Kommunerne i fuld gang med at teste robotstøvsugerne

»Jeg har kunnet sætte robotstøvsugeren til at støvsuge i ét rum, mens jeg f.eks. har ordnet badeværelset eller køkkenet. Det har vist sig, at støvsugeren også er ret god til at støvsuge f.eks. sofaer, hvilket overraskede mig og de borgere, jeg kom hos i projektperioden.«

Sådan beskriver Sosu-hjælper Torben Elvig Jacobsen sine erfaringer med de støvsugerrobotter, han testede i vinter, når han bl.a. gjorde rent hos borgere i eget hjem i Høje-Taastrup Kommune. Og flere af borgerne overvejede endda selv at anskaffe sig en, siger han.

Den robot, han testede, var en af fire (iClebo+A, Texas Cleanmate 365-ivo, iRobot Roomba 560, Electrolux za2 Trilobyte), som var blevet udvalgt til formålet på baggrund af en screening foretaget af Ingeniørhøjskolen i Århus ud af i alt syv modeller.

Ingeniørhøjskolen har sammen med Århus, Næstved og Horsens kommuner - og altså Høje-Taastrup - deltaget i et udviklingsprojekt der skulle se på robotstøvsugernes funktionalitet i ældreplejen. I alt er 100 medarbejdere og 100 borgere i de fire kommuner blevet interviewet i forbindelse med test af robotterne, og ældrechef i Høje-Taastrup Kommune Karen Koefoed fortæller, at erfaringerne overordnet set har været positive, omend der stadig er plads til forbedring:

»Robotterne er primært velegnede til lokaler med begrænset møblering og tæpper. Men de ældre har været positive og plejerne med,« siger hun.

Det er kommunerne og Ingeniørhøjskolen selv, der har finansieret projektet, og Høje-Taastrup Kommune vil gerne fortsætte forsøgene med at afprøve ny teknologi på ældreområdet, siger Karen Koefoed.

»Forsøgene vil ultimativt ende med en kravspecifikation til interesserede producenter af robotstøvsugere, som Ingeniørhøjskolen i Århus udarbejder sammen med os kommuner. På den måde kan vi skubbe til udviklingen på området,« siger Karen Koefoed.

Mere tid til omsorg

Også på Plejecenter Rytterkasernen i Odense mener centerleder Lone Høj, at robotterne har fungeret 'rigtig godt'.

»Når husassistenterne har benyttet robotten, siger de, at der er mere tid til omsorg, og vi kan samtidigt konstatere, at sygefraværet er faldet. De siger selv at de er mere glade ved at komme på arbejde,« siger Lone Høj.

Forsøget i Odense har kørt på to plejecentre - det ene har med succes også testet en robotgulvvasker.

»Vi har 10-12 støvsugerrobotter i drift på de to plejecentre og en enkelt gulvvaskerrobot,« siger Lone Høj.

Og det ser ikke ud til, at det er det sidste, danskerne ser til robotterne.

Ifølge salgschef John Sønderskov hos hvidevareimportør Witt A/S, der importerer iRobots populære Roomba 560, har virksomheden budgetteret med 35.000 solgte robotstøvsugere i år til forbrugere og kommuner.

»Og vi er allerede foran budget,« siger John Sønderskov.

Ifølge ham er Danmark det land efter USA, hvor der er det største antal støvsugerrobotter pr. indbygger. Han så gerne, at Statens og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, fik robotterne på deres liste over varer, men direktør for SKI, Niels Frederiksen, er forbeholden. Han fortæller at SKI's tommelfingerregel siger, at der skal være en omsætning på 75-100 mio. kroner om året på en vare, før SKI vil indgå kontrakt.

»Det er ikke tidspunktet for standardrammekontrakter nu, men vi er løbende i kontakt med kunder på området,« siger Niels Frederiksen.