Kommune overvejer at politianmelde insektgift-udledning fra renseanlæg

5. juli 2019 kl. 14:28
Kommune overvejer at politianmelde insektgift-udledning fra renseanlæg
Tude Å, hvortil det forurenede spildevand er blevet udledt. Illustration: Slagelse Kommune.
Slagelse Kommune finder udledninger af neonikotinoider så alvorlige, at politiet sandsynligvis får overdraget sagen. Spørgsmålet er dog, hvor hovedansvaret ligger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Udledningen af spildevand fra Slagelse Renseanlæg med insektgift fra gruppen af neonikotinoider i koncentrationer på op til 755 gange over den vejledende grænseværdi (PNEC) har allerede fået Slagelse Kommune til at gå i dialog med politiet.

Endnu er der ikke kommet nogen anmeldelse fra kommunen, men det skyldes blandt andet, at politiet gerne ser sagen mere oplyst først, fortæller afdelingsleder Jette Jungsberg fra Slagelse Kommune.

»Politiet ønsker, at vi afdækker sagen yderligere og undersøger så meget som muligt, inden vi overdrager den. Men det er klart, at en politianmeldelse er under kraftig overvejelse,« siger hun.

Læs også: 755 gange over grænseværdien: Forbudt insektgift ledt ud i sjællandsk å

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i de påbud, som Slagelse Kommune sendte til rensevirksomheden Flux Water i sidste uge, står der, at kommunen overvejer politianmeldelse.

Ingen fortilfælde

Flux Water renser industrielt, olieholdigt spildevand og leder det derefter videre til Slagelse Renseanlæg. Prøver har vist, at den vejledende grænseværdig for neonikotinoider overtrådt med op til faktor 58.000 i vandet fra Flux Water, som derfor i sidste uge fik påbud om at stoppe al udledning.

Hverken Flux Water eller andre renseanlæg analyserer dog som standard for neonikotinoider. Virksomheden har heller ikke tilladelse til at modtage spildevand med sådan en insektgift og havde ingen idé om, at det fandtes.

Læs også: Danmark modarbejder forbud mod bidræbende pesticider

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge SK Forsyning, som driver renseanlægget, er det første gang, at der er målt neonikotinoider i spildevand. Flux Water har sendt prøver af det vand, som virksomheden har modtaget i perioden, hvor de kritiske målinger er foretaget, til analyse i Tyskland og forventer svar i næste uge. Derefter vil i hvert fald Flux Water kunne sige, hvilken kunde der har sendt neonikotinoider til rensning i Slagelse, ifølge Flux Water selv uden at oplyse om det.

Bejdsning er eneste lovlige brug

Jette Jungsberg håber, at Flux Water vil dele resultatet af analyserne med Slagelse Kommune. Indtil videre regner hun med, at det forurenede spildevand stammer fra en virksomhed, som bejdser frø.

Læs også: Trods EU-forbud vil Danmark bruge bidræber-pesticid på sukkerroer

Neonikotinoider er forbudt i hele EU, men Miljøstyrelsen gav sidste år tilladelse til at bejdse sukkeroefrø for at holde insektangreb nede.

Hvem der så er ansvarlig for, at insektgiften havnede i renseanlægget og blev ledt derfra ud i Tude Å, vil Jette Jungsberg endnu ikke forholde sig til.

»Der kommer til at ligge noget efterforskning, som er ude af vores hænder,« siger hun med henvisning til dialogen med politiet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger