Da genåbningsplanen onsdag blev præsenteret på et pressemøde med blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S), blev det gang på gang fremhævet, at den efter bedste skøn vil medføre omkring 870 covid-19-indlagte midt i april.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ja, jeg går på 5 måned nu med cummuteret og dislokeret kravebens fraktur. Opfølgning og evt. operation i december blev udskudt pga. Covid-19. Stiger indlæggelserne ultimo marts, bliver jeg heller ikke opereret nu og så er der gået 6 måneder og muskel- og seneforfaldet i skulder og arm bliver så nok permanent.
Jeg kunne godt da ønske mig lidt bedre kapacitet i systemet!
Jeg gætter på at dem der har stemt ned-tommelfingre, er den slags mennesker der helst vil være upopulære regnestykker og udsagn foruden. Som for eksempel når nogen med saglige argumenter taler klimaguderne imod. Heldigvis har man i artiklen ikke omtalt at nogle af dem der indlægges som konsekvens af genåbningen, vil dø. Og det man ikke tænker på, eksisterer ikke.
Der er jo rigtig mange, der lærer førstehjælp. Kunne dette mon udvides med noget basal patientpleje? Så ville der være rigtig mange, der kunne bistå, selvfølgelig langtfra på sygeplejerskeniveau, men det må stadig kunne gøre en forskel. Investeres dertil i feltlazaretter med nogle tusinde sengepladser, så må vi da være kommet et stykke vej. Og det koster næppe mere end nedlukninger.
Er der snart nogen der gider at regne på hvad disse nedlukninger koster af menneskeliv? 500 milliarder kroner i tabt produktivitet kan man forestille sig er 20 år med 5% grønthøsterbesparelser på alt fra fodgængerfelter til dyrt scanningsudstyr. Mit gæt er at der ihvertfald vil dø 10 gange så mange, som konsekvens af denne angstens strategi.
Sådan set enig. Men man kunne jo også aktivere den pulje af personale, der er pensioneret eller på efterløn samt civilforsvaret. Er det faktisk ikke det vi har de sidste til?
Chris Mener du virkeligt at det på et år, ikke er muligt at oplærer nogen til at hjælpe til i en corona afdeling, i en sådan grad at man kan øge kapaciteten? Det er jo en specifik sygdom. Så man behøver vel ikke have en fuld læge eller sygeplejer uddannelse?
Tager man i betragtning at gennemsnitsalderen for de indlagte er 65 år, og man pt kun er ved at vaccinere folk over 80 år, så er der lang vej endnu til de svageste er vaccineret. Det er et meget risikabelt eksperiment vi er ved at starte.
Det har jeg også bemærket. B.117 er mere "normal" hvad børn angår.Børn er tæt sammen, og B.117 ser ud til fint at smitte gennem børn, så alle skoler kan få et meget højt kontakttal, hvis smitten først kommer ind.
Men hvis de ekstra smittede ved B.117 netop er børn, så bliver de næppe indlagte. Og toppen af de svageste er ved at være vaccinerede. Så hvad vi før vidste er ikke helt så relevant længere.
Artiklen er selv inde på at inhomogeniteten i befolkningen og udbredelsen gør det utroværdigt at komme med forudsigelser om antallet af indlagte, og de har jo også før vist at de kan regne voldsomt meget forkert. I foråret var det fordi de åbenbart ikke forstod hvor stor effekt nedlukningen havde på kontakttallet. Lige nu er der styr på det gennemsnitlige kontakttal. Men da smitten er ret lav, har smitteudbredelse i miljøer med et højt kontakttal lige nu stor indflydelse på det gennemsnitlige kontakttal.
Ved epidemiens begyndelse sidste forår var det primært skiturister og deres familier der var smittede. Men nedlukningen bragte kontakttallet i befolkningen som sådan langt ned under 1. Men i blandt andet sundhedssektoren var kontakttallet ikke bragt lige så meget ned, fordi tæt kontakt ikke kan undgås her. Da det samtidig er et område med mange indlæggelser og dødsfald så vi at det trak en del ud med at få dem bragt ned, i forhold til hvor hurtigt smitteudbredelsen blev nedbragt.
Det vil heldigvis ikke ske i denne omgang, fordi det er de områder der nu er i gang med at blive vaccineret. Lige nu ser vi smitteudbredelse og meget høje kontakttal på nogle skoler i Kolding og omegn, og i områder med sociale boligbyggerier som Volsmose og Ishøj. Hvis vi tog dem ud af ligningen ville kontakttallet for resten af befolkningen være en del lavere. Men skolerne i Kolding er jo ikke anderledes end skoler i resten af landet. Børn er tæt sammen, og B.117 ser ud til fint at smitte gennem børn, så alle skoler kan få et meget højt kontakttal, hvis smitten først kommer ind.
Hvis man reagerer for langsomt på det, kan smitten hurtigt blive spredt ud. Men hvis man, så snart man konstaterer et enkelt smittetilfælde på en skole lukker skolen for en uge, og kræver test af alle inden genåbning, kan den smittespredning effektivt holdes nede, og vi vil se lave gennemsnitlige kontakttal.
Blot et eksempel på hvordan vores håndtering af epidemien har voldsom stor indflydelse på både smitteudbredelse og indlæggelser.
Generelt kan vi åbne betydeligt mere, hvis vi reagerer agilt og hurtigt, og straks lukker meget lokalt ned, så snart vi ser smittespredning et sted. Men det er åbenbart ikke den strategi regeringen vil følge.
Det der er problemet er ikke apparater, det er kvalificerede personer. Hvor lang tild tager det at uddanne en sygeplejerske, eller en læge? Det man gør i øjeblikket er at flytte personale fra anden pleje til COVID 19 afsnit.hvor mange ekstra pladser
Det er ikke det der meldes, tvært imod. Man har også tidligt forsøgt at tage højde for hvordan nogle faktorer ændrer sig. Der er fra videnskabens side meldt klart ud hvor store usikkerheder der er. Hvis man skal styre er man nødt til at have et billede af hvordan det ser ud, selv om billedet er uklart. Et af de største problemer er forsinkelsen i af data. Enhver der har arbejdet med regulering ved at forsinkelse er stort problem reguleringteknisk. Der er vi rigtigt godt med her hjemme, hvor smitertal er tilgængelige i nden 24 timer i modsætning til i f.eks. Sverige hvor der er mange dages forsinkelse på resultater.alvidende digitale algoritmer som kan forudsige alt
At der så er nogen der forsøger at være bedereviden af politiske årsager, er en anden sag.
Problemet er ikke at bevillige penge / købe. Der er betalt og flere penge gør ikke forskel lige nu. Problemet er at producere. Det er meget komplekst og dyrt at at skalere en sådan produktion op. Normalt tagfer det flere år. Der er nogen af producenterne der har problemer med det. Det næste er viljen til at løbe en risiko. I EU har vi ikke villet foretage "nødgodkendelser" som de har gjort i USA og UK og Israel. Det betyder så, at vi kommer senere i gang.købe flere vacciner
Kapacitet i sundhedsvæsenet? Vi har i ca. et år nu, hørt om det nært forestående sammenbrud i sundhedsvæsenet. Er der nogen der har info om hvor mange ekstra pladser vi har fået skabt på det år. Og hvor mange milliarder vi har investeret i at øge kapaciteten?
Nej, det er de medlemslande, der stemte imod at købe flere vacciner i sommers. Blandt andet Danmark.Det er EU kommissionens formand Ursula von Leyen der er ansvarlig for det sløve tempo i vaccinationerne som skal stoppe det kinesiske virusangreb!
Det er EU kommissionens formand Ursula von Leyen der er ansvarlig for det sløve tempo i vaccinationerne som skal stoppe det kinesiske virusangreb!
Det var godt at russerne ikke vidste det om hende dengang hun var forsvarsminister, ellers havde de måske været fristet til en rask lille krig mod Tyskland dengang hun var øverste chef for et militær hvor der heller ikke var noget der fungerede :-(
Hvor finder man sådanne ledere henne? :-(
Det handler om ansvar. Du får ikke politikerne til at tage den slags beslutninger uden en rapport at kunne "hænge deres hat på". Så er det i hvert fald ikke dem der har taget fejl. Man kan sige at nu har nogle af de bedst kvalificerede folk på området regnet efter bedste formåen og så godt man nu kan på cirkulære systemer hvor alt fra adfærd til vejret spiller ind.
Vi har haft prominente højt profilerede personer indenfor sundhedssektoren, det har advokeret for flok immunitet og 'the great Barrington deklaration'. Nu har vi regnedrengen (sagt med al respekt for deres kundskaber i øvrigt), der mener at kunne beregne en sikker prognose i et eksponentielt stokastisk miljø baseret på usikre estimater af kontakttal m.v. Det hænger overhovedet ikke sammen. Brug dog i stedet de erfaringer, som vi har fra Norge, Sydkorea og Japan. Jeg elsker modelberegninger, ligesom alle jer mine ingeniør fagfæller. Men vi kender jo alle netop faren ved at tro, at man kan regne sig frem til et facit med to streger under.
Bliver da spændende at se hvor mange uger den her genåbning holder ved før den næste nedlukning kommer. 4 uger måske? Måske mindre? Det ser i hvert fald ikke betryggende ud.
Jeg kan slet ikke forstå der skal åbnes op. Vil man gerne kick starte en 3. bølge eller hvad?
Med de tal skal der lukkes ned nu inden det bliver helt ustyrligt. Med b117 kan det gå fra nul til katastrofe på to uger.
I alt den tid jeg har været ingeniør eller studerende til dette har der være der fortællinger om disse alvidende digitale algoritmer som kan forudsige alt! – men det visse sig altid at være en omgang fis!
Nu er turen så kommet til forudsigelse om indlæggelse i forbindelse med covid 19! Jeg gætte på at også denne gang vil det visse sig ikke at holde stik!
Mennesker er dynamiske og indstiller sig efter forholdene. Lige nu oplever jeg i høje grad at folk kramme mere og mere samt at der bliver skubbet og maset mere og mere i de overfyldte supermarkeder. Hvis smittet tallet stiger voldsomt, så holder folks sig mere tilbage igen.