian Østergaard

EINDHOVEN: En ny type lampe kan lokalisere hver enkelt bruger i en bygning og opfylde deres individuelle lysbehov. Sådan lyder i hvert fald løftet fra Philips og Cisco, der har lanceret en ny type kontorbelysning, der ved hjælp af lysbaseret kommunikation kan fortælle en mobiltelefon, præcis hvor den er. Det kan telefonens ejer bruge til at justere netop de lamper, der lyser ned på brugeren.

Systemet fungerer ved, at hver lampe udsender sin IP-adresse via variationer i lyset. Når en smartphone med lampe-appen åben modtager IP-adressen via kameraet på telefonens forside, får brugeren adgang til at justere netop de lamper, der lyser ned på ham eller hende.

Det system har Philips Lighting og netværksgiganten Cisco netop lanceret ved en præsentation i Philips’ lystestcenter i Eindhoven, Holland. Her annoncerede de to selskaber et partnerskab, der skal fokusere på netop netforbundet belysning. Det er da også kun i Ciscos canadiske hovedkontor, i Toronto, at løsningen indtil videre er installeret.

En mobilapp skal tilbyde styring af netop den lampe, medarbejderen befinder sig under, og samtidig give installatøren mulighed for at teste lampen. Illustration: Christian Østergaard

En light-version af lifi

Forskere og virksomheder har længe barslet med at gøre kommunikation gennem lys brugbar. Mest opsigtsvækkende har forskere talt om et decideret wifi-supplement, der kan give lynhurtigt internet ved at udsende data til computeres og telefoners kameraer via lys.

Dette koncept, som går under navnet lifi, har ikke vundet udbredelse endnu, men ifølge Cisco og Philips kan selv den enkle lyskommunikationsløsning i kontorlamperne løse flere kommunikationsopgaver end lysstyringen. Virksomhederne fremhæver selv, at systemet vil kunne bidrage til indendørs navigation, da en central server kender placeringen af alle lamper.

Læs også: Forskere sender flere gigabit i sekundet med synligt lys

Lamperne vil dermed kunne bruges til at vise medarbejdere til nærmeste ledige mødelokale, finde vej eller lignende. I hver lampe er der ud over LED’er indbygget tre sensorer, der skal måle lysniveau, temperatur, og om nogen er i nærheden af lampen. Sammen med muligheden for nye typer sensorer skal systemet være med til at understøtte, hvad Philips kalder intelligente bygninger.

Det betyder blandt andet, at en bygnings administratorer kan holde øje med, hvilke dele af bygningen der bliver udnyttet, og hvilke lokaler der sjældent bliver brugt. På samme måde er der via et administrationssystem overblik over, hvor meget lys der er tændt, og om der er folk i de lokaler, hvor lyset er tændt.

Læs også: Almindelige LED-pærer kan fremtrylle dataoverførsler i gigabit-ligaen

Får elektricitet via netværk

Ud over kommunikation bliver også selve lampernes strømforsyning udsendt via netkablerne – såkaldt ‘power over ethernet’. Det er muligt, fordi LED-pærer er blevet effektive nok til at kunne drives af den elektricitet. som en switch kan levere gennem et netkabel. Hver lampe i løsningen trækker 28 W for at lyse med 3.000 lumen.

For at drive lamperne kræver det dog en særlig switch, der dels kan levere den rette mængde elektricitet og dels kan adskille lamper fra eksempelvis computere og printere. Switchen har otte porte og kan derfor drive otte lamper. Philips fremhæver, at systemet giver en it-medarbejder mulighed for at lave installationen uden hjælp fra en elektriker, netop på grund af Power over Ethernet-løsningen.

Læs også: Pc får strøm via netværkskablet

»Vi vil sikre os, at switchen kan kommunikere med lysnetværket og sørge for, at forbindelsen til lamperne er sikker. Man vil gerne have end-to-end-sikkerhed med denne type installationer, for ingen ønsker at få deres loft hacket,« siger John Baekelmans, der er teknisk direktør i Ciscos såkaldte solutions group med fokus på Internet of Everything.

Til formålet har Cisco udviklet en switch, der kan levere 60 watt pr. port.

Kan man hacke en lampe?

De to virksomheder slår selv på energieffektivitet og øget produktivitet som de primære salgspunkter for teknologien. Modsat er den oplagte bekymring, at lamperne ikke er tilstrækkeligt sikret mod eksempelvis hackerangreb.

Uden at gå i detaljer om, hvordan løsningen er sikret, påpeger Philips, at netop sikkerheden er en væsentlig grund til at involvere Cisco i projektet.

»Vi er begejstrede for samarbejdet, fordi det kan udnytte Ciscos sikre netværk sammen med vores ‘Power over Ethernet’-belysning,« hed det under præsentationen i Eindhoven fra den administrerende direktør for Philips Lighting, Eric Rondolat.

Læs også: Fremtidens computere skal blinke til hinanden

Jeg tvivler på, at lamperne kan kommunikere med telefonerne, hvis man har dem i lommen. Hvis systemet skal bruges til at afgøre, hvor folk er, skal folk altså have deres telefon fremme. Det vil være upraktisk for medarbejdere med mange arbejdspladser, f.eks. IT-support.

Hvis det bliver sådan, at systemet antager, at der ikke er nogen i et rum, hvis ikke det kan kommunikere med en mobiltelefon, så vil det også betyde, at der skal være mindst en mobiltelefon fremme under møder. Det kan man sikkert hurtigt lære firmaet egne ansatte, men hvad med gæster? De kunne let få den tanke, at firmaet ikke tager dem seriøst, siden der skal være mobiltelefoner fremme.

Endelig tror jeg, mange medarbejdere vil se det som endnu et forsøg på overvågning fra arbejdsgiverens side.

  • 6
  • 0

Ud over kommunikation, bliver også selve lampernes strømforsyning udsendt via netkablerne – såkaldt ‘power over ethernet’. Det er muligt, fordi LED-pærer er blevet effektive nok til at kunne drives af den elektricitet. som en switch kan levere gennem et netkabel. Hver lampe i løsningen trækker 28 W for at lyse med 3000 lumens.

For at drive lamperne kræver det dog en særlig switch, der dels kan levere den rette mængde elektricitet og dels kan adskille lamper fra eksempelvis computere og printere. Switchen har otte porte og kan derfor drive otte lamper. Philips fremhæver, at systemet giver en it-medarbejder mulighed for at lave installationen uden hjælp fra en elektriker, netop på grund af Power over Ethernet-løsningen.

PoE er da aldeles håbløs til det formål og alt, alt for dyrt. PoE kræver dyre ethernetkabler og specielle kostbare routere med PoE udgange, hvis pris så skal fordeles ud på antallet af tilkoblede lamper (maksimalt 8 i Cisco's tilfælde), og lampernes pris forøges yderligere, fordi det er nødvendigt med en rimelig slagkraftig microcomputer til at håndtere ethernet kommunikationen og LiFi modulationen. Effekten er også i underkanten til kontorbelysning. IEEE 802.3at PoE standarden foreskriver kun op til 25,5 W pr. port; men ved brug af højere spændinger er det dog muligt at nå op omkring 50-70 W som i Cisco's specialrouter. Desuden kan afstanden fra routeren til lampen blive stærkt begrænset, hvis det maksimale spændingsfald på 5%, som stærkstrømsbekendgørelsen p.t. foreskriver, også gælder i dette tilfælde. Jeg har haft en dialog med DS om dette, men desværre uden at nogen kan give et konkret svar - heller ikke den kommité, som arbejder med spørgsmålet. Ingen ved tilsyneladende, hvad der ligger til grund for dette krav, som også gælder for lavspændingsinstallationer som f.eks. 12-24 V halogenbelysning.

Til sammenligning tillader den alternative løsning, som jeg p.t. arbejder med (Max-i), op til 800 W pr. strømforsyningssegment ved 20 V på standard 4 mm2 installationskabler, og der kan styres hundredevis af lamper og hentes data fra hundredevis af sensorer på installationslængder op til flere km uden brug af routere og uden microcomputer i de enkelte lamper (kræver kun én billig IC pr. lampe, 1-2 afkoblingskondensatorer og en strømgenerator pr. farve - op til RGBAW).

Desuden er det temmelig problematisk at benytte lamper til kommunikation, når de dimmes. Det kan måske gøres, hvis der udelukkende anvendes lamper med PWM (pulsbreddemodulation); men af hensyn til LED levetid, nødvendig kondensatorstørrelse, flimmer, video-optagelser, Philips Color Kinetics PWM patent på farveskiftende lamper med kommunikation etc. er det langt mere hensigtsmæssigt at benytte PCM (Pulse Code Modulation) eller Sigma-Delta modulation - specielt når der som her er stor afstand fra strømforsyning til LED-controller, og de typer modulation kan næsten ikke undgå at forstyrre kommunikationen med deres korte pulser i us området. I stedet kan man f.eks. udnytte den begrænsede rækkevidde af Bluetooth til at styre de lamper, man er i nærheden af, og det sparer en masse strøm i mobiltelefonen i forhold til WiFi og brug af kameraet til LiFi modtager (der er ingen LiFi sender i en mobiltelefon).

  • 1
  • 0