Kommuner ofre for KMD's IT-monopol

Kommunerne betaler unødigt millioner i overpriser til det offentligt ejede KMD (det tidligere Kommunedata) som følge af IT-selskabets monopol på 75 procent af de kommunale kernesystemer. Overpriserne udgør i nogle tilfælde ca. 30 procent.

»Når en virksomhed har monopol, som KMD har på en række områder, forsvinder de fordele, som fri konkurrence giver i forhold til de laveste priser, den bedste innovation og kvalitet,« siger forskningsleder, Palle Mikkelsen fra Institut for Offentlig Økonomi og Udvikling.

Et konkret eksempel på, at KMD sælger IT-systemer til overpris fik Hedensted Kommune, da IT-leverandøren Bluegarden gav kommunen tilbud på et økonomisystem. Bluegarden var 30 procent billigere end KMD's udbredte system, oplyser IT-chef, Susanne Astrup, Hedensted Kommune.

I Hvidovre købte kommunen sit eget IT-system til styring af løn, fordi KMD-systemet ikke var godt nok. Den årlige udgift til drift af det nye IT-system udgør en tiendedel af den tidligere regning til KMD - og systemet er bedre, fortæller kontorchef Jesper Saxbøl, Hvidovre.

Imidlertid er der kun alternative leverandører på få områder inden for det offentlige IT-milliardmarked.

»Der er kun konkurrence på cirka 25 procent af en gennemsnitskommunes fagsystemer. Det er ærgerligt,« siger den uafhængige konsulent, Niels Erik Kruse, Marslev og Kruse.

Der er f.eks. ingen IT-konkurrence på systemer til kontanthjælp, dagpenge og pension, der udgør den største del af de kommunale kernesystemer.

Adm. direktør, Lars Monrad-Gylling, KMD, afviser at KMD udnytter sin monopolstilling:

»Langt hovedparten af vores forretning ligger på områder, hvor der er konkurrence. Det er bredden, der adskiller os fra konkurrenterne,« siger han.

»Hvis kommunerne vil købe IT med smallere funktioner, sparer de penge. Hvis andre kommuner vil det samme, ja, så kan de da bare gøre det,« siger Lars Monrad-Gylling.

Lektor i informatik, Jens Villiam Hoff, Københavns Universitet, er kritisk over for selve KMD's ejerskab i KL:

»Det er en besynderlig konstruktion, at kommunerne ejer det selskab, de skal købe produkterne fra,« siger Jens Villiam Hoff.