Kommuner skæres i bloktilskud for solceller

Danske kommunale solcelleprojekter står for tiden stille.

Det sker som følge af en ændring i elforsyningsloven, der kræver, at der for hvert eneste installerede solcelleanlæg skal oprettes kommunale selskaber, hvilket kaster unødigt meget administration af sig.

Læs også: Regelbøvl blokerer for kommunale solceller

Men nu viser det sig også, at kommunerne samtidig tvinges til at give afkald på dele af deres bloktilskud, svarende til 40-60 procents værdi af solcellernes elproduktion, hvis de kommunale solcelleanlæg ikke bliver underlagt selskabsregi.

»Det her gør, at kommunerne ikke investerer i solceller. Har man først udgiften til solcellerne, og skal man derefter aflevere indtægterne fra salg af el til statskassen, er det en ren underskudsforretning. Dertil kommer hele bureaukratiet med at oprette selskaber,« siger Eske Groeth, der er kontorchef i Kommunernes Landsforenings afdeling for teknik og miljø.

Kommunale solcelleanlæg betragtes efter en ændring i elforsyningsloven fra sidste år som forsyningsselskaber, og derfor skal de adskilles fra de skattefinansierede områder. Indtægter fra kommunale forsyningsselskaber skal komme direkte fra borgergebyrer til eksempelvis vand og ikke skattekroner.

Kommunernes Landsforening har indsendt en officiel anmodning til Energistyrelsen for at få en generel dispensation reglerne. Styrelsen behandler stadig sagen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"....Har man først udgiften til solcellerne, og skal man derefter aflevere indtægterne fra salg af el til statskassen, er det en ren underskudsforretning. Dertil kommer hele bureaukratiet med at oprette selskaber,...."

Er beskeden ikke at hvis de IKKE gider bureaukratiet med at oprette selvstændige selvskaber, SÅ skal de give afkald på deres bloktilskud? Det passer ikke så godt sammen med den der kontorchef udtalelse, hvis den ellers er refereret korrekt. Alternativt passer teksten i toppen vel ikke?

  • 0
  • 0

...om det skal forstås på den ene eller anden måde, er der tale om en statsstyring, som er rigtig godt i gang med at slå ethvert initiativ omkring solceller ihjel. Investeringen bliver mere og mere risikabel, fordi man ikke aner, hvad staten og hvad EU finder på i fremtiden, og vi har allerede set flere eksempler på, at det sker med tilbagevirkende kraft.

Det kunne være så godt, men nu er det faktisk slut !

  • 0
  • 0

Er der tænkt på, at disse ændringer til krav om selvstændig selvskaber også vil påvirke nye solcelle anlæg på nye offentlige bygninger. Offfentligt byggeri (staten, regionen og kommuner) kan have vanskelig ved, at opfylde krav til energikravene til 2015 og 2020 uden solcelle anlæg. Samtidig kan et nyt solcelle anlæg på en ny bygning indregnes i en energiramme, når solcelle anlægget ikke tilhører bygningen, men er placeret i et andet juridisk selskab?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten