Kommune: Softwarefejl ødelagde grøn bølge i et år
Bernstorffsvej er en af Gentofte Kommunes væsentlige trafikårer, der blandt andet leder trafik til og fra Lyngbyvejen og ind i Københavns Kommune. Seks lyskryds på Bernstorffsvej er indstillet til at skabe en grøn bølge for trafikanter, der overholder fartgrænsen på 60 km/t.
Dette har imidlertid ikke fungeret i over et år - trods gentagne henvendelser fra generede borgere. Det viser en mailkorrespondance mellem kommunen og flere af de berørte borgere, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.
»Jeg kunne ikke forstå, at der ikke skulle være en grøn bølge længere. Der var ikke noget flow, og folk begyndte at køre alt for stærkt for at nå de grønne lys,« siger Henrik Rivold, der gennem mere end et år har mailet frem og tilbage med kommunen om problemet.
Læs også: Trafikkaos: 100 af Københavns 350 lyssignaler er afskåret fra central trafikserver
Han pendler dagligt mellem Gentofte og København og var derfor vant til, at den grønne bølge fungerede. I desperation over, at kommunen ikke løste problemet, begyndte han at dokumentere de røde lys på køreturene med et GoPro-kamera.
Det resulterede i, at han i dag har en Youtube-kanal fyldt med videoer af røde lys på Bernstoffsvej-strækningen og andre steder, hvor han mener, at der mangler en grøn bølge.
Kommune: Fejlen findes mange steder i Danmark
I langt de fleste tilfælde har Henrik Rivold ikke fået noget ud af de mange videoer, men på Bernstorffsvej-strækningen fik han efter mere end et års tovtrækkeri ret i, at der var en fejl på strækningen.
‘Park og Vej takker for din ihærdighed i sagen, som har medført, at vores signalleverandør har kontrolleret sit udstyr en ekstra gang og har nu fundet softwarefejlen for de typer styreapparater, der er solgt mange steder i Danmark de sidste 5-10 år,’ konkluderede kommunen i et svar til ham.
Læs også: Hvert femte trafikstyrede lyssignal har fejl - bilister spilder tiden
I svaret fremgår det også, at signalanlæggene fejltolker de informationer om den grønne bølge, som kommunen oplyser til leverandøren Swarco.
Swarco har ganske rigtigt leveret anlæg med samme type software mange steder i landet, oplyser firmaet, som til gengæld ikke kan genkende, at der skulle være tale om en generel softwarefejl.
»I vores signalanlæg ligger der en helt generel programvare (software, red.), som man så konfigurerer til den placering, hvor styreapparatet er. Det her med, at der skulle være en generel fejl i mere end et apparat, har jeg svært ved at se,« siger salgschef i Swarco Kim Mortensen.
Han vil dog ikke komme ind på den konkrete sag i Gentofte Kommune, da han ikke har tilstrækkelig kendskab til den. Selskabet vil heller ikke henvise til medarbejdere, der kender til sagen.
Læs også: Trods succes i udlandet: Smart trafikteknologi får kniven
Sammentræf af fejl
Swarco oplyser, at der kan blive problemer med en grøn bølge, hvis nogle af lyskurvene på strækningen ikke har kontakt til den enhed, der agerer fælles ur for strækningen. Som udgangspunkt vil lysene fortsætte i deres rytme, hvis de mister kontakten, men hvis de bliver slukket, vil de ikke kunne genfinde rytmen.
Denne type fejl er ifølge Swarco almindelig, men løses, så snart forbindelsen er genetableret.
»Der skal som regel mere end en enkelt fejl til, før en grøn bølge fejler. Styreapparaterne taler sammen, ligesom almindelige computere gør det i netværk. Det første, de gør, når de starter, er at ‘hente uret’,« siger Kim Mortensen.
Gentofte Kommune har afvist at uddybe fejlen over for Ingeniøren, men enkelte yderligere detaljer fremgår af mailkorrespondancen med Henrik Rivold.
Læs også: To københavnske gader skal være smart city-laboratorium
‘Vi formoder, at leverandøren lærer af softwarefejlen og kontakter de kommuner, som er berørt af denne. Vi formoder dog, at det som udgangspunkt kun er kommuner som os, der har mistet og forsøgt at genetablere den grønne bølge indenfor de seneste år, som er påvirket af fejlen,’ skriver kommunen blandt andet til Henrik Rivold.
I det konkrete tilfælde har kommunen gravet et kabel over på strækningen, hvilket har ødelagt forbindelsen mellem lyskurvene. Ifølge kommunens oplysninger ramte softwarefejlen for alvor systemet, da forbindelsen blev genetableret, uden at dette rettede op på fejlen.
Det fremgår af korrespondancen, at kommunen mener, at softwaren erstatter de korrekte grønbølge-værdier med nye, forkerte værdier. Denne type fejl afviser Kim Mortensen blankt.
