Kommuner ignorerer PCB-trussel i klasseværelset
Ingen politikere ønsker at tage ansvaret for at fjerne den forbudte miljøgift PCB fra fugerne i gamle bygninger landet over. Resultatet er, at skoleelever og børnehavebørn trækker vejret i luft, der kan fremkalde kraft eller gøre dem ufrugtbare senere i livet, fortæller P1 Dokumentar.
Ifølge en rundspørge, som P1 Dokumentar har lavet, så har 82 ud af 84 kommuner aldrig foretaget systematiske målinger af PCB i luften i skoler og daginstitutioner. Det kan hænge sammen med, at hvis en kommune først konstaterer, at luften er giftig, så kan renoveringen af bygningen være bekostelig.
Områdechef ved Center for Miljø i Københavns Kommune Jens Nejrup fortæller, at kommunerne 'skynder sig langsomt' med at undersøge bygningerne. Han var selv med under Danmarks første store PCB-renovering af en skole - Gasværksvejens skole, hvor regningen blev ti millioner kroner dyrere efter fundet af PCB.
»Det er en mærkelig situation den ene dag at have skolebørn, der sidder og spiser ved skolebordene, og så den anden dag at skulle sende nogle folk ind, som skal beskyttes i rumdragt for at bære skolebordene ud,« siger Jens Nejrup til P1 Dokumentar.
PCB, der blev forbudt i 1977, regnes for en af verdens farligste miljøgifte, men det er først i de senere år, man har fundet ud af, at PCB fordamper fra fuger og spreder sig ud i de lokaler, som fugerne sidder i.
Professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, har været med til at undersøge stoffets farlighed.
»Undersøgelsen viser, at hvis børn er udsat for forøgede mængder PCB, så virker de vacciner, de får, dårligere. Og det betyder, at der formentlig er en generel effekt af PCB på immunsystemet, som altså ikke udvikler sig så godt, som det burde have gjort,« siger han til P1 Dokumentar.
Desuden er PCB også mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, ligesom det er mistænkt for at være årsag til adfærdsforstyrrelser som ADHD
Dokumentation
