Konsulentregningen løb løbsk: Banedanmark bruger 4,4 milliarder på at styre signalprojektet

15. november 2017 kl. 05:1820
Konsulentregningen løb løbsk: Banedanmark bruger 4,4 milliarder på at styre signalprojektet
IC3-toget i Langå er blevet symbolet på signalprojektets problemer, og imens det holder stille, tikker konsulenternes taxameter. Illustration: Büreau Janzen.
Politikerne blev præsenteret for en konsulentregning på 1,2 milliarder kroner til at give fjernbanen nye signaler. I praksis blev det mere end tre gange så dyrt, viser aktindsigt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da Banedanmark sidste år måtte erkende, at det kom til at koste fire milliarder kroner ekstra at rulle de nye signaler ud langs den nye jernbane, skyldtes det først og fremmest, at regningen til eksterne konsulenter var løbet løbsk.

Det viser en aktindsigt i den rapport, som konsulentfirmaet KPMG sidste år udarbejdede for Banedanmark. Rapporten afslørede, at signalprojektet var både forsinket og fordyret, men den blev ikke offentliggjort.

Læs også: Bombe fra Banedanmark: Forsinkelser og ekstra milliardregning for nye signaler

Ingeniøren fik efter flere måneder, i februar i år, aktindsigt i store dele af rapporten og har støvet den af. Det skyldes, at en ny rapport, denne gang udarbejdet af konkurrenterne hos Deloitte, i dag, onsdag, bliver præsenteret for transportpolitikerne. Politikerne er på forhånd blevet advaret om, at risikoen for yderligere forsinkelser og en ekstraregning er overhængende.

Illustration: Nanna Skytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afsporede signaler?

Ingeniøren sætter i en serie artikler fokus på den største investering i den danske jernbane i nyere tid, det 20 milliarder kroner dyre projekt med at installere nye signaler ved alle skinner og i samtlige tog.

Følg sagen om signalprogrammet her.

Forventede konsulentregning på 1,2 milliarder kroner, men...

KPMG-rapporten, som sidste år sammen med en undersøgelse fra Rigsrevisionen satte gang i lavinen, dokumenterer, at Banedanmark voldsomt undervurderede kompleksiteten i at udskifte signalerne langs samtlige danske togskinner og udstyre togene med nye signalcomputere.

På fjernbanen, som er et langt større og dyrere projekt end at skifte S-togenes signaler, havde Banedanmark forventet at nøjes med 1,2 milliarder kroner til, hvad KPMG kalder projektledelse. Det tal stod i beslutningsoplægget til politikerne fra 2008.

Læs også: ANALYSE: Signalkaos vender jernbanens planer på hovedet – ekstraregning venter

I det budget, som blev udarbejdet fire år senere, var beløbet steget til 2,1 milliarder kroner. En væsentlig årsag var, at der på det tidspunkt var blevet tilføjet godt en halv milliard kroner under posten 'general project management', som der kun var sat 24 millioner kroner af til i det oprindelige budget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men da KPMG-revisorerne afsluttede deres undersøgelse i august sidste år, fandt de frem til, at Banedanmark havde hyret langt flere konsulenter, end der var penge til i budgettet. 71 procent af konsulentbudgettet var allerede spist op, og forbruget af konsulenter gik kun én vej: op.

Et trecifret antal konsulenter hos Banedanmark

Der var, lød konklusionen, brug for yderligere en halv milliard til 'general project management' og 800 millioner kroner ekstra til 'contract management and supervision'.

Således ville den samlede regning til projektstyring vokse fra de 1,2 milliarder kroner i 2008-budgettet til godt 3,7 milliarder kroner, vel at mærke alene for fjernbanen. Dertil kommer godt 600 millioner kroner til at projektstyre S-banens nye signaler. Her er tale om en mere moderat fordyrelse på 185 millioner kroner.

Læs også: Banedanmark undlod at opkræve bøder for to års forsinkelse af nyt signalsystem

Samlet løber udgifterne til projektstyring altså op i 4,4 milliarder kroner, hvis vel at mærke KPMG's forudsigelser fra sidste år holder. Det er også synligt hos Banedanmark ved Københavns Nordhavn. Her sidder til tider et trecifret antal konsulenter fra mange lande.

Udgift (mio. kr.)Originalt budget 2008Revideret budget 2012KPMG's overslag 2016
Projektstyring samlet1.1512.0683.731
Herunder contract management and supervision9691.1401.933
Herunder general project management245471.079

Kilde: KPMG for Banedanmark

Konsulenterne og kontrakterne udgør en af de store hovedpiner for signalprojektet. Regningen løber blandt andet op, fordi Danmark er frontløber med ERTMS-teknologien. Derfor har flere politikere luftet muligheden for at sætte hele projektet på standby og vente på billigere tider.

Læs også: Stik imod løfterne: Dansk sololøb med nye togsignaler

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomisk er problemet, at konsulenterne er hyret, og det samme gælder de mange leverandører af udstyr. Banedanmark hænger så at sige på udgifterne, hvad enten de knokler hårdt eller triller tommelfingre på Amerika Plads i København og rundt om på landets værksteder.

Ifølge KPMG er der masser at foretage sig for hæren af konsulenter, som hjælper med de nye signaler langs jernbanen. I rapporten fra sidste år forudser revisorerne, at brugen af konsulenter vil toppe her ved udgangen af 2017, men forblive på et højt niveau, langt over budgettet fra 2021, helt frem til 2024. Alene i år ventes Banedanmark at bruge 400 millioner kroner til projektledelse på fjernbanen, vel at mærke ud over, hvad leverandørerne bliver betalt.

KPMG's godt et år gamle estimat over konsulentudgifterne til signalprojektet (rød kurve) mod budgettet i 2012 (blå kurve) i millioner kr. pr år. (klik for at forstørre) Illustration: KPMG.

Konsulenterne fordeler sig inden for en stribe områder. KPMG oplister, at budgetoverskridelser til at styre radio- og telekommunikationen samt indbygningen i togene alene overskrider budgettet med en halv milliard kroner. Altså en halv milliard kroner ekstra til konsulenter alene på det område.

Læs også: Danmark som forsøgskanin: Først om tre år er ny signalstandard til togene klar

Dernæst går det ellers dernedad med overskridelser på trecifrede millionbeløb til at styre kontrakterne med leverandørerne af signalsystemets infrastruktur i hhv. Øst- og Vestdanmark. I alt løber det også op i en halv milliard kroner ekstra.

Overordnet projektstyring sluger sammen med support-funktioner 150 millioner kroner ekstra, og sikkerhedsorganisationen, der blandt andet omfatter en intern assessor, havde overskredet budgettet med 155 millioner kroner.

Læs også: Computeren kunne ikke være på toilettet - se hvordan et tog splittes ad for at give plads til nye signaler

Stribevis af advarsler

Konsulenterne sparer i øvrigt ikke på advarslerne om, at det kan gå endnu værre end forudset.

»Det er usikkert, hvorvidt den interne organisation kan kontrahere de fornødne kompetencer til at øge sin kapacitet svarende til programbelastningen i 2017 og frem til 2020,« står der blandt andet.

»Banedanmark bør være opmærksom på, at det i ankerbudgettet var forudsat, at en række processer og aktiviteter vedrørende dels test, dels udviklingen af it-løsninger skulle udføres af leverandørerne. I praksis har signalprogrammets projektorganisation måttet påtage sig betydelige opgaver vedrørende test, estimeret til 3888 millioner kr., og udvikling af it-løsninger, estimeret til 72 mio. kr.,« lyder en anden passage.

»Der kræves yderligere ressourcer til test og idriftsættelse, støtte af EMO-kundetests, forsøgskørsler osv.«

Og sådan fortsætter alarmklokkerne for konsulentregningen med at ringe, også for ombygningen af togene med nye signalcomputere, som Banedanmark kalder onboard. De advarsler er dog væsentligt skærpet, siden de første konklusioner fra den rapport, som politikerne i morgen får præsenteret, blev luftet for halvanden måned siden.

I dag fremstår IC3-toget i Langå, der som det første skal ombygges til nye signaler, som symbolet på det morads, projektet er havnet i. Toget har snart holdt på værkstedet i to år, selv om ombygningen ikke skulle have taget mere end godt et halvt års tid. Problemerne med ombygningen forsinker hele projektet, imens konsulenternes taxameter tikker videre.

Læs også: Banedanmark finder det »besynderligt« at have ansvar for nye signalcomputere i togene

Herunder er aktindsigten i rapporten fra 2016, som det tog Ingeniøren flere måneder at få. Banedanmark har overstreget mange af estimaterne af fremtidige udgifter.

KPMG's analyse af signalprojektet fra 2016 by Ingenioeren on Scribd

Remote video URL

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
17. november 2017 kl. 12:48

Når nu et af de store problemer er TSI/Ombygning af eksisterende materiel, hvorfor så ikke starte med at købe / lease tog fra f'eks Stadler der har leveret til NSB, eller Bombardier der har leveret til SJ.

Begge producenterne er med i ERTMS og kan sikkert også levere her og nu til DSB.

Det betyder blot man får flyttet nogle investeringer frem,.

På denne måde kunne vi bruge Ringstedbanen som testbane, og reducere usikkerheden på signalprojektet og have materiel der kunne test den rigtige udfordring med ERTMS level 2 på stationerne.

At sætte ATC oven på ERTMS er sikkert nemmere end det omvendte.

mvh Jens

19
16. november 2017 kl. 21:41

Her er bare nogle af de totalt fejlslagne og meget forsinket offentlige it projekter:

  1. Amanda: En milliard kroner.

  2. Civilstraffe: 80 millioner kroner.

  3. Polsag: En halv milliard kroner.

  4. PROASK: 164 millioner kroner.

  5. DeMars: 400 millioner kroner.

  6. Digital tinglysning: Budget overskredet med 266 millioner kroner.

  7. EFI. Skats inddrivelsessystem, Forsinket 6 år, 292 mio kroner.

  8. Daccis: 410 mio. kr (tal kommer fra DR)

  9. BaneDanmarks signalsytem: pris.. uoverskuelig og sikkert gigantisk, men uden konsekvenser for projektledelsen eller de politikere der tillader moradset at fortsætte. (Og jeg har ikke engang taget rejsekortet med)

Staten ender sikkert bare med at privatisere hele lortet for en slik når alle har fattet det hele er tabt.

Som en klog mand engang sagde: You can fool some of the people some of the time, but you can't fool all of the people all of the time.

Dette er en klar kilde til politikerlede, og er med til at smadre illusionen om at noget som helst kan gennemføres, hvis det initieret fra politisk side. De professionelle fagfolk bliver man engang imellem nødtil at lytte til, hvis målet er succes.

Det bare min mening.

18
16. november 2017 kl. 16:01

Er der ikke blevet bogført store besparelser i de 20 år siden DSB blev delt op?

Mon ikke man nu skulle modregne den fiktive eller reelle besparelse der har været ved at Banestyrelsen blev outsourcet og 'tilpasset' så de fleste opgaver måtte lægges ud til konsulenthuse.

Det ene hænger jo sammen med det andet.

Hvis man ikke løbende vil betale omkostningen ved en professionel ingeniørorganisation, skal man ikke bagefter pive over regningen, når der alligevel viste sig at have været behov for den.

mvh Jens

17
16. november 2017 kl. 15:59

DSB handler vel på samme måde som centraladministrationen, hvor det typisk er umuligt at ansætte en ny medarbejder (lav fast udgift), i stedet hyres konsulenter som kan fyres (høj variabel udgift) og ingen ansvar for konsulentet eller dem for der hyrer konsulenten.

15
16. november 2017 kl. 09:59

For at spare et 3-cifret millionbeløb til immunisering, har man valgt at spendere et 4-5-cifret millionbeløb på et ikke-afprøvet signalsystem.

Hvilken Molbohistorie minder det om? (Hint: noget med en krage på en mark...)

14
16. november 2017 kl. 08:09

Hvis der findes konsulenter (hvem er de?) som åbenbart ved mere om jernbanedrift end både DSB og Banedanmark, hvorfor er det så ikke dem der bliver ansat til at styre vores jernbane?

Hvad er en konsulent?

For ikke så mange år siden var en konsulent en person, som et firma lejede midlertidigt til en opgave, som krævede specialkompetencer, som firmaet ikke selv besad.

I dag bruges udtrykket også om indlejet arbejdskraft til helt almindeligt funktionærarbejde, hvor virksomheden selv har kompetencerne men blot mangler flere hoveder til at afvikle opgaverne. Et mere korrekt ord ville efter min mening være "vikar" eller "løsarbejder".

Så hvilken slags konsulenter er der tale om i artiklen?

13
16. november 2017 kl. 06:16

Imponerende! BD og DSB overhaler snart SKAT i konkurrencen om at hælde flest mia. i et sort hul. Om det er nogle kreative svindlere fra Dubai/USA eller en håndfuld jurister/direktører fra diverse konsulent firmaer, der rager til sig er vel underordnet. Ingen bliver straffet.... nååå jo, undskyld, dem der bliver fyret inkasser jo lige x antal mio. for godt og veludført røvpuling af Hr. og Fru. DK.

12
15. november 2017 kl. 22:22

Hvis der findes konsulenter (hvem er de?) som åbenbart ved mere om jernbanedrift end både DSB og Banedanmark, hvorfor er det så ikke dem der bliver ansat til at styre vores jernbane?

Så kunne man afskedige Banedanmarks ledelse og i stedet sætte dem til at feje på perronerne. De kunne sikkert gøre sig fortjent til en passende almindelig månedsløn.

11
15. november 2017 kl. 21:50

Konsulenter i massevis .... Det forklarer jo til dels hvorfor Banesforstyrelsen ikke er i stand til at bygge to stk. trapper fra S-togs perronerne op til Kajerødvej broen på Birkerød Station.... de kun et år gamle trapper blev, af uransagelige årsager, pillet ned 24/9 og lovet på plads igen 24/10, efter en hel(!) måneds fravær... Der er stadigvæk ikke skyggen af trapperne at se ... til meget stor gene for hundredvis af S-togs pendlere, der hver dag må gå en lang omvej ... Vi taler om TO simple trapper ... Men pengene er åbenbart brugt til konsulenter istedet for håndværkere..?? Ak!

9
15. november 2017 kl. 18:49

Faktiskt lyder det som om at BaneDanmark ikke har ansatte, men kun konsulenter, og de ansatte de har er åbenbart komplet uduelige, siden der skal bruges så mange konsulenter.

Samtlige generaldirektorater[1] viste sig at have eller de fik massive problemer, da de fra 1990'erne og fremover tvinges (EU-krav) til at omstille sig fra monopolvirksomhed til fokus på kunderne og dermed omverdenen.

Ekstern hjælp (konsulenter mfl.) bliver derfor hyret, og en kommende Prügelknabe fødes, som organisationen kan gemme sig bag.

Konsulenter tager sig godt betalt med mio. til mia. for gennemgang, forslag, oplæg, rapporter, brandslukning gang på gang samt kundens usaglig ævl (der viser inkompetencen); Tilmed at blive hængt ud offentlige tæv i tide og utide.

(Ikke et forsvar for konsulenterne, der gør det de bliver betalt for, men virkeligheden i ~træskolængder)

[1] Told, Skat, Post- og Telegraf, DSB og (DR) I dag: Skat, YouSee og PostNord, DSB og BaneDanmark samt (DR)

8
15. november 2017 kl. 18:39

Og så kun et forsøg på et tog?

Det virker lidt meget ringe.

7
15. november 2017 kl. 18:26

Faktiskt lyder det som om at BaneDanmark ikke har ansatte, men kun konsulenter, og de ansatte de har er åbenbart komplet uduelige, siden der skal bruges så mange konsulenter.

Kan BaneDanmark overhovedet forny et stykke skinne uden konsulenter? Kan direktør og øvrig ledelse slet ikke gennemføre projekter der er meget større end at grave et hul. Hvad laver ledelsen i BaneDanmark? Måske vi skulle have en ny konsulentrapport der kan afsløre hvad de øvrige konsulenter egentlig laver, for ledelsen kan sikkert ikke overskue det. Set lidt udefra virker det helt absurd.

6
15. november 2017 kl. 15:03

Gad vide om de starter hver dag med at se et afsnit af Thoms Tog, for at se hvordan det kan se ud.

Det virker helt hen i vejret, og der bør rulle nogle hoveder.

5
15. november 2017 kl. 12:55

I afsnit 4.12 F-Rail Back to Back

står noget om at DSB er kompenseret 266 mio. kr. fra ministeriet, og så står der at "Det således er en forudsætning for estimatet, at risikoen er overdraget til DSB".

Hvad er der betalt for og hvorfor?

Er det kun ministeriets egen operatør (DSB) som er kompenseret, eller gælder det alle?

4
15. november 2017 kl. 10:26

Den nye signal-teknologi som alle verdens lande vil ønske at bruge så snart den er færdigudviklet Lille Danmark udvikler og afprøver - UDEN AT FÅ NOGEN RETTIGHEDER OVER DE NYE TEKNOLOGIER !!!

Er danske politikere helt uansvarlige ???

Det kan da ikke nytte at de talentløse folk i DSB sidder der og prøver at finde på løsninger til ny teknologi som så tilfalde udenlandske producenter !

Så kunne jeg bedre forstå det hvis flere eller alle EU landene gik sammen om et fælles projekt. Så kunne vi få Tysk styring og effektivitet , og teknologi der virker til tiden

Drop det signalprojekt og indkøb gammel afprøvet teknologi

3
15. november 2017 kl. 09:59

Er der mon læsere, som orker at tygge sig igennem den efterhånden ret gamle rapport? Så vil andre pointer end dem, jeg har fundet frem til, være meget velkomne.

2
15. november 2017 kl. 09:01

Kan BaneDanmark ansætte 10.000 medarbejdere i et år, godt og vel.

Faktiskt lyder det som om at BaneDanmark ikke har ansatte, men kun konsulenter, og de ansatte de har er åbenbart komplet uduelige, siden der skal bruges så mange konsulenter.

Dvs, de er sikkert dygtige og hårdarbejdende, men ledelsen har ingen tillid til dem og brænder så pengene af på konsulenter.

Det må være fantastiskt befordrende for arbejdsglæden, hos BaneDanmark?

Ironisk nok er det en ekstern konsulentrapport der afslører vanvidet.

1
15. november 2017 kl. 08:35

Hvorfor kan det dog i himmelens navn være tilladt for en offentlig myndighed at strege ud i en rapport? Jeg kan til nød forstå militærets og efterretningsapparatets ret til at filtrere information, men alle øvrige myndigheder har efter min opfattelse INGEN god grund til at redigere eller tilbageholde noget som helst. Naturligvis er det ikke alle informationer, som det er bekvemt, at offentligheden får kendskab til, men i så fald burde man enten passe sit arbejde eller arbejde et andet sted.

Det samme gør sig for øvrigt også gældende, når staten køber ind eller sælger ud af arvesølvet (DONG-salget mv.) Når man handler med en stat bør der gælde andre regler end når man handler privat. Det burde være et krav, at alt kunne tåle at blive lagt frem. Så er det muligt at de bydende vil bygge noget "usikkerhed" ind i priserne, men så går ligningen også op: Når man handler med offentligheden er der særlige vilkår (fuld offentliggørelse) og særlige priser. punktum.