Kommune fyrer totalrådgiver og udskyder kulturcenter på ubestemt tid

19. august 2019 kl. 16:42
Kommune fyrer totalrådgiver og udskyder kulturcenter på ubestemt tid
Illustration: Kant Arkitekter.
Byggeriet af et kulturcenter på Østerbro i København er gået helt galt. Totalrådgiveren blev fyret i januar, og i juni blev der fundet projekterings- og udførelsesfejl, der kan medføre skimmelsvamp. Åbningen er nu udskudt på ubestemt tid.
Artiklen er ældre end 30 dage

En tilbygning til en skole på Østerbro i København har udviklet sig til lidt af et mareridt for Københavns Kommune. I 2014 blev det besluttet at indrette et kulturcenter i en tilbygning til Kildevældskolen på Østerbro. Kulturcenteret skulle stå klart i 2016, men det blev udskudt, fordi man så kunne kombinere byggeriet med en renovering af skolen. I stedet ville kulturcenteret åbne i 2018. Men under byggeriet gik det op for alle parter, at tidsplanen ikke kunne holde, så i 2018 blev åbningsdatoen udskudt til 2019.

I januar i år besluttede kommunen så at tage mere drastiske midler i brug, for samarbejdet mellem totalrådgiveren Kant Arkitekter og hovedentreprenøren Skou Gruppen var gået for skævt til, at begge parter kunne fortsætte på projektet.

»Samarbejdet mellem totalrådgiver og byggesagens øvrige parter har været vanskelig og betød forsinkelser på byggepladsen,« forklarede Københavns Kommune dengang til Østerbro Avis.

Ifølge en mail fra kommunen var der dog ikke dårlig stemning mellem kommunen og rådgiveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har aftalt med Kant Arkitekter, at de trækker sig ud af projektet nu, hvor selve kulturcenteret stort set er færdigt, og at resten af projektet færdiggøres af entreprenøren. Der er ikke nogen konflikt mellem Kant og Byggeri København – vi er enige om processen for færdiggørelse af Kildevæld, og vi arbejder tæt sammen med Kant på en lang række andre byggeprojekter i regi af vores strategiske partnerskab Trust,« skrev økonomiforvaltningen.

Men i maj og juni gennemgik kommunen tilbygningen og opdagede ifølge TV2 Lorry flere fejl.

»Rapporten […] påviste umiddelbart en række projekterings -og udførelsesfejl, herunder tætning af dampspærre, skimmelsvamp, utilstrækkelig overdækning/afdækning af facade, kuldebroer mv,« citerer tv-stationen fra en rapport, som journalisterne har fået aktindsigt i.

»Det har været et meget bøvlet forløb, og det er først, da kommunen skifter rådgiver, at byggefejlene opdages. Det var godt, at fejlene blev opdaget, inden bygningen stod klar. Men det betyder desværre også, at åbningen bliver udskudt,« kommenterer kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) til TV2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunen forventer, at den igangværende syns- og skønssag vil være afsluttet om et halvt års tid. Men før konklusionen er klar, er det umuligt at vurdere, hvad og hvor meget der skal bygges om, og hvor lang tid det vil tage. Derfor er byggeriets åbning udskudt på ubestemt tid.

Det 1.020 m2 store kulturcenter var budgetteret til at koste 35 mio. kroner, hvoraf Lokale- og anlægsfonden betaler 5 mio. kr. Hvad den endelige pris bliver, vides endnu ikke.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger