Fin ide selvom der måske kan opstå problemer ved vindstille. Men mon ikke også der andre (læs: PtX) der også gerne vil bruge strømmen. PtX er også langt mere robust i forhold til ændringer i vinden.
Fremtidens energiø i Nordsøen skal ikke bare producere store mængder grøn energi, men også være et international centrum for digitaliseringen.
Det mener energiselskabet Ørsted og pensionskassen ATP, som sammen kæmper for at vinde udbuddet om at etablere energiøen.
Konsortiet har nemlig indgået en aftale, som skal gøre det muligt at forbinde energiøen med et 100.000 kilometer stort fibernetværk ejet af virksomheden Globalconnects. Ved at tilbyde grøn energi og fibernet håber konsortiet at kunne tiltrække et internationalt datacenter til øen, samtidig med at fiberforbindelsen kan bidrage til yderligere digitalisering af havvind.
»Nordsøens Energiø giver Danmark en unik mulighed for at blive centrum for fremtidens nøgleteknologier og dermed tiltrække betydelige investeringer inden for både vedvarende energi og digitalisering,« siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa hos Ørsted, i en pressemeddelelse om samarbejdet.
Det kræver store mængder energi at drive et datacenter. Som Ingeniøren tidligere har beskrevet, kan datacentre inden for 20 år ende med at stå for en tredjedel af Danmarks energiforbrug - og elforbruget i centrene vokser allerede nu hurtigere end forventet.
Derfor er der måske umiddelbart ikke noget at sige til, at Ørsted og ATP gerne vil udnytte energien fra energiøens vindmøller til et datacenter. Og ifølge Lars Dittmann, professor ved DTU, er der ikke noget praktisk i vejen for at tilkoble energiøen til fiberinfrastrukturen. Han påpeger, at energiøen uanset hvad, ville have brug for at være tilkoblet fibernettet.
»Moderne vindmøller er så komplekse at det kræver stor datakraft at kunne styre den. Spørgsmålet er om de skal ligge nogle flere, hvis der skal være et datacenter, men det er ikke langt ud til den, så det kan sagtens lade sig gøre,« siger han og tilføjer, at behovet for fiber kapacitet afhænger af, hvilken type datacenter, der ender med at blive placeret på energiøen.
Det burde heller ikke give nogle tekniske problemer at etablere selve datacenteret på den kunstige ø. Lars Dittmann kan dog ikke svare på, om idéen økonomisk hænger sammen.
»Det bliver nok dyrere at etablere det ude på vand, og det er dyrt at få medarbejdere derud, så jeg ved ikke om det bedre kan betale sig at få energien ind til land. Men det kan være, at de gerne vil udnytte havvandet til nedkøling. Du bruger normalt lige så meget strøm til nedkøling, som du gør på at få computerne til at arbejde,« siger han.
Planerne om energiøen som et centrum for digitalisering, kommer kun en måned efter den såkaldte Esbjerg-erklæring.
Her underskrev den danske regering en aftale med Tyskland, Belgien og Holland om at udvide planerne for en energiø i Nordsøen.
Oprindeligt skulle energiøen levere 3 GW havvind, men efter Esbjerg-erklæringen blev målet opjusteret til at gøre energiøen til et internationalt centrum for grøn energiproduktion. Hvis alt går vel skal op mod 10.000 havvindmøller producere hele 150 GW i 2050.
Fin ide selvom der måske kan opstå problemer ved vindstille. Men mon ikke også der andre (læs: PtX) der også gerne vil bruge strømmen. PtX er også langt mere robust i forhold til ændringer i vinden.
Jeg syntes at det er på tide, at vi får gang i en diskussion af hvordan i vi fremtiden skal fordel datacentre. Fordi datacentre bruger meget strøm, og det kræver en energiinfrastruktur. Derudover smides hele energiforbruget ud til fuglene. Varmen smides ud delvist fordi datacentrene er placeret steder, hvor der ikke er andre, som kunne bruge spilvarmen. Og delvist fordi spilvarme er af lav kvalitet (luft 35 - 40°C). Hvis man placerede datacentre i kældrene under store bygninger, så kunne vi bruge spilvarme til opvarmning. De store mængder lun luft kan også bruges til forskellige typer af tørreprocesser. Begge dele kræver at vi begynder at tænke datacentre ind i planlægningen af det samlede energisystem, med fokus på brug af spilvarme. På den anden side, hvis vi kan undgå transmissiontab ved at placere datacentrene på energiøerne, så er det bedre end det vi gør idag. Er der andre bud på hvordan det gøre bedst muligt?
Det er ganske enkelt idiotisk at placere datacentre på øer hvor udstyr og personale skal flyves eller sejles ind. Hvad sker der når en dingenot går i stykker i stormvejr? Venter man så på at det bliver godt vejr før man kan fikse det? Og hvordan får man UPS til at levere dingenoter midt i Nordsøen?
Det samme gælder i øvrigt alt muligt anden produktion inkl. PtX. Det er bedre at få det ind på land hvor arbejdskraften ikke skal flyves ind eller sejle i 4 timer for at nå frem. Hvor reservedele kan leveres med posten, UPS eller fragtmand. Hvor en lift kan lejes og leveres indenfor få timer.
I stedet for at bruge en formue på kunstige øer der kan give Dan Jørgensen et eftermægle, kan vi så ikke finde en lille naturlig ø i de danske farvande som vi kan opkalde efter ham. Vi kunne opstille en lille bronzetavle med teksen:
Dan Jørgensen Ø
Denne Ø er navngivet til minde om den minister der valgte
at spare Danmark for milliarder ved at vælge ikke at bygge
øer midt i Nordsøen. I stedet blev der råd til børnehaver
og arne-pension til Socialdemokraternes venner.
Ja og nej.
Pointen med PtX på en energiø er ren optimering.
Ifølge flere kilder er virkningsgraden på PtX omkring 33%. Så kan man jo regne på et kabel til 300% af den nødvendige effekt >< decentralisering af produktionen + transportomkostninger af X (produceret fuel, som kan være alt fra brint til ammoniak til ....).
Så svaret er næppe sort-hvidt, og vil ændres med den teknologiske udvikling af f.eks. transmissionskapaciteterne.
Der er ikke nogen joker i det forslag. Det er vel blot at reservere plads og gå i gang med at finde kunder.
Måske FE kunne være interesserede. Der er ikke så mange hensyn at tage når det er i internationalt farvand.
Lidt mindre fancy, kunne man lave en fiskeauktion og tilhørende produktioner.
Måske viser tidens krig, at kritisk infrastruktur skal være under kontrol.
Det kan man ikke opnå med en ø i Nordsøen og alverdens kabler i alle retninger.
Så det kommer meget an på hvilke datacentre der er tale om.
Bla bla bla Tror 98 % er bare snak
Desværre kun 2 % handling
Bliver meget overraskede, hvis der bliver taget et fysisk spadestik til de energiøer inden 2024
Men selvfølgelig skal det heller ikke blive en ny IC4 skandale
Ved ikke hvem, der kunne stå for sådan et projekt?
(tænker i hvert fald ikke de der IC4 italiener) (skulle ikke undre mig hvis men prøver lykken med dem igen )
Hilsen Martin
Bliver meget overraskede, hvis der bliver taget et fysisk spadestik til de energiøer inden 2024
Der skal lånes til energiøer, og med de renter som er i sigte for tiden, tror jeg godt vi kan glemme alt om dyre projekter. Når renten er høj, er tid til at betale gælden. Regeringen har gæld nok at betale.
Hvad sker der når en dingenot går i stykker i stormvejr? Venter man så på at det bliver godt vejr før man kan fikse det?
Ja, det er sådan cloud-datacentre kører i dag. Det er ikke et problem at lade defekte enheder hænge et år eller to. Den slags datacentre kan køre uden ansatte langt hovedparten af tiden.
Personligt ville jeg ikke investere i datacentre i havet, men idéen er ikke åbenlyst tåbelig. Der har været lavet eksperimenter med datacentre nedsænket i havet for at få billig køling.
Ja det har du nok ret , der skal noget til at overbevis mig til at der kommer gang i den grønne omstilling
(det er noget skuffen med de store ambitioner)
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard