Træt af at bumpe hen over hullede småveje? Du kan lige så godt vænne dig til det. Det bliver nemlig kun værre i fremtiden.
Flere huller i vejene er ifølge vejbranchen konsekvensen af, at kommunerne ignorerer vejvedligeholdelsen. Og hullerne bliver dyrere og dyrere at lappe, til trods for at kommunerne midt i marts indgik en aftale med regeringen om, at de kan hæve deres anlægsudgifter i 2009 med mindst to milliarder kroner.
»Der er valg til efteråret, og det har det med at trække fokus over på de områder, som vælgerne kan få øje på - for eksempel svømmehaller og ældrepleje. Det er udmærkede formål, men samtidig bliver de mindre synlige områder som veje og kloakker nedprioriteret,« siger sekretariatschef Søren Bülow, Dansk Vejforening.
Kommunernes har endda selv understreget, at opretningen af vejene skal i fokus.
»Det skal være slut med nedslidte vuggestuer og børnehaver, skoler, veje, idrætsanlæg og plejehjem,« skrev Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse den 4. maj 2009 udsendt i anledning af rapporten "Fundament for fremtiden - Kommunernes plan for løft af de fysiske rammer for velfærd".
I rapporten konkluderer kommunerne selv, at manglen på vejvedligehold var oppe i det røde felt:
»På infrastrukturområdet er det især et betydeligt vedligeholdelsesefterslæb på de kommunale veje, der presser behovet for investeringer op,« lød det på kommunalt embedsmandssprog.
Skønnet er, at der over en 10 års periode er behov for fem milliarder kroner om året til nyinvestering i og vedligehold af veje - men der spenderes under det halve i dag.
Asfaltforbruget er historisk lavt
Kommunerne har netop indgået en aftale med regeringen om, at der i 2010 kan bruges 20 milliarder kroner på byggeri og renovering.
»Hvis det ikke engang bliver til fem milliarder kroner på vejene, så står det slemt til. Vi har en forventning om, at man bruger pengene til det, der er aftalt,« siger Søren Bülow.
Også adm. direktør i Asfaltindustrien, Anders Hundahl, er oprørt:
»Den er helt gal med de kommunale veje. Forbruget af asfalt er historisk lav. Kommunernes egen økonomi bliver dårligere, hvis de ikke går i gang med vedligeholdet nu, for det bliver dyrere og dyrere at rette de dårlige veje op,« siger han.
Landsforening kontrollerer ikke kommunerne
Ifølge formanden for teknik og miljø-udvalget i Kommunernes Landsforening, Jens Stenbæk (V), følger foreningen slet ikke op på, om ekstramilliarderne vitterlig går til vejene.
»Vores opgave i KL er at skaffe de bedste rammer til kommunerne, og så har vi fuld tillid til, at de rammer udfyldes af kommunerne,« siger han.
Han oplyser samtidig, at i Holbæk Kommune, hvor han er viceborgmester, er der styr på vejene - men erkender, at kommunen har et problem med nedslidte broer.
