Kommuner udsendte advarsel mod giftig brændeovnsrøg på forkert grundlag

En række kommuner i hovedstadsområdet har udsendt en pressemeddelelse med en advarsel mod giftig røg fra landets brændeovne på et helt forkert grundlag, for reglerne vil ikke blive ændret, sådan som meddelelsen ellers fastslår.

Det fik alarmklokkerne til at ringe hos kommunerne, at Miljøstyrelsen ville tillade afbrænding af malet og lamineret træ i almindelige brændeovne. Frygten for udledning af giftig røg fra landets 750.000 brændeovne fik dem tirsdag til at udsende en pressemeddelelse med overskriften 'Øget sundhedsrisiko fra brændeovne'.

Bag pressemeddelelsen står Green Cities, der er et miljøsamarbejde mellem kommunerne København, Allerød, Herning, Kolding, Albertslund og Ballerup. De henviste til udkastet til en ny brændeovnsbekendtgørelse, som netop har været i høring.

I udkastet findes en liste over tilladte brændselstyper til fyringsanlæg under 1 MW, hvorpå forskellige slags behandlet træ optræder, herunder blandt andet malet træ. Bliver det brændt af, vil det udvikle giftig røg. Den type træ er ifølge Miljøstyrelsens egen vejledning til korrekt fyring ulovligt at fyre med i almindelige brændeovne i dag.

Formanden for Green Cities, det radikale byrådsmedlem Agnete Fog fra Allerød, siger i pressemeddelelsen blandt andet, at 'konsekvenserne kan blive store for vores miljø og dermed for vores sundhed. Det står vi naturligvis meget undrende over for.'

Læs også: Miljøstyrelsen barsler med tyske krav til brændeovne

Hverken forfatteren til Green Cities’ pressemeddelelse eller Agnete Fog har dog forsøgt at få en forklaring på, hvad der ligger bag Miljøstyrelsens kovending. Det kalder Agnete Fog selv 'uheldigt'.

Det undrer også Brian Kristensen fra Miljøstyrelsen, som oplyser til Ingeniøren, at der ingen grund er til bekymring. Han beklager, at udkastet til bekendtgørelsen kan være for uklart formuleret, men der er ikke tale om, at man vil tillade malet træ i brændeovne.

»Der bliver ikke ændret på, at man kun må afbrænde rent, tørt træ i sin brændeovn. De oplistede typer behandlet træ gælder kun for større anlæg, der kan afbrænde ved langt højere temperaturer,« siger Brian Kristensen.

Han lover, at det vil blive skrevet klart og tydeligt, inden det endelige forslag til brændeovnsbekendtgørelsen bliver sendt til EU.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Interessant med denne diskussion i og med at gennemføres den påtænkte afgift på brænde til brændeovne, så skal den almindelige forbrugers malede affaldstræ nok finde vej til brændeovnen. Det er jo ikke pålagt afgift.

 • 4
 • 0

Hvordan kan Allerød, Herning og Kolding kaldes hovedstadskommuner? Når 3 ud af 6 kommuner ligger udenfor hovedstaden, er det lidt flot at klade dem allesammen hovedstadskommuner i overskriften.

 • 3
 • 0

Når man ser i bekendtgørelsesforslaget, er det kun muligt at afbrænde særlig giftfri maling på træ i helt nye brændeovne med særdeles høj forbrændingstemperatur.

Det bliver forbudt at sælge brugte brændeovne. Dvs. man skal tage den gamle ovn ud, når man sælger huset. Så vidt jeg kan se, er det dog lovligt at sælge de brugte brændeovne til eksport.

Det vil være en millieu gave til U-landene, hvis de kan erstatte åbne bål med selv meget gamle brændeovne. På den måde kan mange træer reddes fra meningsløs fældning i U-landene. Træer er nødvendige for at bevare klimaet.

Mvh John Arentoft

 • 1
 • 2

NY LOV OM RØG FRA BRÆNDEOVNE FÅR HÅRD KRITIK

http://politiken.dk/forbrugogliv/boligogde...

Artikelcitat:

“ Ryan Lund, der er miljøtekniker, foreslår i et høringssvar, at ejerne af de eksisterende ældre brændeovne selv må bekoste en test, der dokumenterer, at de også overholder den nye grænseværdi.

»En sådan brugerfinansiering er fuldt ud rimelig i relation til 'forureneren betaler-princippet'«, skriver han og konkluderer, at bekendtgørelsen ikke vil »medføre en målelig luftkvalitetsforbedring gennem fyringssæsonen i landets boligområder«

»En grænseværdi på 4 gram totalpartikler per kilo træ medio 2016 vil miljø-evolutionsmæssigt i praksis være fuldstændig ligegyldig og betydningsløs«. ”

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten