Komprimering af lys gør optiske fibre 100 gange mindre

Fremtidens datakommunikation kom et skridt nærmere muligheden for at videreudvikle optiske fibre, da amerikanske forskere ved University of Berkeley (UCB) fik komprimeret lys med en faktor 100.

Komprimeringen er foregået på den måde, at det er lykkedes at slippe lys gennem sprækker på blot 10 nm. Det svarer til fem gange bredden af et enkelt stykke dna og er mere end 100 gange tyndere end nuværende optiske fibre.

Den hidtidige grænse for komprimering af lys lå på omkring 200 nm, som er 400 gange mindre end bredden af et menneskehår, skriver forskerne i en artikel, der offentliggøres i augustudgaven af tidsskriftet Nature Photonics.

Forskerne har anvendt en effekt, der kaldes plasmonics, hvor lyset bindes til elektroner, således at det kan bevæge sig langs en metaloverfalde.

I praksis har de anvendt en tynd metaltråd, som blev holdt ned mod en metaloverflade. Ved at sende lyset ned ad tråden, lykkedes det at få det lille mellemrum mellem tråden og metaloverfladen til at fungere som en kondensator, hvor lyset blev bygget op, inden det blev sendt videre.

På denne måde havde forskerne held med, at sende lyset over en længere afstand, end det normalt er muligt.

Hvis teknikken skal bruges i praksis mangler forskerne stadig at skabe en modtager, der kan detektere lyset. Lykkes det, ligger vejen dog for alvor åben for at reducere størrelsen af optiske komponenter dramatisk.