Kontorbygning med alt inventar skal 3D-printes

2. juli 2015 kl. 09:38
Kontorbygning med alt inventar skal 3D-printes
Den 186 m2 store kontorbygning bliver angiveligt det første 3D-printede hus, der bliver taget rigtig i brug. Tidligere forsøg har mest været til demonstration og test. Illustration: Project Unicorn.
En lille kontorbygning i Dubai skal 3D-printes fra inderst til yderst. Bag projektet står erfarne amerikanske arkitekter og rådgivere, mens kinesisk firma skal printe bygningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Præcist hvor langt man er kommet med at bruge 3D-print i byggebranchen skal nu demonstreres i et byggeri i Dubai. Tirsdag fortalte formanden for den nationale innovationskomité i de Forenede Arabiske Emirater, Mohamed Al Gergawi, at landet har bedt et konsortium af kinesiske og amerikanske firmaer om at opføre en kontorbygning i Dubai, som skal være 3D-printet fra yderst til inderst.

»Ideen om at 3D-printe bygninger var tidligere en drøm, men i dag er det virkelighed. Denne bygning vil bevise effektiviteten og kreativiteten af 3D-printning, som vi tror kommer til at spille en afgørende rolle i forandringen af design- og byggesektorerne. Vores mål er at drage fordel af denne udvikling og gøre os til et globalt center for innovation og 3D-print, « sagde han ifølge Emirates News Agency, WAM.

Læs også: Kinesere 3D-printer ti nye hjem på én dag

Bag byggeriet står et konsortium bestående af det kinesiske firma Winsun Global, som har specialiseret sig i at 3D-printe mur- og vægelementer af beton, og amerikanske rådgivere og arkitekter fra Gensler, Thornton Tomasetti og Syska Hennesy. Under navnet ‘Project Unicorn’ har de siden 2014 arbejdet på at udvikle 3D-print-teknologien til brug i kommercielle og boligbyggerier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Winsun Global har tidligere opført en række mindre hytter med 3D-printede betonelementer. Tidligere i år fremviste de huse i op til fem etager, og nu vil de sammen med amerikanske partnere opføre en kontorbygning i Dubai, hvor både hus og interiør består af 3D-printede materialer. Det kinesiske firma er imidlertid også blevet anklaget for at stjæle teknologi og ideer fra den amerikanske professor Behrokh Khoshnevis, der har udviklet en metode kaldet contour crafting. Illustration: Winsun Global.

Læs også: Kæmpe 3D-printer skal bygge et hus på et døgn

Kontorbygningen i Dubai skal være 186 m2 stor. Elementerne til byggeriet skal printes af en maskine, der er 6 meter høj, 10 meter bred og 40 meter lang. Det fremgår ikke, hvor bygningen skal printes, men Winsuns fabrik ligger i Jiangsu-provinsen på Kinas østkyst. Derefter skal elementerne pakkes i containere og fragtes til Dubai, hvor de samles på byggepladsen på få uger. Printmetoden er lag på lag, og betonen er ifølge Winsuns hjemmeside sammensat af cement og forskellige typer bygge-, industri og mineaffald (og vand, må man formode, red.).

Betonelementerne får støbt armeringsjern ind i hulrummene i midten og limes angiveligt sammen med et produkt, som Winsun kalder ‘crazy magic stone’. Det består så vidt vides af kiseljord, silikat blandet med et fibermateriale og et ‘grønt nanomateriale.’

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Skanska kan printe betonelementer om halvandet år

Når elementerne er samlet på pladsen, skal de beklædes med et facademateriale for at få en glat overflade, men det fremgår ikke af artiklen, hvad dette materiale vil bestå af.

Ifølge artiklen fra WAM vil partnerne desuden printe interiør, indvendige detaljer og ‘strukturelle komponenter’. Materialerne, som konsortiepartnerne regner med at bruge, er armeret beton, glasfiberarmeret gips og fiberforstærket plast.

Produktionsmetoden skærer ifølge artiklen 50-70 procent af produktionstiden for en bygning, og der produceres 30-60 procent mindre affald under byggeriet. Desuden kan lønomkostningerne reduceres med 50-80 procent, fordi der ikke skal bruges så meget tid på byggepladsen - en ikke uvæsentlig fordel både i den vestlige verden, hvor arbejdskraften er dyr, og i de dele af verden, hvor arbejdet på byggepladserne ofte er livsfarligt.

Den 3D-printede bygning skal huse personalet fra det kommende Museum of the Future, der åbner midt i Dubai Illustration: Museum of the Future.

Læs også: Hollandske arkitekter 3D-printer et helt hus

Når bygningen står færdig, skal den midlertidigt huse personalet fra det endnu mere spektakulære Museum of the Future, som ørkenstatens herskere også vil opføre.

Desuden skal bygningen fungere som et offentligt mødested og indeholde 3D-print-værksted og en udstilling om 3D-print.

Artiklen fortæller ikke, hvornår bygningen vil stå klar, men da Museum of the Future blev præsenteret tidligere i år, var det forventningen, at den ville åbne i 2017.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger