Konkurrent: Hvorfor ejer staten ikke beredskabets radionet?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Konkurrent: Hvorfor ejer staten ikke beredskabets radionet?

Illustration: possohh / bigstock

Dansk politi, brandfolk og andre dele af beredskabet bruger i dag beredskabets sikrede radionet Sine til at kommunikere med hinanden. Systemet benytter sig af Tetra-standarden og drives af et datterselskab til amerikanske Motorola Solutions.

Selskabet – Dansk Beredskabskommunikation – ejer og driver i dag det radiosystem, som dansk politi, brandvæsener og andre dele af beredskabet bruger. Men når konkurrenten Teracom inden længe forventer at byde på efterfølgeren til den kontrakt, Motorola har i dag, ser de helst, at staten overtager ejerskabet af nettet.

Martin Løbel er adm. direktør for Teracom Danmark, der p.t. er det eneste selskab, der, ud over den eksisterende leverandør, har udtrykt interesse for udbuddet offentligt. Illustration: Teracom

»Af sikkerhedspolitiske hensyn er det afgørende, at ejerskabet overføres til staten, og at det alene er opgaven med at etablere og drifte nettet, der udbydes,« hedder det i en skrivelse, selskabet har sendt til folketingets forsvarsudvalg forud for et møde udvalget holdt i sidste uge.

Eneste land uden eget net

I dokumentet pointerede Teracom også, at Danmark p.t. er det eneste europæiske land, der ikke ejer sit eget radionet til beredskabet. For Martin Løbel, administrerende direktør i Teracom, er det imidlertid ikke den sikkerhedspolitiske årsag alene, der vægter tungest.

»Det er relevant at overveje nu, fordi et beredskabnetværk er noget, man skal have for altid. Den vil blive forbedret med ny teknologi mange gange fremover, men beredskaberne og politiet bliver ved med at have behov for at kommunikere sikkert. I Danmark har man låst sig fast ved ikke at eje det nuværende netværk, så de løbende udbud ikke kan laves så let,« konstaterer han over for Ingeniøren.

»Det mest naturlige nu ville være at bygge en helt ny løsning og så bede nogen om at stå for driften. Det gør det meget lettere at skifte leverandør fremover, og staten vil løbende kunne være i kontrol med forbedringer f.eks. med ny teknologi,« fortsætter han.

Eksempelvis kunne staten gøre opbygningen af et statsejet radionet til en del af det kommende udbud, foreslår han. Det giver ikke mening for staten at overveje at købe det eksisterende netværk af Dansk Beredskabskommunikation, der er Motorola Solutions' danske datterselskab, da det allerede er teknologisk forældet.

Data sammen med tale

En væsentlig del af mulighederne i et opgraderet netværk vil være evnen til at at sende data via et LTE-netværk parallelt med talekommunikationen, der foregår på Tetra-radioerne.

Den løsning er dog ikke oplagt for det nuværende netværk, mener Martin Løbel, primært fordi netværket i forvejen er gammelt og trænger til opdatering. Selskabet gjorde under mødet desuden udvalget opmærksomm på, at et nyt net tager op til to år at opbygge. Den nuværende kontrakt med Dansk Beredskabskommunikation udløber i 2020, hvorfor udbuddet var planlagt til efteråret 2018. Det er uklart, om staten når at sætte det i gang inden årets udgang.

Motorola er som nævnt på amerikanske hænder, mens en anden mulig aktør i det kommende udbud, Huawei, er kinesisk ejet, hvilket i flere tilfælde har givet selskabet problemer med andre staters tillid.

Teracom selv er i dag på svenske hænder, men er netop blevet solgt til den britiske kapitalfond Agilitas i en handel, der dog stadig er under godkendelse hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Emner : Politik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er jo fornuftigt, at staten skal eje en så vigtig infrastruktur. Men hvorfor skal staten ikke også drifte ogoooogogogoooogoooogogogogogoooogogogoogoooogogooogoooogogoogoooogooogooooggogoooooogooogogoooogogogooooden?

  • 0
  • 0

Hvad man vil have af kvalitet, vedligehold og opdateringer angives i kravspecifikationen.
Hvem der ejer netværket kan være lige meget, amerikanerne spionerer (host echelon host) sikkert ikke mere eller mindre end kineserne med flere og en eller anden producents hardware skal jo benyttes.
Med fin salgstale fra svenskerne måske englænderne?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten