Kommune tjener solceller hjem på ti år trods rundbarbering af støtte
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kommune tjener solceller hjem på ti år trods rundbarbering af støtte

Rundbarberingen af støtten har ikke fået de lokale politikere i Silkeborg til at ryste på hånden. De er godt i gang med at investere 25 millioner kroner i solceller på taget af de kommunale bygninger.

I første omgang bliver fem skoler og dele af rådhuset forsynet med deres egen solcellestrøm. To senere udbud skal lægge mange flere bygninger til. Når de er overstået, vil 10.000 kvadratmeter kommunalt tag være dækket af solceller med en samlet peak-kapacitet på 1,5 MW og en forventet strømproduktion på 1.500 MWh årligt.

Læs også: Nu kan der komme solceller på skolernes tage

Det første udbud viser, at solceller stadig kan være en god forretning. Tilbagebetalingsperioden er helt nede på de ti år, som kommunen forventede, inden støtten blev beskåret.

»Vi har fået solceller til meget lavere priser, end vi forventede,« siger ingeniør Thomas Kjems Lyngvad, Silkeborg Kommune.

Læs også: Solcelleboom kan koste branchen livet

Bygninger bliver udvalgt til solceller efter en minutiøs gennemgang. Den omfatter ikke blot tagkonstruktionen og bygningens egne elinstallationer. Kommunen har hyret rådgiverfirmaet Balslev til at analysere hver enkelt bygnings egnethed i detaljer.

Det er nødvendigt, fordi den strøm, som ikke bliver brugt i bygningen, efter rundbarberingen af støtteordningerne for solcellestrøm kun kan sælges til 60 øre per kWh.

Da Silkeborg Kommune sidste år begyndte at planlægge at sætte solceller op, var det tilladt at lade måleren løbe baglæns, altså at benytte elnettet til så at sige at opspare produktionen fra solrige dage til andre tider af året. Det kaldtes også nettomålerordningen.

Den blev afskaffet, først til fordel for en støtte på 1,30 kroner per kWh, som altså sidenhen er yderligere skåret ned, og som falder til 40 øre om ti år.

Læs også: 'Absurd': Endnu en rundbarbering af støtten til solceller på vej

Derfor er Silkeborg Kommune gået fra få, store anlæg til mange små, forklarer ingeniør Thomas Kjems Lyngvad.

»Solcellerne skal sidde på de rigtige bygninger, der kan bruge strømmen, mens vi producerer den. Derfor har vi analyseret, hvilke bygninger der har en elforbrugsprofil, som passer godt til solcelleproduktionen,« siger han.

Kommunen går så langt som til at se, om nogle solceller kan få en mere østlig orientering. Det passer bedre med, at forbruget på skolerne peaker om formiddagen.

Læs også: Leder: Husstandsmøller, solceller, biogas – stop så det støttecirkus

Det ændrer naturligvis ikke på, at skoler er lukket i ferier og weekender. Så på en klar sommerdag, som silkeborgenserne kunne nyde onsdag, skal noget af strømmen sælges, også selv om der er et vist standby-forbrug.

Thomas Kjems Lyngvad forventer, at 75 procent af strømproduktionen på årsbasis vil blive brugt lokalt i bygningen, mens 25 procent skal sælges. For at det skal kunne lade sig gøre, må anlægget ikke dække mere end 35-40 procent af bygningens samlede strømforbrug.

Han regner desuden med, at solcellerne i næste udbud bliver noget dyrere for kommunen. Det skyldes den straftold, som EU har indført på solceller fra Kina.

Læs også: Så er straftolden på kinesiske solceller indført

»Vi er ikke kun gået ind i det for at få økonomien til at hænge sammen. Det handler også om en grøn tilgang og om at reducere vores CO2-udslip. Når vi, efter at støtten er blevet beskåret, har spurgt politikerne, om de stadig vil det her, så har de sagt ja uden at bævre,« beretter Thomas Kjems Lyngvad.

De fleste andre kommuner har ifølge hans oplysninger trukket følehornene til sig og droppet deres solcelleprojekter. Godt det samme, for solcelleboomet sidste år kom så meget bag på Energistyrelsen, at der nu kun er penge til 20 MW nye, kommunale solceller frem til 2015.

Styrelsen skal give dispensation til en kommune, for at det overhovedet er muligt at investere i solceller. Uden dispensationen skal kommunen oprette et selvstændigt forsyningsselskab, der ejer solcellerne og sælger strømmen til kommunen. Så skal der også betales afgifter til staten for hver kWh. Dermed kollapser økonomien fuldstændigt.

Thomas Kjems Lyngvad er dog i løbende dialog med Energistyrelsen og er derfor fortrøstningsfuld i forhold til, at Silkeborg Kommune får den nødvendige dispensation.

Læs også: Biogas og biomasse må bøde for solcelle-hul i statskassen

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så lige at prisen på solcelle anlæg er faldet til ca det halve af hvad den var da der var højt tilskud til solceller. Nu koster solceller 7-10.000 kr pr kWp ~ 40-60.0000 kr for et 6 kWp anlæg der producerer 4-5000 kWh om året.

Det er svært at forestille sig at branche folk med indsigt ikke kendte til prisniveauet og så muligheden for at tjene en hurtig gevinst ved at sælge solcelle anlæg til det dobbelte af markedsprisen fordi der var vedtaget nogen afregningsregler der var helt ude af trit med de reeele økonomiske forhold.

Man må spørge sig selv hvorfor den expertise ikke er tilgængelig for energiministeriet?

Konsekvensen af dette er - helt sikkert, at der er nogen dygtige solcelle købmænd der har tjent nogen hundrede millioner kroner som de ikke havde tjent hvis solcelle støtte ordningen havde været mere balanceret.

Det virker lidt amatøragtigt.

 • 4
 • 2

Jeg vil meget gerne vide, hvor man kan købe et 6 kWp-anlæg, færdigmonteret og inkl. moms til 60.000 kr endsige 40.000 kr. Alene inverteren koster vel omkring 15.000 kr. Når man anfører anlægspriser i kr/kWp, skal man være meget omhyggelig med at beskrive forudsætningerne. Er der tale om et lille dansk knallertanlæg på taget med høj moms, eller er det et 1000 gange så stort markanlæg i Spanien ex moms (eller VAT eller hvad det nu hedder)? Der er enorm forskel! Og hvad med kvalitet? Så hvad er dine forudsætninger? Den med den hurtige gevinst ved at sælge solcelle anlæg til det dobbelte af markedsprisen er langt fra virkeligheden.

 • 1
 • 1

Jeg vil meget gerne vide, hvor man kan købe et 6 kWp-anlæg, færdigmonteret og inkl. moms til 60.000 kr endsige 40.000 kr. Alene inverteren koster vel omkring 15.000 kr.

Hvis man optimerer for forbrug af egenproduceret strøm (øst og vestvendte paneler), vil man formodentlig kunne nøjes med en mindre inverter; men det er da altid interessant, hvor man kan købe billigt - så jeg vil også gerne vide, hvor et 6 kW-anlæg kan købes til 40.000 kr.

 • 1
 • 1

Kan du ikke lige smide et link til det du "lige har set" - for det lyder ekstremt tiltalende :)
I den størrelse (når nu du skriver om et 6kWp anlæg til 40-60KKR) går jeg ud fra det er inkl. moms / montering / tilslutning...

Kom frisk med link :)

 • 1
 • 1

http://solaropti.dk/solcellepriser/top-mon...

jeg brugte 4 minutter på Google + min fornemmelse for handel. Jeg blev selv tilbudt paneler for ca 3 kr Wp for over 2 år siden.

Her er prisen 7200 kr pr kWp - og jeg skrev 7.000-10.000- annonceret - jeg ville mene det kunne findes noget billigere hvis man brugte en time på at søge.

Men lige for en ordens skyld - jeg sælger ikke solceller!!!!

 • 1
 • 1

Hvis den annoncerede pris på 20-30 kWp anlæg er 7200 - så er 6 kWp nok lidt højere.

Hvis man kigger lidt mere eller pritter lidt om prisen er den måske lidt lavere,

Men min pointe var bare at hvis det stadig kan betale sig at sætte solceller op - efter de prisfald der har været - så virker det lidt overflødigt at der blev indført store tilskud i en kort periode.

 • 0
 • 1

Prisen er jo uden opsætning og moms.

"Prisen er taget ud fra installation af større anlæg og er ren materialepris på et komplet solcelleanlæg på eternittag. ekskl. moms."

Prisen er 80000 kr uden montering i Bilka for 6240 Wp.
Og sidst år da jeg søgt efter et solcelle anlæg var priserne næsten lige så lave i Danmark som i Tyskland, så jeg ved da ikke om avancerne er så høje herhjemme.

Priserne i Tyskland er idag lige under en euro pr Wp så 3 kr Wp har været et godt tilbud

 • 1
 • 0

Offentlige bygninger som skoler og kontorer er nogle af de steder hvor solceller kan udnyttes bedst... I modsætning til parcelhuset, så har skoler og kontorbygninger det største forbrug i dagstimerne, hvor solcellerne producerer... Den høje udnyttelsestid af egen produceret strøm er selvfølgelig medvirkende til at de kan holde tilbagebetalingstiden meget lav...

En anden fordel er at solcellerne får lov til at blive siddende på bygningernes tage så længe de virker, eller taget skal renoveres. Store markanlæg, der modtager støtte i 10 år, vil blive pillet ned når fortjenesten på at udnytte jorden er større end fortjenesten på at lade anlægget blive stående... Formentligt kort efter at prisgarantien er udløbet...

Systemet burde være indrettet så alle produktionsvirksomheder og kontorbygninger, der har et stort forbrug i dagstimerne, får opsat solceller. Problemet er bare at mange private virksomheder ikke betaler den samme pris for strømmen som den almindelige borger...

 • 0
 • 0

Du har jo ikke undersøgt det du udtaler dig om...
Der er ingen ændring i økonomien for en skole/ idrætshal / virksomhed som betaler 130 øre eller mere pr. KWh, fra de gamle regler og til de nye.
De er jo fuldstændigt uafhængige af støtte, så længe anlægget dimensioneres korrekt.

 • 1
 • 0