Konsulent: Vel giver vindmøller ej den billigste strøm
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Konsulent: Vel giver vindmøller ej den billigste strøm

Energistyrelsen udelader vigtige pointer, når den konkluderer, at det er billigere at producere elektricitet ved hjælp af vindkraft end med eksempelvis kul og en række andre teknologier. Det mener Paul-Frederik Bach, der er konsulent med mange års erfaring i energibranchen.

De forskellige energiformer er ikke det samme værd, og det er meget vigtigt at tage med, påpeger han.

»Det er misvisende, fordi vindenergi ikke har den samme markedsværdi som styrbar energi. Man mister vigtige nuancer, når man kun bruger den rene produktionsomkostning til at sammenligne teknologierne. Det er som at sammenligne æbler og pærer,« siger Paul-Frederik Bach.

Energistyrelsen konkluderede for nylig i en analyse, at landvindmøller er den billigste måde at producere elektricitet i Danmark på, og klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) jublede over resultatet.

»Vind er også økonomisk den rigtige vej at gå,« lød reaktionen fra den glade minister.

Læs også: Energistyrelsen: Vindmøller på land giver den billigste el

Konsulentvirksomheden EA Energianalyse har valideret styrelsens rapport - dog med netop den tilføjelse, at når der skal træffes beslutninger på baggrund af produktionsomkostninger, skal man huske også at kigge på, hvad man rent faktisk kan sælge elektriciteten for i den anden ende.

Men den fodnote er ikke kommet med i pressemeddelelsen fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, der bærer overskriften 'Vind er billigst'. Det får Paul-Frederik Bach til at råbe vagt i gevær.

»EA Energianalyse oplyser selv, at markedsværdien på vindenergi vil falde med 20 procent frem mod 2030, mens værdien på styrbar energi vil stige med 10 procent. Vindenergi vil altså være 30 procent mindre værd end styrbar energi,« siger han.

Han opfordrer til, at Energistyrelsen oplyser mere fyldestgørende om økonomien i vindenergi og afventer markedets udvikling, inden man får armene får højt op:

»Når folk læser deres pressemeddelelse og de artikler, der refererer den, tænker de nok, at så er der ikke mere at diskutere, og al refleksion er fjernet. Jeg synes, at styrelsen misbruger sin autoritet på den måde.«

Du kan finde en skriftlig analyse fra Paul-Frederik Bach på hans hjemmeside.

Læs også: Styrelse: Vi får flere og mere effektive vindmøller på land end forventet

Hvis vi lægger for meget produktion over på vindmøller, så mangler der strøm, når det er vindstille = import til høj pris. Tilsvarende vil vi producere mere end der kan bruges når det blæser mens behovet er lavt = eksport til lav pris. Det kræver ikke meget købmandsskab at se, at værdien af vindstrømmen derfor falder i takt med vindmøllernes stigende udbreddelse.

Vi bør komme igang med det intelligente elmarked ASAP, hvor forbrugere tilskyndes til at bruge strømmen, når den er billig og producenterne favoriseres for produktion mens prisen er høj.

I øjeblikket gør regeringen det stik modsatte. Timeafregningen er endnu ikke gennemført for forbrugerne og PSO-tilskuddet sikrer en kunstig høj afregning for strøm produceret på tidspunkter hvor ingen har brug for den.

  • 37
  • 3

Det får Paul-Frederik Bach til at råbe vagt i gevær.

»EA Energianalyse oplyser selv, at markedsværdien på vindenergi vil falde med 20 procent frem mod 2030, mens værdien på styrbar energi vil stige med ti procent. Vindenergi vil altså være 30 procent mindre værd end styrbar energi,« siger han.

Men når han ikke kan simpel procentregning...

100 - 20% = 80
100 + 10% = 110

80 / 110 = 0,727 ->

27,3% mindre værd...

/Rasmus

  • 7
  • 21

Procentregningen, som du forarges over, indgår slet ikke i Paul-Frederik Bach's rapport - måske det er journalisten, der har været lidt for hurtig her?

Hvis du faktisk læser rapporten vil du se, at markedsværdien for vindenergi i 2013 var 83,3% af gennemsnitsprisen for energi solgt på nordpool. Der står også, at strøm fra vindmøller på land har lavere markedsværdi end strøm fra havmøller (hhv 82% og 86%), samt at vindstrøm bliver endnu mindre værd i 2030, hvilket er skjult i regeringens sammenligning.

  • 25
  • 1