Kommunekemi destruerer dobbelt så meget PCB-affald

Giftstoffet PCB er for alvor kommet ind på lystavlen hos bygningsingeniører, og undersøgelse for PCB er blevet et fast punkt på tjeklisten, når bygninger skal renoveres.

Det har betydet, at Kommunekemi i Nyborg i dag brænder og destruerer dobbelt så meget PCB-holdigt affald som sidste år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Inden sommerferien når vi op på at have modtaget samme mængde PCB-affald, som vi gjorde hele sidste år. Samtidigt kan jeg af vores opgørelse se, at vi har fået alle de store nedrivere med på listen,« siger teknisk direktør på Kommunekemi Ole Kristen til avisen.

I byggeriet er PCB nogle steder blevet brugt i fugemassen omkring vinduer. (Foto: Das Büro) Illustration: Das Büro

Han forventer, at opmærksomheden omkring giftstoffet vil forsætte med at vokse. I Januar måned var Ole Kristensen ellers bekymret, fordi Kommunekemi kun modtog 100 tons PCB-holdigt affald, men havde forventet at modtage mellem 5.000 og 10.000 tons.

Også de rådgivende ingeniører har fået større fokus på den svært nedbrydelige gift, som var almindelig i byggeriet imellem 1950 og 1977.

»Der er tale om en accelererende opmærksomhed. Eksempelvis er det som noget relativt nyt blevet en del af standardpakken i forbindelse med renoveringer at undersøge bygninger i risikozonen for PCB forurening. Du kan sige, at PCB på opmærksomhedsskalaen er oppe på siden af skimmelsvamp, asbest og undersøgelse for ruste rør,« siger Ole Frederiksen, der er projektleder i Niras, til avisen.