Kommuner afspærrer nyophængte altaner efter fund af fejl

27. april 2016 kl. 15:29
Kommuner afspærrer nyophængte altaner efter fund af fejl
Altanerne på 4. sal i en ejendom i København er blevet afspærret efter kommunens tilsynsfolk har fundet ud af, at altanerne ikke er ophængt, som altanfirmaet havde lovet, at de ville blive. I Frederiksberg Kommune er der ligeledes fundet fejl i en altan fra samme leverandør. Nu gennemgår kommunerne alle altansager for at advare beboerne i andre ejendomme med lignende altaner om risikoen. Illustration: Københavns Kommune.
København og Frederiksberg kommuner gennemgår nu tusindvis af byggesager, efter at altaner i to ejendomme er blevet spærret af, fordi der er fundet fejl i fastgørelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Frygt for systematiske fejl i ophængningen af altanerne på to ejendomme i København og på Frederiksberg har fået kommunerne til at forbyde beboerne at benytte altanerne. Det fortæller centerchef for bygninger i Københavns Kommune Steffen Mark Jensen.

»I torsdags modtog vi en anmeldelse af fejl i fastgørelsen af en altan. Fredag bad vi om en forklaring fra det firma, der havde monteret altanen, og mandag inspicerede vi altanen sammen. Inspektionen viste, at altanen var monteret med færre bolte, end man havde angivet, at man ville bruge i byggetilladelsen. Desuden var der ikke monteret en forlængelse fra bjælkerne i etagedækket og ind i muren. Og så var brandsikringen og lerindskuddet ikke lagt rigtigt tilbage efter monteringen af altanerne.«

Sådan skulle altanen have været fastgjort i den undersøgte lejlighed. Illustration: Københavns Kommune.

Påbud var eneste mulighed

Uoverensstemmelserne mellem den fastgørelsesmetode, der var angivet i altanfirmaets ansøgning om byggetilladelse, og det, som kommunens tilsynsfolk kunne se i lejligheden, betød, at kommunen med det samme udstedte et påbud om, at de øvrige altaner i den på 3. og 4. sal i den pågældende ejendom skulle afspærres, indtil man får sikkerhed for, at fejlen ikke er gennemgående.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne altantype kan være monteret forkert

Monteringsformen kaldes montage ved indspænding i etagedæk. Den bruges typisk på bygningernes øvre etager, hvor ydermuren ofte er tyndere end på de nedre etager.
På grund af den lavere egenvægt er der mindre ballast til at tage altanens vægt. Derfor fastgøres den til bjælkelaget i etagedækket. Metoden til at fastgøre altanerne til etagedækket er brugt siden 2014 og er godkendt af myndighederne.
Ifølge Københavns Kommune bør beboere med den type altaner henvende sig til ejerne af deres lejlighed for at få dokumentation for, at arbejdet er udført korrekt.

»Når vi ser, at der mangler noget i forhold til den måde, som vi har godkendt, så er vi nødt til at reagere og udstede et påbud. Forholdene skal undersøges og bringes i orden, før vi kan tillade, at altanerne bliver taget i brug igen,« siger Steffen Mark Jensen.

Samme melding kommer fra by- og miljødirektør i Frederiksberg Kommune Ulrik Winge.

»Vi kan konstatere, at vi har en ejendom, hvor altanerne ikke er fastgjort på den måde, som Frederiksberg Kommune har godkendt. Derfor har vi udstedt et påbud om, at altanerne skal afspærres, og at der skal afspærres foran bygningen. Så er vi som bygningsmyndighed nødt til at reagere.«

Inspektionen afslørede, at der blandt andet manglede nogle af de franske skruer, som altanen skulle være spændt fast til bjælkelaget med. Illustration: Københavns Kommune.

Kender ikke reel risiko

I begge kommuner understreger embedsmændene, at de ikke ved, om manglerne mindsker altanernes bæreevne alvorligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi frygter ikke, at altanerne styrter ned af sig selv, så vi har ikke krævet området omkring ejendommen afspærret, men der er en risiko, når der mangler noget. Jeg vil ikke udelukke, at vi kan godkende ophængningsmetoden, men så kræver det en ny ansøgning fra altanfirmaet, hvor man efterviser, at det er sikkert nok,« siger Steffen Mark Jensen.

Gennemgår alle altansager

Fundet af fejlene har desuden fået kommunerne til gennemgå samtlige sager om eftermonterede altaner for at kunne advare ejerne om, at der er grund til at tjekke, om ophængningen er udført korrekt.

»Vi graver os nu igennem omkring 2.000 sager og regner med at kunne sende et brev ud til de ejere, der har den samme type altaner, i løbet af denne uge,« fortæller Steffen Mark Jensen, og på Frederiksberg er Ulrik Winges folk i gang med den samme øvelse.

Ingeniøren har forsøgt at få en kommentar fra altanfirmaet, men har endnu ikke modtaget et svar.

Ifølge Boligadministratorerne A/S, der administrerer andelsboligforeningen i København er beboernee blevet orienteret om påbuddet, og man arbejder nu både på at få klarhed over, hvordan de resterende altaner kan undersøges, og på at arrangere et informationsmøde for beboerne. Administrator Allan Rigelsø oplyser desuden, at altanfirmaet indtil videre har påtaget sig ansvaret for fejlene og deres udbedring.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger