Kontaktlinse med trådløs sensor afslører grøn stær

24 timers målinger med en særlig kontaktlinse med indlejret trådløs sensor vil i fremtiden gøre det muligt at opdage en begyndende grøn stær, inden synsnerven når at tage alvorlig skade.

Europas største chipproducent, schweiziske ST Microelectronics, er i færd med at udvikle en trådløs MEMS-sensor (Mikro Elektro-Mekaniske Systemer), der ved at måle ændringer i øjets krumning kan afsløre forhøjet tryk i øjeæblet.

Når trykket i øjet stiger, kan det være et symptom på øjensygdommen grøn stær, der er en af de hyppigste årsager til blindhed.

De indlejrede sensorkredsløb i kontaktlinsen er placeret, så de ikke generer patientens udsyn. (Foto: Sensimed) Illustration: REGIS COLOMBO/diapo.ch

Grøn stær kan ikke kureres, men kan holdes i ave med medicin, når den er diagnosticeret, hvilket i dag sker hos øjenlægen ved hjælp af et instrument, der kaldes et tonometer. Men da trykket i øjet varierer hen over døgnet og ofte topper, når patienten sover, er der risiko for, at et forhøjet tryk i øjet ikke opdages i rette tid, så der når at ske uoprettelig skade på synsnerven, inden der sættes ind med behandling.

Netop her vil kontaktlinsen, der udvikles af det schweiziske medikofirma Sensimed, være et stort fremskridt, idet den ved hjælp af en lille indbygget strain gauge hen over et helt døgn skal overvåge ændringer i øjets krumning.

Ud over sensoren vil linsen også rumme en antenne, et lille dedikeret processorkredsløb og en RF-transmitter, der kommunikere data videre til en lille modtager, som patienten bærer om halsen.

Energi fra radiobølger

Linsen behøver ikke batteri, da den får energi fra de radiobølger, den modtager. De indlejrede komponenter placeres i linsen på en måde, så de ikke generer patientens udsyn.

Når øjenlægen næste dag fjerner kontaktlinsen og modtageren, vil et døgns kontinuerlige målinger af trykket i øjeæblet kunne hentes ud som en hjælp til at stille diagnosen.

ST Microelectronics ingeniører arbejder nu sammen med Sensimed om at udmønte den nye teknologi i et pålideligt kommercielt produkt, og de forventer, at MEMS-sensoren kommer på markedet til efteråret.