Kommunerne lader hullerne i vejene vokse sig større

18. juni 2009 kl. 07:098
Kommunerne lader hullerne i vejene vokse sig større
Illustration: Carsten Snejbjerg.
De kommunale veje bliver dårligere og dårligere, og asfaltforbruget er historisk lavt, selv om kommunerne har fået milliarder til at lappe dem, inden det er for sent, lyder det fra vejbranchen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Træt af at bumpe hen over hullede småveje? Du kan lige så godt vænne dig til det. Det bliver nemlig kun værre i fremtiden.

Flere huller i vejene er ifølge vejbranchen konsekvensen af, at kommunerne ignorerer vejvedligeholdelsen. Og hullerne bliver dyrere og dyrere at lappe, til trods for at kommunerne midt i marts indgik en aftale med regeringen om, at de kan hæve deres anlægsudgifter i 2009 med mindst to milliarder kroner.

»Der er valg til efteråret, og det har det med at trække fokus over på de områder, som vælgerne kan få øje på - for eksempel svømmehaller og ældrepleje. Det er udmærkede formål, men samtidig bliver de mindre synlige områder som veje og kloakker nedprioriteret,« siger sekretariatschef Søren Bülow, Dansk Vejforening.

Kommunernes har endda selv understreget, at opretningen af vejene skal i fokus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det skal være slut med nedslidte vuggestuer og børnehaver, skoler, veje, idrætsanlæg og plejehjem,« skrev Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse den 4. maj 2009 udsendt i anledning af rapporten "Fundament for fremtiden - Kommunernes plan for løft af de fysiske rammer for velfærd".

I rapporten konkluderer kommunerne selv, at manglen på vejvedligehold var oppe i det røde felt:

»På infrastrukturområdet er det især et betydeligt vedligeholdelsesefterslæb på de kommunale veje, der presser behovet for investeringer op,« lød det på kommunalt embedsmandssprog.

Skønnet er, at der over en 10 års periode er behov for fem milliarder kroner om året til nyinvestering i og vedligehold af veje - men der spenderes under det halve i dag.

Asfaltforbruget er historisk lavt

Kommunerne har netop indgået en aftale med regeringen om, at der i 2010 kan bruges 20 milliarder kroner på byggeri og renovering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis det ikke engang bliver til fem milliarder kroner på vejene, så står det slemt til. Vi har en forventning om, at man bruger pengene til det, der er aftalt,« siger Søren Bülow.

Også adm. direktør i Asfaltindustrien, Anders Hundahl, er oprørt:

»Den er helt gal med de kommunale veje. Forbruget af asfalt er historisk lav. Kommunernes egen økonomi bliver dårligere, hvis de ikke går i gang med vedligeholdet nu, for det bliver dyrere og dyrere at rette de dårlige veje op,« siger han.

Landsforening kontrollerer ikke kommunerne

Ifølge formanden for teknik og miljø-udvalget i Kommunernes Landsforening, Jens Stenbæk (V), følger foreningen slet ikke op på, om ekstramilliarderne vitterlig går til vejene.

»Vores opgave i KL er at skaffe de bedste rammer til kommunerne, og så har vi fuld tillid til, at de rammer udfyldes af kommunerne,« siger han.

Han oplyser samtidig, at i Holbæk Kommune, hvor han er viceborgmester, er der styr på vejene - men erkender, at kommunen har et problem med nedslidte broer.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
26. juni 2009 kl. 21:11

Alle kommuner, ved de skal ha nye vandledninger, da de gamle bliver brugt hårt nu, da vi er flere bruger. Det samme gælder den anden vej. Det der kommer ind skal også ud igen. Fjernvarme lednings isolering er også beder, det digitale system til it samt telefoni etc. Kunne de forskellige firmaer, fjernvarmeværker og kommuner magte beder sammenarbejde, ville komme orden på ret mange problemer, vi har i hvor infrastruktur. Læse da eks. Ingeniør nr. 25 d. 19.juni-09 side 8 Mens de steder hvor der kun er vej eller cykelsti, kan laves næmt. Det er ved at sætte de der speciele brænder på. Det har jeg set magne steder, og som kan holder 15 år efter, trods det er veje der har forbindelse til E45 = dagligt tungt trafik

7
18. juni 2009 kl. 19:30

Jeg cykler 4 km hver dag. Jeg har konstateret, at man ikke skal lide af knogleskørhed, for antallet af lapper og huller skrives med 3 cifre på min vej. HVER vej.

6
18. juni 2009 kl. 11:32

Det er rigtigt, som det oplyses, at kommunerne sparer på vejvedligeholdelsen, men det er ikke rigtigt, at man i samme åndedrag oplyser, at kommunerne også spare på udgifter til kloakkerne. De 2 ting har nemlig ikke noget med hinanden at gøre. Vejudgifterne skatteudskrives men udgifterne til kloakkerne betales af kloakforsyningen! Politikerne interessere sig kun for udgifter som skal skattefinanceres mens udgifter, som skal afholdes af en forsyningsvirksomhed er uinteressant for dem. Se bare på de nye tiltag som der er sket inden for vandsektoren, hvor man uden den store politiske debat har påført sektoren millioner af kr. i udgift til kontrol af vandværkernes priser, fordi udgifterne ikke belaster skatteudskrivningen!!!

Hilsen Erik Næhr - Formand for et privat vandværk

5
18. juni 2009 kl. 11:30

Til gengæld er dårlige kørebanener mere følsomme over for bilernes slitage.

Vejmyndighederne gør desværre, for os cyklister, fornufigt nok det at de prioriterer de steder hvor de kan begrænse det accelererende forfald mest.

4
18. juni 2009 kl. 11:02

Jeg tror gerne, at der allerede ER bevilliget penge. Men som altid står der bare at det er det. Lad os nu få at vide, hvor de penge er kanaliseret hen.

3
18. juni 2009 kl. 10:53

Var det ikke lige her der burde stå noget om at prioritere cykelstiers renovering fremfor vejenes? Cyklister er langt mere sårbare overfor ujævne veje end biler er.

MVH Jan

2
18. juni 2009 kl. 10:47

Kender mest til cykelstierne og Nyborgvej kræver næsten MBX at forcere.

1
18. juni 2009 kl. 08:33

I Skive kommune synes jeg nu man bruger flittigt med asfalt. Der er blevet renoveret flere kilometer vej forskellige steder i byen + en hel ringvej og rundkørsel. Alt dette indenfor de seneste par måneder. Vejene har i mange år været i rigtig dårlig fatning her i området, men det er dejligt at se kommunen har fået skeen i den rigtig hånd.