Konkurstruet italiensk entreprenør ude af kontrakt på ny Storstrømsbro

31. januar 2018 kl. 15:578
Konkurstruet italiensk entreprenør ude af kontrakt på ny Storstrømsbro
Illustration: Vejdirektoratet.
Den konkurstruede italienske entreprenør Condotte kunne ikke overtale en italiensk dommer til at give selskabet lov til at underskrive kontrakten på den nye Storstrømsbro. Nu vil Vejdirektoratet underskrive kontrakt med de to øvrige spillere i konsortiet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trods store økonomiske problemer, korruptionssager og bekymrede miner blandt danske transportpolitikere får et italiensk joint venture lov til at bygge den nye Storstrømsbro, dog uden konkurstruede Condotte. Det fortæller Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Nordmænd fyrer konkurstruet Storstrøms-entreprenør

Skæbnen for såvel entreprenørerne som hele byggeprojektet har ellers været omgæret af stor uvished, siden Fagbladet 3F i efteråret afslørede, at to ud af de tre italienske selskaber i det joint venture, som Vejdirektoratet havde udpeget som vinder af entreprenørudbuddet, var sigtet for korruption i forbindelse med dæmningsprojektet Moses i Venedig.

Læs også: Underskrift på kontrakt for ny Storstrømsbro udsat på grund af korruptionstvivl

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta: Ny Storstrømsbro

Vejdirektoratet bygger en ny Storstrømsbro, der forbinder Sjælland og Falster via Masnedø. Broen bliver ca. 4 km lang og er Danmarks tredjestørste bro efter Øresundsbroen og Storebæltsbroen.

Storstrømsbroen får elektrificeret jernbane i to spor anlagt til 200 km/t og en tosporet landevej til 80 km/t. Desuden får den gang- og cykelsti.
Broen forventes at være klar til biltrafikken i 2022 og jernbanetrafikken i 2023.

Den samlede pris for projektet, inklusive nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro, er ca. 4,1 mia. kr.

Det er et italiensk joint venture bestående af Itinera, Condotte og Grandi Lavori Fincosit, der har vundet opgaven med at bygge broen for den danske stat. Det italienske joint venture har fået hjælp af EKJ Rådgivende Ingeniører.

Kilde: Vejdirektoratet

Afsløringen fik transportordførerne fra partierne bag forliget om den nye bro fra Masnedø til Falster til at bede Kammeradvokaten om at undersøge udbuddet, virksomhederne og muligheden for at hæve kontrakten.

Men Kammeradvokaten vurderede, at korruptionssagerne, hvor tidligere medarbejdere er dømt, men virksomhederne selv ikke er det endnu, ikke var nok til at ophæve kontrakterne. Til gengæld viste det sig, at ét af selskaberne, Condotte, var i så store økonomiske problemer, at selskabet havde søgt konkursbeskyttelse, mens det var i gang med at rekonstruere selskabet.

Rekonstruktionsprocessen betød, at Condotte kun kunne underskrive kontrakten, hvis retten i Italien ville godkende det.

Ud med Condotte

Joint venturet fik frist til den 16. januar til at dokumentere, at de to øvrige deltagere i konsortiet, Itinera og Grandi Lavori Fincosit (GLF), både havde de økonomiske muskler og det nødvendige mandskab til at kunne bygge den fire kilometer lange bro. Tirsdag aften fik politikerne præsenteret dokumentationen og Vejdirektoratets indstilling om at kræve, at Condotte senest onsdag kl. 12 skulle fremvise godkendelsen fra en italiensk dommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det kunne Condotte ikke.

Læs også: Italienere lander den nye storstrømsbro med tørskoede metoder

Derfor vil Vejdirektoratet nu underskrive en kontrakt med de to tilbageværende parter i konsortiet.

»Da konsortiet ikke inden fristens udløb den 31. januar kl. 12.00 har givet tilsagn om, at Condotte kan underskrive kontrakten, er det planen, at Condotte udgår af kontrakten, og at Vejdirektoratet indgår en aftale med de to øvrige firmaer,« står der i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Moderselskaber garanterer

For at afværge yderligere økonomiske problemer har Vejdirektoratet haft revisionsfirmaet Ernst & Young til at undersøge Itineras og GLF's økonomi, og selv om de to virksomheders omsætning er faldet kraftigt over de senere år, er der ifølge revisorerne umiddelbart ingen grund til bekymring. Desuden har de to virksomheders moderselskaber indvilget i at stille en moderselskabsgaranti, så de samlede garantier i på den 2,1 mia. kroner dyre kontrakt vil løbe op på 480 mio. kr., svarende til 23 procent af kontraktsummen.

»Det er positivt, at Itinera og Grandi Lavori Fincosit stiller med en stor økonomisk garanti, og at de kan løse opgaven med at bygge den nye Storstrømsbro. Nu kan vi komme videre i processen, så byggeriet af broen ikke bliver forsinket,« siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i pressemeddelelsen.

Bliver du dømt, er det ud

Udover økonomisk garanti har Vejdirektoratet også fået klausuler ind i kontrakten, så virksomhederne skal fyre personer, der måtte blive dømt for korruption i kontraktperioden.

Anlægsarbejdet forventes at kunne gå i gang i 2018, så vejdelen på den nye Storstrømsbro kan stå klar i 2022, mens banedelen forventes at åbne året efter.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
4. februar 2018 kl. 11:58

Nu ved jeg jo ikke om kammeradvokaten har den store indsigt i at håndtere italienske entreprenører og deres hang til at udskrive ekstra regninger, ref. disse et år gamle overskrifter: "Politikere chokerede over metro-ballade: De er i kløerne på nogle vanvittige italienere" og "Analyse: Nu skal metroen stoppe sit italienske mareridt" . Når vi samtidig konstaterer, at Itinera udover brobyggeriet også er viklet ind i byggeriet af det nye Universitets hospital i Odense, så synes jeg, at der er lagt vel rigeligt af æg i samme kurv.

7
4. februar 2018 kl. 11:26

Er der ny budrunde på den sidste tredjedel (det er ikke sikkert, at det er nøjagtigt en "tredjedel", men noget må som sagt mangle - der bliver måske ingen søjler til broen. Den må svæve i fri luft)?

Der må være nogle regler/aftaler i udbudet der tager højde for hvad der sker i forbindelse med ændringer i budgiverne. Det være sig fusion, konkurs mm. Med IC4 var jo netop to af budgiverne jo ramt af fusion, så der reelt kun var et bud. Er der ikke lært noget?

6
4. februar 2018 kl. 11:06

Men hvem skal så lave Condotte's del af projektet?

Det må der da være nogen, der ved - eller også skal det forfølges journalistisk.

Er der ny budrunde på den sidste tredjedel (det er ikke sikkert, at det er nøjagtigt en "tredjedel", men noget må som sagt mangle - der bliver måske ingen søjler til broen. Den må svæve i fri luft)?

5
Redaktør, BuildingTech -
31. januar 2018 kl. 22:02
Redaktør, BuildingTech

Hej Jesper

I notatet fra Vejdirektoratet citeres Kammeradvokaten for, at Itinera og GLF både ville være blevet prækvalificeret og have vundet udbuddet, selv om Condotte aldrig havde været en del af konsortiet.

Dog anbefaler Kammeradvokaten også, at der indarbejdes en klausul i kontrakten, så den kan opsiges, hvis Klagenævnet for Udbud erklærer den "uden virkning."

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

4
31. januar 2018 kl. 19:02

Karsten - Hvis rådgiverne har ment, at den pågældende opgave skulle løses af et konsortium bestående af 3 deltagerere, så vil jeg mene, at når kun 2 af deltagerne er tilbage, så svarer det ikke til hvad det var, som rådgiverne mente var den rigtige løsning af den opgave.

Det svarer vel til, at hvis jeg skal have bygget et hus af et konsortium, bestående af et murer- , et tømrer - og et vvs firma, så vil jeg da ikke fortsætte byggeriet med tømrerne og vvs'erne alene.

3
31. januar 2018 kl. 18:13

Skatteyderne betaler..</p>
<p>"Nu vil Vejdirektoratet underskrive kontrakt med de to øvrige spillere i konsortiet"</p>
<p>Lugter af hastegennemførsel af elendige kontrakter og derfor tilhørende voldsomme ekstra regninger.</p>
<p>Hvor er det dog godt vi har politikere der vil have ting gennemført i en fart.

Michael - venligst dokumenter hvordan det at 1 ud af 3 deltagere i et konsortium træder ud, og ordresummen ikke bliver hævet, kommer til at koste ekstra for samfundet?

Iøvrigt - har rådgiverne udført deres arbejde som de bliver betalt for, er det vel meget vanskeligt at komme med ekstrakrav?

2
31. januar 2018 kl. 16:48

Skatteyderne betaler..

"Nu vil Vejdirektoratet underskrive kontrakt med de to øvrige spillere i konsortiet"

Lugter af hastegennemførsel af elendige kontrakter og derfor tilhørende voldsomme ekstra regninger.

Hvor er det dog godt vi har politikere der vil have ting gennemført i en fart.

SÅ STOP DOG PROCESSEN !

Hold en pause revurder opgaven, lav en ny udbudsrunde hvor kvalitet og leverancestabilitet vægter højere end kortsigtet budgettering.

Det er jo ikke for at landet går konkurs ved at udskyde projektet 2 år. Disse konstante politiske ønsker om at der skal noget NU NU NU...

Koster samfundet ufattelige summer i ekstra regninger !

1
31. januar 2018 kl. 16:32

Hvordan kan en aftale, indgået med et konsortium bestående af 3 firmaer, få lov til at stå ved magt, uanset at en af parterne ikke kan deltage? Skal der ikke en ny udbudsrunde til ?