Kommuner blander glas med metal og plast: Går ud over genanvendelse i Danmark

Plus28. januar 2020 kl. 17:1711
Kommuner blander glas med metal og plast: Går ud over genanvendelse i Danmark
Foto : SergeyBor / Bigstockphoto Illustration: Foto : SergeyBor / Bigstockphoto.
Reiling Glasrecycling har stoppet samarbejdet med det lokale affaldsselskab AffaldPlus, efter at affaldsselskabet begyndte at blande plast, metal og glas. Kvaliteten er nu blevet for lav, og AffaldPlus må afsætte glasaffaldet til genanvendelse i Polen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Denne artikel er oprindelig bragt i WasteTech

Siden 2004 er flere og flere danske kommuner begyndt at tillade, at borgerne blander metal, glas og plast, når de sorterer deres husstandsaffald til genanvendelse. I dag er det cirka halvanden million danskere, der benytter såkaldt MGP-sortering, der ofte fremhæves som en nem og belejlig løsning for borgerne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
2. februar 2020 kl. 00:10

I Charlottenlund har husholdningerne beholdere til glas, plast og metal - hver for sig. Det fungerer fint ved boligerne. Jeg håber ikke det blandes sidenhen. Selv sender jeg meget plastfolie, mørke bakker mm til restaffald - så genbruges det da her i landet. Hvor jeg bor skal man selv aflevere glas nogle få steder i byen. Det medfører nok at glas kommer i restaffald - for vi har bøtter til plast og til metal - men ikke til glas. Der er nok meget glas der ikke når frem til glaskontainerne (for besværligt)- men ender med at gi problemer i affaldsforbrændingsanlæg.

10
1. februar 2020 kl. 22:12

Metal og glas burde være nemt at afskille. Hårde plastdele ligeså.

Så vidt jeg ved, hedder sorteringen netop metal, glas og HÅRD plast. Hvad hård plast så helt præcist er, kan naturligvis være lidt usikkert. Personlig sorterer jeg alt, jeg er den mindste smule i tvivl om, til brændbart restaffald. Så gør det trods alt gavn her i landet og ender ikke i en asistisk flod.

8
1. februar 2020 kl. 21:45

Metal og glas burde være nemt at afskille. Hårde plastdele ligeså.

Plastfolier, wrap mv er umuligt at arbejde ordentligt med - og bør komme i forbrændingen og medvirke til energiproduktionen. Det kan let forklares forbrugerne.

Metaller skal som udgangspunkt IKKE i forbrændingen, da denne normalt ikke er optimeret til genbrug og feks. brænder aluminium godt. Lavtemperatur forbrænding/ forgasning kan også behandle metaller til genbrug - men indtil videre er det ikke den type anlæg vi har.

7
1. februar 2020 kl. 18:08

MGP sorteringen er et skridt ned ad genanvendelsesstigen! Det er vel ikke kun glasset som mister mængde og værdi ved denne sammenblanding? Hvordan klarer man genanvendelse af plast med iblandede glasskår og metalstykker? Og hvordan eftersortere man metallerne, når de både indeholder glas og plast?

Kildesortering af rene fraktioner er langt den bedste form for genanvendelse.

Det er en misforståelse, at man kan få metallerne ud af slaggen fra forbrændings-anlægget. Alt for meget forsvinder eller bliver til en sammensmeltet, blandet sag, som ikke kan skilles af. Aluminiumsfolie og blik (dåser uden pant) smelter sammen med tin, zink og bly. Konservesdåserne ruster så meget i slaggemodningsprocessen, at halvdelen er væk inden sorteringen - og en del metaller cintrer sammen med slaggen, så man har vanskeligt ved at skille det ad.

At brænde plasten er den absolut bedste løsning i forhold til indsamling ved den enkelte husholdning. Vi får de mindste udgifter og det bedste udbytte af den energi, der er i plasten. Og vi sikrer, at plasten ikke ender på et deponi eller i naturen. Når vi nu ved, at kun ca. 20 % af fraktionen reelt er genanvendeligt, er det langt den bedste løsning at lægge det i restaffaldet.

6
29. januar 2020 kl. 19:47

Vi havde i mange år en aftale med et privat firma om håndtering af vores husholdningsaffald. Men så besluttede kommunen at det var en kommunal opgave og vi blev pålagt at anvende dem istedet. Det samme med oprensning af slam fra 3 kammertanken. Tidligere fik vi den tømt efter behov og idag er det en kommunal opgave med årlig tømning for alle - uanset behov.

Nyeste skud på stammen er så MGP affaldssortering med månedlig tømning (+papir og batterier), sammen med at den almindelige husholdsfraktion skal deles i mad og rest og skraldespanden er delt i 2 smalle rum. Det i sig selv givet et væsenligt øget plastforbrug til små plastposer for at de kan komme lukkede i de smalle skakter - men det var ikke det som det handlede om,

MGP er en fin tanke. Så kan vi da relativt nemt komme af med en del af de fraktioner som vi tidligere afleverede på den genbrugsstationen. Metal og Glas bliver så blandet sammen hvor vi tidligere afleverede det seperat. Den eneste miljøforbedring er så hård plast. Men med mange undtagelser som alt sort plast osv. Tidligere gik den i enten i husholdning eller i småt brandbart. Men jeg tør ikke anlå det øgede vandforbrug for at sørge for at der ikke er synlige madrester på. F.eks er en plastik remuladeflaske ikke nem at rengøre.

Men vi har stadig meget affald der skal afleveres på genbrugspladsen. Bla. store mængder bølgepap . Så måske vi ikke kører hjelt så tit som før men det føles bestemt ikke som en lettelse i forhold til at køre de adskilte fraktioner væk.

Ved tættere bebyggelse (klyngehuse/lejligheder) ville det også være nemt at holde fraktionerne adskilt. Når først det alligevel er rengjort er arbejdet det samme om det skal i samme eller i 3 seperate skraldespande.... Mange steder var der alligevel tidligere en glascontainer.

5
29. januar 2020 kl. 09:27

Det er tankevækkende at man tillader borgerne sammenblanding af MGP affald. Hvorfor tager man ikke dialog med de virksomheder der skal genanvende affaldsfraktionerne, inden man definerer, hvilke fraktioner borgerne skal sortere affaldet i ? - Det vil alt andet give mulighed for bedre og billigere genanvendelse og højere kvalitet, samt kunne sikre danske arbejdspladser. Det under mig også at kommunerne tilsyneladende hver især prøver at opfinde sin egen affalds sortering. - Der må da være en gevinst og besparelse ved at trække på erfaring fra andre kommuner og implementere samme løsningsmodel.

3
29. januar 2020 kl. 09:04

Vi borgere for også for lidt oplysning om hvordan affaldet skal behandles!

De første containere vi fik til sortering i vores boligforening, var til glas og pap, og det er rigtigt mange år siden. Men dengang fik vi oplyst at glas med låg, skulle genbruges med låg på, for at spare energi til omsmeltning, det lyder da fornuftigt. Men i dag er jeg ærlig talt i tivl om hvad der er korrekt, fordi med låg på betyder det, at der kommer jern i glasset. Så hvorfor står der ikke på containeren hvordan man skal genbruge korrekt?

Så mit forslag er bare: Skal vi ikke prøve om lidt oplysninger, i ny og næ, kan hjælpe lidt på at få rettet op på disse "fejl".

Er der nogen af jer der har haft "National økonomi", det var obligatorisk dengang jeg gik på teknikum, så jeg må undres gang på gang over hvilke tåbelige ting vi finder på i dette land. Et eksempel: Vi sender affald (beskidt plast) til udlandet, samtidigt med at vi importer affald til de forbrændinger der mangler affald, det lyder lidt suspekt!

Er det rigtigt at politikkerne tænker kun på "SKAT" og ikke på "national økonomi"? Det er min påstand, har jeg ret, eller ej?

2
29. januar 2020 kl. 08:56

Hold nu! Så må der vel to ting til:

  1. at vi som forbrugere tager lggene af glasemballagen og fordeler dem i to beholdere
  2. at forbrugerne gives mulighed for at aflevere i de opdelte typer: glas / metal / plast. Det må være i alles interesse - og ikke så svært!
1
29. januar 2020 kl. 00:51

Det er da nemt. Glas i den sorte affaldsspand og plast samt metal i småt brændbart. Med de nye pant ordninger vil det være begrænset hvor meget værdi der er i det resterende plast. Metal kan sorteres fra i slaggen fra forbrændingsanlæggene....hvilket allerede sker.