

Antallet af offentligt tilgængelige ladestandere er ikke overvældende i Danmark, så der er i den grad brug for at få kridtet skoene og komme i gang, hvis vi som samfund skal nå i mål med vores klimamål.
Regeringen spiller i den forbindelse ud med et nyt lovforslag, som dels skal sikre bedre roaming, så ladestanderne kan tiltrække flest mulige elbilister, og dels give kommuner og regioner en større rolle i udrulningen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Er problemet her egengligt ikke, at det er Clever og Clever har unlimited.Hvis jeg ikke kan komme hjem fra Djurs Sommerland før 1 ud af de 6
Derfor kobler gæsterne sig til lader om de har brug for det eller ej.
Tilmed har Clever ingen større interesse i at opsætte flere, da det ikke giver dem direkte merindtjening.
Løsning indfør ekstrabetaling på laderne, det vil gøre det mere interessat at sætte flere op og optimere anvendelsen mere efter behov.
Eller også må du tage risikoen for 1 time ekstra langs motorvejen.Hvis jeg ikke kan komme hjem fra Djurs Sommerland før 1 ud af de 6, der holder og lader, har flyttet sig, så kan jeg ikke tage elbilen derhen. Så lejer vi en fosilbil frem for elbilen.
El-ladestandere er infrastruktur. Infrastruktur skal være i offentligt regi. Det er både billigere fordi der ikke indgår profit og mere effektivt fordi standere ikke monopoliseres og sikrer, at alle får adgang, uanset om det er markedsøkonomisk i plus eller ej. Når regeringen (S) ikke kan eller vil indse det, går omstillingen til elbiler betydeligt langsommere end det kunne.</p>
<p>
Det er vel ikke mere korrekt end at benzin tankstationer er infrastruktur.
Dog er der den forskel, at ladestanderne kræver en elforbindelse (hvis ikke der skal køre lastbiler rundt med batterier til at stille på stationerne...), og denne er en offentlig opgave. Elforbindelse til en ladestander burde være en klækkelig overskudsforretning for elselskaberne, der kan tjene en del på tariffer, idet ladestandere må forventes at have en højere udnyttelsesgrad en mange andre elinstallationer. I hvert fald, hvis der er 400 elbilsejere, som triller rundt om natten for at lede efter dem (#3).
Det man har prøvet hidtil, at få private til at lave ladere, virker ikke. Der er ok dækning langs motorveje, men prøv at køre lidt udenfor motorvejsnettet - så er man afhængig af om der er en ledig stander blandt en lille håndfuld. Hvis jeg ikke kan komme hjem fra Djurs Sommerland før 1 ud af de 6, der holder og lader, har flyttet sig, så kan jeg ikke tage elbilen derhen. Så lejer vi en fosilbil frem for elbilen.
Eet af problemerne med offentlige ladestandere er, at de ikke er teknisk optimale i forhold til brugsmønster mv.
På den offentlige parkeringsplads, overfor mit hus, er der opsat TO ladestandere med TO kabler. Det betyder enten bør en opladet bil flyttes efter nogle timer, eller der kommer på sigt en afgift for "unødig lang tilkobling" (til næste morgen).
HVORFOR er disse ladestandere ikke indrettet med TO eller FIRE kabler, så biler kan dele den (kostbare) infrastruktur (jordkablet) OG tillade e.g. natparkering. Hvor svært kan det være at opfylde dette krav ?
Topologi:
- biler parkeret ved siden af hinanden kan dele en stander (TO)
- biler parkeret mod hinanden kan dele en stander (FIRE)
Offentligt opsatte standere BURDE optimere det beslaglagte parkeringsareal, hvor bilen holder.
I Holland har politikkerne været på forkant med lovgivningen for ladestandere. Indkompetente og nølende politikker bør se hvad der fungere ude i verden frem for at forsinke en HELT nødvendig og fornuftig omstilling tilg at DK bliver et elsamfund 2.0 bliver
link er detsværre bag betalingsmur :-(
Jeg er ret sikker på at Vejdirektoratet ejer grunden og bygningerne. Derfor skal de give tilladelse.Adspurgt kunne tankpasseren fortælle, at ladestanderen er Vejdirektoratets, og at tankstationen selv har spurgt om de kunne sætte flere op - det fik de nej til!</p>
<p>Dette tror jeg ikke er rigtigt. Vejdirektoratet ejer mig bekendt ikke ladestandere. De yder alene tilskyd hertil via de puljer som Folketinget løbende har afsat. Jeg forstår slet ikke, at en tankstation skulle have fået nej til at opsætte el-ladestandere. En sådan form for regulering findes da ikke. Han må da vist have misforstået noget.... ?
Det er alligevel skørt.
Adspurgt kunne tankpasseren fortælle, at ladestanderen er Vejdirektoratets, og at tankstationen selv har spurgt om de kunne sætte flere op - det fik de nej til!
Dette tror jeg ikke er rigtigt. Vejdirektoratet ejer mig bekendt ikke ladestandere. De yder alene tilskyd hertil via de puljer som Folketinget løbende har afsat. Jeg forstår slet ikke, at en tankstation skulle have fået nej til at opsætte el-ladestandere. En sådan form for regulering findes da ikke. Han må da vist have misforstået noget.... ?
Problemet er faktisk ikke adgang til offentlige ladestandere. Problemet er at du skal have din egen private parkeringsplads, med din egen lader.Ofte er natte-opladning jo en forudsætning for at man om morgenen kan stå tidligt ud mod dagens møder rundt om i landet.
Jeg måtte selv betale 30.000 for ladeboks og nedgravning af kabel på min egen grund.
Jeg arbejder lidt med et valgoplæg om laderet til kommunalvalget her i Struer. Her er det så ikke problematisk at give el-bilsejere egen parkeringsplads, men jeg kan godt forestille mig det bliver er stort problem i en by som Aarhus, pludseligt at give elbilsejere egen parkeringsplads.
Men det kan kommunen faktisk godt i modsætning til at sætte en lader op. Jeg vil dog anbefale at sætte åremålsbegrænsning på, og måske også lidt egenbetaling.
El-ladestandere er infrastruktur. Infrastruktur skal være i offentligt regi. Det er både billigere fordi der ikke indgår profit og mere effektivt fordi standere ikke monopoliseres og sikrer, at alle får adgang, uanset om det er markedsøkonomisk i plus eller ej. Når regeringen (S) ikke kan eller vil indse det, går omstillingen til elbiler betydeligt langsommere end det kunne.
Elbiler er, lige så lidt som internettet, en døgnflue. De kommer for at blive, det kan man lige så godt indstille sig på. Derfor er det beskæmmende, så langsomt det skal gå. I artiklen peges der tydeligt på en række systemiske barrierer, som kun kan fjernes politisk - og igen-igen skal man se en regering, der som man måske husker fik magten ved det såkaldt GRØNNE KLIMA valg, være uendeligt fodslæbende. Det er top-frustrerende!
Halvdelen, og en fortsat voksende del, af den danske befolkning bor i byer, dvs. med kanstensparkering. Masser er ressourcestærke folk med bil, og med kørselsbehov ind og ud af byen - til job, møder, sommerhuse, fritid & fornøjelser rundt omkring i landet osv.; en kæmpe målgruppe for nu-og-her omstilling til el - men med det pauvre antal ladestandere i bybilledet som en klar og høj barriere.
I vores familie er vi begyndt at teste elbil af via leje. Vi bor centralt i Århus. Vi er omkring 3-400 husstande, som skal deles om 4 ladestandere, så det er selvsagt et endnu større lotteri at få en ledig ladestander, end blot at finde en almindelig ledig p-plads efter kl 19.
Ofte er natte-opladning jo en forudsætning for at man om morgenen kan stå tidligt ud mod dagens møder rundt om i landet. Så ser man os rende rundt om natten for at se, om en stander måske er blevet ledig, så man i det mindste kan trille ud af byen med halvfyldt batteri...
Men udfordringerne stopper ikke her. Med rækkevidde i selv nogle af de bedste elbiler på motorvej med 130 km/t på lidt mere end 300km, skal der ofte lades 'on the road' hvis man skal nå hjem igen. Kører man fx nordpå ad E45, vil man opdage, at på den ellers helt centrale rasteplads ved Himmerland, findes der én - 1 - ladestander. Den er endda ikke specielt hurtig; 50kW (hvor lynladerne er mere end 100 kw). Adspurgt kunne tankpasseren fortælle, at ladestanderen er Vejdirektoratets, og at tankstationen selv har spurgt om de kunne sætte flere op - det fik de nej til! Igen et kæmpe lotteri, om man kan komme videre indenfor en times tid, eller om man skal vente på flere i kø til den ene ladestander.
Foreholdt de indlysende flaskehalsproblemer i byen, siger Århus Kommune, at 'man kan jo ikke forvente at alle får sin egen ladestander inde i byen' og at 'der arbejdes med 2024-plan...' Jamen herrestegud da. Vi spørger jo bare, om 4 ladestandere til 400 familier måske kunne ændres til at vi blot er 200 familier om det samme...? Snart?
Ønsker man omstilling til el, skal man sørge for at infrastrukturen er klar. Til folk i byen. TIl folk på farten. Til vore elbil-gæster fra udlandet, som i den grad også er udfordrede i forhold til hvad de kender hjemmefra Norge eller Tyskland. Sæt markedet frit, og lad kommunerne selv bestemme, om de vil sikre gode skatteindtægter fra elbilsfamilier og gode turistindtægter fra elbilsgæster!
Nu må regeringen stå på (el)vognen, hvis ikke de skal ligne nogle formørkede maskinstormere fra forrige århundrede.
Det kræver jo, at de kan få en forretning ud af det.Så kan ladeoperatører byde ind på pladser til opstilling af deres opladere i åbenbart 7 år, før der igen skal afholdes licitation vedr. opladningsudstyr.</p>
<p>Hvor svært kan det være?
Omvendt så er jeg heller ikke glad for at det skal være en kommunal opgave at opstille ladere, som der ikke er økonomi i.
I nogle tilfælde mener jeg dog det kan forsvares, f.eks. i forbindelse med en gågade eller lignende, hvor kommunen gerne vil have folk til at komme, der skal der også være lademuligheder.
Altså hvis man kan bruge millioner på at forskønne et torv eller en havn for at trækkke mennesker til, hvorså ikke også bruge penge på en lader eller to.
Det er da ikke en kommunal opgave at sikre elforsyningen. Det er Energinet og de "offentlige" forsyningsselskabers opgave at levere infrastruktur.
Så kan ladeoperatører byde ind på pladser til opstilling af deres opladere i åbenbart 7 år, før der igen skal afholdes licitation vedr. opladningsudstyr.
Hvor svært kan det være?