Konkurrenter opgiver at slås med Yousees superbredbånd

TDC får ingen konkurrence på markedet for superhurtige bredbåndsforbindelser leveret over tv-kabler, også kaldet coax.

Konkurrenterne har foreløbig opgivet at matche de 300 Mbit/s, som TDC-selskabet Yousee allerede i dag tilbyder. Senere på året opgraderer TDC sit netværk, så de første kunder kan købe opkoblinger på 1 Gbit/s, og selskabet har i denne uge åbnet for, at de første kunder kan købe bredbånd uden at betale for en tv-pakke samtidig.

Læs også: Baghjul til ADSL: Nu kan du købe bredbånd på tv-kabler uden en tv-pakke

Allerede i dag har TDC flere bredbåndskunder på tv-kabler end ADSL. Alle i branchen forventer, at danskerne i stigende grad vil flytte deres bredbånd væk fra det gamle telefonnet og over på coax og optisk fiber. Sidstnævnte er dog ikke er nær så udbredt som coax.

TDC er forpligtet til at åbne kabel-tv-nettet for konkurrenter. Men modsat det gamle telefonnet er vilkårene ikke reguleret i detaljer af myndighederne. Samtlige konkurrenter har indtil årsskiftet fundet det for dyrt at købe sig adgang hos TDC, men siden har det relativt nystiftede Hiper tilbudt bredbånd via tv-kabler.

TDC kræver betaling, som bruger en enkelt kunde hele tiden 100 Mbit/s

Der er ifølge Yoel Caspersen, direktør for internetudbyderen Kviknet, gode grunde til ikke at kaste sig over bredbånd via tv-kabler trods højere hastigheder end ADSL. TDC kræver nemlig betaling for hele kapaciteten i netværket, uanset om kunden benytter den eller ej.

Det kræver lidt forklaring. TDC samler sine coax-netværk i såkaldte CMTS'er (cable modem termination system), som dermed svarer lidt til en telefoncentral på et gammeldags telefonnetværk. Der er ca. 80 CMTS'er herhjemme.

Hvis Kviknet får blot en enkelt kunde, som køber en forbindelse på 100 Mbit/s på en af disse CMTS'er, skal konkurrenten betale TDC, som om kunden hele tiden benytter de 100 Mbit/s. Det på trods af, at kunden så godt som aldrig surfer med den hastighed. Hvis Kviknet vil sælge 300 Mbit/s, er indkøbsprisen hos TDC tre gange så høj.

Konkurrenternes fest stopper ved 100 Mbit/s

Uanset om der er tale om 100, 300 eller 500 Mbit/s, så skal der flere kunder til at deles om kapaciteten, før man kan lave forretning på at udbyde forbindelser på coax-nettet for andre end Yousee. Foreløbig er der ganske enkelt for få kunder med hastigheder over 100 Mbit/s til at vække konkurrenternes interesse.

»Det giver god mening at stoppe ved 100 Mbit/s. Man skal have en relativt stor markedsandel for at kunne tilbyde 500 Mbit/s,« som Yoel Caspersen fra Kviknet udtrykker det.

Den dårlige businesscase gør, at Kviknet først nu skal til at starte de første tests af bredbånd på TDC's coax-net. Det sker, efter at vilkårene ifølge Yoel Caspersen er ændret, så det nu er muligt at slå kunderne på to CMTS'er sammen og stadig kun betale for kapaciteten én gang. Han anslår, at der skal 100 kunder til for hver kapacitet, Kviknet køber af TDC, hvis businesscasen skal løbe rundt.

Hiper: Lige nu taber vi penge, men vi skal i gang

Det eneste selskab, som ikke har tøvet med at gå ind på TDC's coax-net, er Hiper. Ifølge administrerende direktør Stig Myken, som også var med til at stifte Fullrate, er der tale om en 'strategisk position'.

»Den første kunde på coax er meget dyr. Ingen tvivl om det. Men det koster under alle omstændigheder et stort tocifret millionbeløb at etablere en teleforretning, som løber rundt,« konstaterer han.

Også Hipers kunder må dog foreløbig se langt efter hastigheder over 100 Mbit/s. Det forhindrer TDC's prissætning. Samtidig tvivler Stig Myken på, at mange kunder er villige til at betale merprisen for en bredbåndsforbindelse på mere end 100 Mbit/s.

Han håber fortsat, at TDC vil ændre strukturen i grossistpriserne på coax-nettet, så det bliver enklere at tage konkurrencen op på fremtidens netværk. Men Hipers førsteprioritet er at skaffe, hvad han kalder 'en kritisk masse' af kunder, som kan være med til at dække omkostningen ved at opbygge et landsdækkende netværk.

»Vi har valgt at sige, at nu går vi i gang, og så ser vi, om myndighederne eller TDC ændrer politik,« siger Stig Myken, som dog i samme åndedrag kommer med et hjertesuk.

»Danmark er det eneste land i Europa, hvor det tidligere monopol fik lov til at beholde kabel-tv-nettet. I andre lande er den nye ejer typisk en stor udfordrer på bredbånd.«

900.000 kunder kan skifte væk fra Yousees bredbånd

TDC's kabel-tv-net når ud til i alt 1,5 millioner danske hjem, hvoraf cirka 1,1 millioner er kunder hos selskabet selv. 900.000 kan købe bredbånd hos Hiper og andre konkurrenter, når de er klar med deres tilbud. Yousee har en eksklusiv-aftale med antenne- eller boligforeningerne, hvor resten er kunder. Folketinget behandler i øvrigt et forslag om at forbyde den type aftaler.

En del af de 900.000 kan ikke slippe for at købe en tv-pakke af Yousee, hvis de skal have bredbånd, uanset om det er hos Yousee selv eller Hiper. De har oftest gamle installationer, de såkaldte sløjfeanlæg. I det hele taget er installationen af coax ifølge Stig Myken 'en blandet landhandel', som det kræver stor indsigt i, hvis man vil finde ud af, hvor selskabet kan levere hvilke produkter.

Hiper tilbyder også internet via optisk fiber. Det dækker dog kun TDC's fibernetværk, som selskabet købte af Dong og som har meget begrænset udbredelse. TDC er det eneste af selskaberne med fiber, som er forpligtet til at lukke konkurrenter ind.

De største fibernetværk er stadig ejet af landets elselskaber, hvoraf sydjyske SE har langt det største. Dem vil Hiper også gerne have adgang til, men det er altså ikke lykkedes endnu.

SE ejer desuden Stofa, landets anden udbyder af bredbånd og tv over coax-kabler.

Læs også: Eldirektør om milliardkøb: Vi var et teleselskab i forvejen

Emner : Bredbånd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Bredbånd er kun for dig med YouSee Tv."

Står der stadig. Har skrevet til deres Kundeservice i onsdags, men endnu ikke fået svar ud over den automatiske "Vi svarer dig hurtigst muligt i løbet af 1 arbejdsdag."

Er faktisk tilfreds med bredbåndsforbindelsen, men gider ikke betale for TV som jeg kan få gratis.

 • 1
 • 0

Gennem mail tager det enormt lang tid at komme igennem - det er meget nemmere at ringe til kundeservice.

Jeg tror de skriver "Bredbånd er kun for dig med YouSee Tv." fordi det ikke er alle kunder med et coax kabel hvor det kan lade sig gøre (siger de når man snakker med dem).

Jeg prøvede at høre Yousee om deres 100/20 mbit til 300kr/måned kunne matche prisen fra hiper (100/25 for 200kr/måned). Yousee kunne kun komme ned på 270kr/måned så nu er jeg på vej til Hiper.

 • 3
 • 0

Parknet (hvis du kan få din boligforening / andelsforening med på ideen): internetforbindelse på 200 Mbit* download og 200 Mbit* upload. Kr 65 pr. md. Oftest 250-300 Mbit i praksis. parknet.dk/internet/

 • 5
 • 0

Oftest 250-300 Mbit i praksis.

Det kræver så en Ethernet installation, så det er vist ikke helt sammenligneligt da det er en ikke ubetydelig investering at lave (gjort rigtigt kan det dog bære 10Gbps så der er plads til nogle opgraderinger i fremtiden). Parknet leverer dog også over antennekabler nogle steder kan jeg se, men så kan de kun levere 40/10.

 • 1
 • 0

Jeg skrev den 1/4 til Yousee og bad om at opsige både bredbånd, IP-telefoni og TV-pakke. Intet skete i over to uger. Så ringede jeg for at høre om de havde modtaget min opsigelse. De spurgte, hvorfor jeg opsagde alle aftaler hvortil jeg fortalte, at jeg ville skifte til Hiper, fordi jeg der kunne få bredbånd uden TV-pakke. Og pludselig kunne Yousee sagtens klare det samme, og da jeg sagde, at Hiper var billigere kunne jeg få introprisen på 179kr/md de første tre måneder fra 1/5-16. Jeg har fået bekræftelser på aftalerne, så det skulle være på plads. Hermed er tippet givet videre.

 • 8
 • 0

YouSee tilbyder asymmetrisk bredbånd, hvor de fleste andre tilbyder fuldt symmetrisk bredbånd, ofte til langt lavere pris, især hvis man bor i boligforening (jeg går ud fra at det er YouSee der har lobbyet kraftigt for at undgå at boligforeninger kan lave aftaler om afregning over fælles udgifterne, så de kan beholde fordelene ved deres arvede netværk).

Det er der sgu ikke meget super i.

 • 5
 • 1

Aftalerne TDC har fået presset igennem på COAX nettet med Erhvervsstyrelsen/Energistyrelsen viser bare, hvor meget vi stadig er plaget af monopol tilstande i Danmark, selvom det er rigtigt mange år siden telemarkedet er blevet liberaliseret...

De største fibernetværk er stadig ejet af landets elselskaber, hvoraf sydjyske SE har langt det største. Dem vil Hiper også gerne have adgang til, men det er altså ikke lykkedes endnu.

Og de skal med stor sandsynlighed kigge i vejviserne efter at få adgang. SE og de andre elselskaber er da ikke interesseret i at det samme skal ske med deres net, som der nu er sket med TDCs gulvkalv, COAX nettet. De har jo brændt milliarder af på at bygge nettene. De penge skal jo ind igen på en eller anden måde. Det ses tydeligt på priserne. F.eks. kr. 399,- for 100 Mbit/s hos WAOO. 100 Mbit/s til kr. 199,- pr. måned, som Hiper tager, er alt for billigt for elselskaberne/TDC.

Staten har ingen som helst muligheder for at regulere elselskabernes net. Deres net er simpelthen ikke store nok, til at monopollovgivningen kan tvinge dem til at åbne. Med ADSL på vej i graven indenfor de næste år, så er det på Fiber og COAX det store slag står på fremover. Og ejer man kablerne, så ejer man kunderne...

Spørgsmålet er hvor længe TDC er markedsledende i Danmark og dermed stadig inde under monopol lovgivningen. Og hvad sker der med de udbydere, som lejer sig ind på TDCs net, hvis nu TDC ikke længere kan tvinges til at åbne deres net ?

Det giver heldigvis selskaber som Skywire nye muligheder, vi etablerer gerne ny alternativ infrastruktur, hvor vi har mulighed for det, så der for alvor kan komme konkurrence på markedet. Vi arbejder med både trådløst, COAX og fiber.... At det så er ondsvagt og uøkonomisk at der skal etableres dobbelt infrastruktur, viser jo bare at der er noget galt med lovgivningen på området i Danmark.

 • 8
 • 0

Udbyderne betaler jo en helt anden og højere pris når forbrugerne sender data end når de modtager. Derfor er udbyderne tit glade for at sælge de der assymmetriske linier til folk. Det ser godt ud at kunne skrive f.eks. "100 mbit" og give folk en 100/10 linie, fordi der kun er 10 mbit kapacitet i den dyre retning.

Internt mellem forbrugerne reddes udbyderne også af de assymmetriske linier, for uanset om A vil sende til B eller omvendt, så er det den lave upload-hastighed som sætter grænsen.

Der ligger derfor lidt oplysningsarbejde i at forklare folk, at et moderne internet er tovejs-kommunikation. For ellers er det for let at fortælle folk, at de ikke har brug for upload, og så kan udbyderne oversælge deres forbindelser uden nævneværdig risiko for at nogen brokker sig.

 • 1
 • 1

P.t. er styrkeforholdet i omegnen 5:1 mellem downstream og upstream i Yousees net. Efter deres opgradering er det i omegnen 11:1. Så skal vi gætte på, at de udbyder 1 gigabit ned og 100 megabit op?

 • 0
 • 0

Udbyderne betaler jo en helt anden og højere pris når forbrugerne sender data end når de modtager. Derfor er udbyderne tit glade for at sælge de der assymmetriske linier til folk. Det ser godt ud at kunne skrive f.eks. "100 mbit" og give folk en 100/10 linie, fordi der kun er 10 mbit kapacitet i den dyre retning.

Det ved jeg altså ikke hvor du har fra, men jeg kan sige dig at den ikke holder. Vi (Skywire) giver ikke mere for upload end for download. Det er ikke Internetkapaciteten (Gbit/sMbit/s) der koster. Det er last mile og udstyr. At der leveres asymmetriske forbindelser, er et levn fra gamle dage, hvor man på aDSL fik mest download ifht. upload.

 • 2
 • 0

Internt mellem forbrugerne reddes udbyderne også af de assymmetriske linier, for uanset om A vil sende til B eller omvendt, så er det den lave upload-hastighed som sætter grænsen.

Forbrugsmønsteret er mindst 10:1 i downloads favør. Asymmetriske forbindelser skyldes typisk den teknik der bruges til at levere forbindelsen.

Jo hurtigere en bruger kan sende/modtage data, jo hurtigere er denne "af nettet", forudsat at den anden ende kan levere/modtage. Hastigheder er kun differentieret pga. at udbyderne skal tjene penge. Det er udstyret der koster, ikke trafikken. Prisen pr. kunde pr. Mbit/s er så lille, at det ikke er det der sætter begrænsningen. Så om du har 50 Mbit/s eller 100 Mbit/s er kun et spørgsmål om at der tjenes mere på dig, hvis du vælger 100 Mbit/s i stedet for 50 Mbit/s. Dit forbrug vil stort set være det samme, statisktisk om du har den ene eller den anden hastighed. (Der er selvfølgelig en tilbøjelighed til at kunderne der vælger de hurtigste forbindelser, også er dem der bruger Internet rigtigt meget)

Derfor ser du heller ikke asymmetriske hastigheder på fiber/trådløst (Bortset fra SE/Stofa, som har 50/25 Mbit/s).

 • 2
 • 0

Jeg kunne godt bruge lidt mere i upload. Jeg har lidt over 2TB i backup hos Crashplan. Det tager lidt tid at lave det første base image. :D Det foregik på en linie med 10 megabit i upload.

De laver noget hashing således at ens maskine ikke uploader de samme data mere end én gang hvis det ligger flere steder.

 • 0
 • 0

Endnu engang ser vi TDCs monopol-tilnærmede stilling som et fint argument for at en væsentlig del af de centrale backbones bør være statsejede og derudfra udlejes til udbydere og formidlere.

 • 1
 • 0

Vi er en håndfuld ejendomme på en 3 km vej på Fyn. Kobberet rækker kun til knap 1Mb/s, fordi centralen er to landsbyer væk. Men for enden af vejen står TDCs skab med PSTN, og energifyns FTTH skab.(Landsbybeboerne har fiber i hjemmet) Er det teknisk muligt for energifyn at sætte en FTTN-boks op, og overtage de sidste km kobber? Lige som man kan få Pots fra TDC og ADSL fra anden udbyder på samme kabel? Måske hvis nok beboere forpligter sig til x år?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten