Kommunekemi om HCB-affald fra Ukraine: »Det er hverdagsarbejde«

Danske kommunekemi er i spil til at modtage dele af 22.500 ton HCB-affald fra Ukraine, selvom miljøminister Karen Ellemann (V) stoppede transporten af 6.100 ton HCB-affald fra Australien i januar.

Men det tekniske arbejde, som Kommunekemi skal udføre, hvis de får en ordren fra Ukraine, er almindeligt hverdagsarbejde og transporten af affaldet til søs er også helt normal. Sådan lyder det fra Kommunekemis administrerende direktør Carsten Fich.

»Teknisk set er det helt almindeligt. Der er ikke noget særligt i det, vi skal gøre, som adskiller sig fra det, vi gør til daglig,« siger han.

Udmeldingen kommer efter, at flere danske medier i dag skriver, at Kommunekemi er interesseret i at byde på at destruere giftigt HCB-affald fra en nedlagt ukrainsk fabrik.

Forureningen ved den nedlagte ukrainske fabrik har et omfang på 22.500 ton HCB-holdigt affald.

Direktøren bekræfter over for ing.dk, at Kommunekemi har været i kontakt med den ukrainske entreprenør, der har til opgave at rydde op i giftdepotet. Kommunekemi er interesseret i opgaven, men det er for tidligt at sige, om kommunekemi overhovedet får opgaven, og hvor meget gift det eventuelt vil dreje sig om.

Ifølge Carsten Fich har Kommunekemi kapaciteten til at håndtere giften.

»Vores opfattelse er, at det her er en miljøkatastrofe, som der skal findes en løsning på hurtigst muligt. Og det er jo en af vores kernekompetencer at behandle den salgs affald, og derfor er vi selvfølgelig interesseret i opgaven,« siger han.

Giften i Ukraine bliver i øjeblikket opbevaret i tønder, som er utætte, og derfor siver giften ud. Kommunekemi har haft folk nede at besøge den ukrainske nedlagte fabrik, hvor giften stammer fra.

»Det er korrekt at tønderne er utætte. Det er derfor vi siger, at det her ikke kan karakteriseres som en tikkende miljøbombe. Det er en bombe, der er gået af,« siger Carsten Fich.

Hvis Kommunekemi får opgaven, så vil giften formodentligt blive sejlet til Nyborg, og det er ikke usædvanligt.

»Der er masser af farligt affald, der bliver sejlet. Vi modtager vel 10 til 15 procent af vores affald i havnen. Det er der også andre virksomheder, der gør,« siger Carsten Fich.

Dokumentation

Politikens omtale af sagen

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det forekommer ikke mindre risikabelt at oparbejde Ukrainsk HCB-affald end Australsk. Og slet ikke i en dansk provinshavneby, tæt på fødevareproduktioner og børn og voksnes hverdagsliv.. Det er som om den altid skråsikre direktør helst udtaler sig før de kritiske røster rejser sig. Har Nyborg Kommune, på kun 4 måneder siden den sidste HCB-sag truede, fået helt styr på sine beredskabsplaner ? Hvorfor ikke skabe topsikkerhed omkring det farlige affald: samarbejd med alle Østersølande om et nyt "Kommunekemi" på en kunstig ø i Østersøen ? mvh c-c k

 • 0
 • 0

Kan det virkelig være rigtigt, at Kommunekemi har en direktør med en så kort hukommelse. Det er direkte usmageligt, at Carsten Frich tillader sig at nedgøre Nyborgs borgere og hele Danmark på denne måde. I min verden er det en uforskammethed af de helt grove. Direktøren tilsidesætter foruden borgerne også miljøminister Karen Ellemands mindre end et halvt år gamle beslutning om, at det ikke er ansvarligt at lade HCB-affald transportere til Danmark hverken med lastbiler eller søtransport. Ej heller at have denne farlige gift opbevaret og destrueret så tæt på bebyggede områder.

Ifølge nye udtalelser fra direktøren, er det almindelig dagligdagsarbejde for Kommunekemi, selv om vi sidste gang fik oplyst, at de til dato kun havde destrueret 30 kg HCB hidrørende fra noget nytårsskyts. Søtransport med den form for farligt affald er for direktøren også helt normalt jvf. hans seneste udtalelser på området.

Uden at gå i detaljer med giftens farlighed, for det står jo stadig klart for os alle (minus 1 person), fra sidste efterår, så vil jeg blot erindre om, at HCB hører til i det beskidte dusin over de mest farlige gifte.

Beredskabsplanerne er denne gang i lighed med sidste gang formentlig også "en by i Rusland".

Mvh PEB

 • 0
 • 0

Tag at check udmeldingen fra Karen Ellemand. Der var INTET fagligt galt i transporten, alle godkendelser var som de skulle være og KK kunne dokumentere at de sagtens kunne håndtere affaldet ordentligt. Beslutningen om at stoppe transporten fra Australien skyldtes udelukkende en befolkning der, uden faglig indsigt, skræppede op om hvor faaarligt og giftigt HCB er.

Det koster Danmark penge det her, KK var nød til at fyre folk da transporten fra Australien røg, vores ekspertise indenfor affaldshåndtering bliver gjort til grin, de indblandede ingeniører bliver pisset på og så undre folk sig over at flere og flere søger til udlandet. Kom nu ind i kampen, ingeniører i Danmark må da have en hvis professionel stolthed og derfor bør det som udgangspunkt antages at KK kan klare opgaven.

 • 0
 • 0

Ja lad os endelig jage alle vore kemiske specialistvirksomheder til udlandet . Lad os starte med Cheminova ...nåh nej så går Århus universitet fallit

Man kunne fortsætte med LEO,Ferrosan, Lundbech, NOVO og DANISCO og slutte med Carlsberg Arla og Koberg.

Det er dejligt med den danske forståelse af hvorfra pengene til vor velfærd kommer fra. Det er også vidunderligt at se hvorledes vort kostbare skolesystem har undladt væsentlige dele af historien om hvem vi er og hvorfor vi er velhavende.

 • 0
 • 0

Så snart vi i Danmark er blevet så gode til noget at andre lande vil betale os for at gøre det for sig, må der være noget galt, og det må straks stoppes.

 • 0
 • 0

Jamen så lyt dog (eller læs) til direktøren fra Kommunekemi! Dette er dagligdags, og der er intet usædvanligt i det. Drop nu det misforståede miljøhysteri og få proportionerne i orden - du ER vel ingeniør?!

Dit forslag om at flytte Kommunekemi til en kunstig ø er jo til at grine af. Forhåbentlig er det ment som en joke, for ellers er diskussionen da allerede bragt helt ud på overdrevet, inden den er kommet i gang.

Jeg tror altså at faget "Risikovurdering" burde på skemaet i folkeskolen - fra de helt små klasser...

 • 0
 • 0

Kommunekemi spinder penge på lortet som de altid har gjordt.

Glæder mig til at læse om det i nyhederne

 • 0
 • 0

Og slet ikke i en dansk provinshavneby, tæt på fødevareproduktioner og børn og voksnes hverdagsliv.

Hvad med at "de voksne" læser "varedeklarationen" for området før de bosætter sig i det?

Nyborg er udlagt til "Særligt Forurenende Virksomhed". Hvis man synes det lyder for farligt kunne man jo eventuelt vælge Svendborg eller Kerteminde som også ligger ved vandet.

Der er selvfølgelig en beklagelig præcedens med folk der først flytter på landet og derefter klager så længe og vedholdende over lugten at de "får ret" fordi ingen hos kommunen længere orker at høre på deres evindelige brok og jammer - Men: Hvor mange fabrikker og arbejdspladser er det rimeligt at Danmark så giver slip på for at projekt-børnene ikke skal gå i en børnehave med udsigt til en truende skorsten!?

 • 0
 • 0

Vi har dygtige ingeniører her i Danmark, som har forstand på både kemi og mekanik. Hvorfor så ikke bruge disse kompetencer rigtigt i tilfældet med HCB-giften. Jeg har netop privat modtaget et indlæg fra firmaet PureteQ, som kan bygge et semi-mobilt anlæg, der kan transporteres til Ukraine og forbrænde giften på stedet med følgende fordele: 1. Ingen transport af miljøfarlig gift, hverken til lands eller til vands. 2. Ingen utætte tønder med HCB-gift som skal håndteres, behandles og opbevares i Danmark. 3. Et semi-mobilt anlæg fra PureteQ vil måske kun veje 22 tons. Tænk her også på forskellen i CO2 udslippet ved transport af et sådan anlæg modsat transporten af giftaffald, som vejer op til 100 gange mere.

Mvh

PEB

 • 0
 • 0

Det er ikke rimeligt at nyborgenserne med mang flere, blot for at KK skal tjene et par kroner, skal udsættes for uoverskuelige følger af tilfældige uheld som før eller senere uundgåeligt vil ske. Der dukker åbenbart stadig flere store partier affald op, som kræver afbrænding under specielle forhold, så en mere langsigtet løsning vil være at KK sælger rådgivning eller anlæg til til udbygning af eksisterende anlæg rundt om i verden, så de lange gifttransporter undgås. Da KK blev etableret var det med et helt andet formål end at tiltrække de værste gifte fra hele verden.

 • 0
 • 0

.....for ikke teknisk uddannede personer at de undgik at spilde tiden her.

KK blev danne for at klare vore egne problemer med blandt andet sennepsgas og nervegasser som fiskerne samlede op fra havbunden og som ingen i hele verden ville røre ved.

KK skulle også løse problemet med at få stoppet PVC afbrændingen til søs

Derved har KK opnået en særstatus i denne verden som super specialisten der kunne sælges for en betragtelig sum og ikke til hvem som helst og nu vil man fratage dem retten til at lave det de er bedst til og som et let job for dem da de som de er de eneste i verden der har det udstyr der skal til.

@ Torben, kunne du ikke forklare os måbende teknikere hvad det værste der kunne ske i KK´s behandlingsproces.

For det vi ved om stoffet, svarer ikke til den frygt du udviser

Stoffet er meget svært for at sige næsten ikke opløseligt i almindeligt vejrlig og det bliver omdannet til Saltsyre og CO2 der ikke er miljø gifte og giftige. Bevares de er hver især ikke ønskede i store koncentrationer i naturen , men hver eneste skorsten her i dette land udspyer begge dele i en lind strøm o g saltsyre fremstilles også andre steder industrielt.

Så i stedet for at påstå det er farligt, hvad det ummiddelbart ikke er så kom med nogle data der er ukendte for os!

 • 0
 • 0

Vi har dygtige ingeniører her i Danmark, ret så mange skriver her og fortæller dig at du ikke har noget at frygte.

Hvorfra har du din indsigt i emnet?

Det er muligt at du mener at det firma du nævner, kan lave sådanne ting som du nævner, men åbenbart ikke så billigt at nogen vil overveje at investere i det.

 • 0
 • 0

Kommunekemi spinder penge på lortet som de altid har gjordt.

Glæder mig til at læse om det i nyhederne

For der er den ingeniørmæssige viden jo helt i top.... FacePalm!!!

 • 0
 • 0

Jeg har netop privat modtaget et indlæg fra firmaet PureteQ, som kan bygge et semi-mobilt anlæg, der kan transporteres til Ukraine og forbrænde giften på stedet med følgende fordele: 1. Ingen transport af miljøfarlig gift, hverken til lands eller til vands. 2. Ingen utætte tønder med HCB-gift som skal håndteres, behandles og opbevares i Danmark. 3. Et semi-mobilt anlæg fra PureteQ vil måske kun veje 22 tons. Tænk her også på forskellen i CO2 udslippet ved transport af et sådan anlæg modsat transporten af giftaffald, som vejer op til 100 gange mere.

Mvh

PEB

Per, vi har én gang fået sendt deres affaldsprodukter herop ad med vinden, selv om vi slap billigt den gang. I dette tilfælde har jeg mere tillid til Kommunekemi og deres affaldsbehandling end til PureteQ og ukrainerne i kombination. Vedrørende utætte tønder, så er det vel indlysende, at de puttes ned i nogle andre (tætte) tønder, inden de sendes herop.

 • Søren
 • 0
 • 0

..... KK blev danne for at klare vore egne problemer med blandt andet sennepsgas og nervegasser som fiskerne samlede op fra havbunden og som ingen i hele verden ville røre ved.

KK skulle også løse problemet med at få stoppet PVC afbrændingen til søs

Derved har KK opnået en særstatus i denne verden som super specialisten der kunne sælges for en betragtelig sum og ikke til hvem som helst og nu vil man fratage dem retten til at lave det de er bedst til og som et let job for dem da de som de er de eneste i verden der har det udstyr der skal til.

...

Hvis man har en unik kompetence til at uskadeliggøre noget af industrisamfundets værste affald, så har man da en moralsk forpligtigelse til at udnytte denne kompentence maksimalt.

Det er da totalt skandaløst at man her siger "Nej vi vil da ikke udnytte vores kompetence. "De der Ukrainere, de kan da lade deres børn leve i med lækkende HCB tønder i baghaven". Det er da kynisme over alle grænser.

Jeg kan ikke se hvorfor Kommunekemi ikke skulle være en kilde til national stolthed, helt på linje med Novo, Mærsk, Vindmøller o.l.

Miljøministeren skulle gøre det til en hjertesag at opspor giftaffald rundt i verden, som Kommunekemi som nationbranding marines kunne tage hassen på.

Dronningen og miljøminister skulle modtage transporterne i fuld ornat.

Dronningen skulle i sine nytårstaler nævne hendes stolthed over, hvordan et lille land med intelligens, mod og vid kan gøre en kæmpe indsats for en bedre verden.

Karen Ellemann. Tag dig nu sammen. Vis bare lidt af det format som Uffe Ellemann så ofte viste, f.eks. i forhold til Baltikum.

 • 0
 • 0

Når så Ukrainerne har et anlæg der fungerer halvt så godt som Kommunekemis, kan de tage imod det afviste affald fra Australien. Det blive sejlet igennem Storebælt, Inden det kan afbrændes af teknikere i det land der gav os Tjernobyl katastrofen.

Det HCB det så ikke lykkes Ukrainerne at få brændt kan så ryge ud af skorstenen og regne ned over resten af Europa.

Lad os sørge for at der bliver destruet på et anlæg vi ved virker, så det ikke af omveje havner i vores miljø.

 • 0
 • 0

Dronningen skulle i sine nytårstaler nævne hendes stolthed over, hvordan et lille land med intelligens, mod og vid kan gøre en kæmpe indsats for en bedre verden.

Hun skulle måske hellere give danskerne en skideballe og en opsang, fordi danskerne er blevet så frygtsomme og hysteriske.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Citat: "Det er direkte usmageligt, at Carsten Frich tillader sig at nedgøre Nyborgs borgere og hele Danmark på denne måde. I min verden er det en uforskammethed af de helt grove."citat slut I min verden er det helt vildt at DU tillader dig at inddrage "hele Danmark" !. Der er mere end en person der ikke er enig med dig. Jeg mener at du overreagerer og skaber unødig angst. Jeg mener at du ødelægger mulighederne for at drive erhverv med dine usaglige kommentarer , men det er min personlige mening. Du har din agenda, men lad være med at udtale dig på mine vegne.

 • 0
 • 0

Når så Ukrainerne har et anlæg der fungerer halvt så godt som Kommunekemis, kan de tage imod det afviste affald fra Australien. Det blive sejlet igennem Storebælt, Inden det kan afbrændes af teknikere i det land der gav os Tjernobyl katastrofen.

Det HCB det så ikke lykkes Ukrainerne at få brændt kan så ryge ud af skorstenen og regne ned over resten af Europa.

Lad os sørge for at der bliver destruet på et anlæg vi ved virker, så det ikke af omveje havner i vores miljø.

Hvis jeg var dig, så ville jeg kræve mine skolepenge tilbage mht. geografitimerne. Ukraine har kun en kyst mod sortehavet og det vil være noget af en omvej at sende noget der skal dertil igennem storebælt.

Måske du også kan få lidt for historietimerne da det jo var sovietunionen der sprængte tjernobyl - ikke ukraine.

M

PS. Bortset fra det, så ville jeg ikke have spor imod at KK stod for destruktionen af både australiens og ukraines HCB.

 • 0
 • 0

[quote]Dronningen skulle i sine nytårstaler nævne hendes stolthed over, hvordan et lille land med intelligens, mod og vid kan gøre en kæmpe indsats for en bedre verden.

Hun skulle måske hellere give danskerne en skideballe og en opsang, fordi danskerne er blevet så frygtsomme og hysteriske.

Vh Troels[/quote]

Ja det var i forhold til den hypotestisk situation at Kommunekemi blev maksimeret af Danskernes vilje til at tage et ansvar for verdensmiljø.

Ja Troels Halken har desværre helt ret i at der i den reelt eksisterende Danmark anno 2011 mest er brug for en skideballe for vores frygtsomme hysteri.

 • 0
 • 0

Det gælder som bekendt for politikere om at gå foran, at vise vejen. I øjeblikket ser det ud til, at Danmark og Tyskland konkurrerer om hvem der først kan afvikle industrisamfundet. Midlet er en optimal udnyttelse af befolkningens opfattede risiko, som afviger stærkt fra den relle risiko. Sociologer og andet godtfolk rider med på frygt-bølgen i stedet for at forklare os andre, hvordan et demokrati kan fungere under disse vilkår.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten