Kommune forbyder repeatere i lygtepæle: Det er noget ‘dingel-dangel’

Løbende overvågning af forbrug skulle være vejen til en mere grøn husholdning, har mantraet lydt i årevis. Det forsøger Strib Vandværk på Fyn at leve op til ved hjælp af repeatere, der skal videresende data fra vandmålere i Middelfart.

Projektet er dog løbet ind i modstand fra en uventet side. Det er Middelfart Kommune, der sætter foden ned over for repeaterne, der ifølge vandværkets planer skulle hænges op i byens lygtepæle. Det skriver Fyens Stiftstidende.

De 30 repeatere fra Strib Vandværk er 22 cm høje og 6 cm i diameter, oplyser vandværket. Illustration: Strib Vandværk

Systemet, der hedder e-butler, skulle bruge ca 30 lygtepæle for at sende signalerne videre. Vandværket mener, at man bør give tilladelse til denne type samfundsgavnlige projekter.

»Vi skal ikke have dingel-dangel op i lygtepælene,« siger formand for Teknisk Udvalg i kommunen, Niels Bebe til avisen og påpeger, at repeaterne kan give ekstra arbejde til kommunen, når lygtepælene skal vedligeholdes.

Herudover er der tale om en principiel beslutning om ikke at have private virksomheders udstyr hængende i lygtepælene, oplyser kommunen til Fyens Stiftstidende.

Repeaterne er 22 centimeter lange og seks centimeter i diameter. Når den monteres i seks meters højde vurderer vandværket derfor ikke, at den skæmmer gaderummet. Det vurderer Teknisk Udvalg til gengæld, at udstyret vil gøre.

Repeaterne skal nu i stedet monteres hos private boligejere, hvilket ifølge vandværket vil føre til forsinkelser af projektet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"- Det kan være, at nogen synes, det ser pænt ud, men den vurdering deler Teknisk Udvalg ikke, siger Niels Bebe og undrer sig over, at Strib Vandværk trods afslaget alligevel har sat syv repeatere op i lygtepæle langs Strandvejen."

Så er man da også sikker på slet ikke at få lov.

 • 15
 • 0

"De 30 repeatere fra Strib Vandværk er 22 cm høje og 6 cm i diameter, oplyser vandværket. Foto: Strib Vandværk" men billedet fra samme vandværk siger 20 cm høje og 5 cm i diameter. Med den slags tolerancer kan jeg da godt forstå at man ikke kan have dem hængende ;)

 • 3
 • 1

Ja, hvorfor sætter de ikke bare et GSM-modem i målerne så de kan ringe hjem, fremfor den bøvlede løsning med repeatere?

For dyrt og bruger for meget strøm?

Men der er en del systemer der er velegnet: https://en.wikipedia.org/wiki/LPWAN

Et eksempel er Sigfox der dækker Danmark: https://en.wikipedia.org/wiki/Sigfox

En Sigfox sender bruger op til 6 sekunder på at sende 12 bytes. Til gengæld bruger den meget lidt strøm og den kan gå i dvale, således at den eksempelvis tænder og sender en måling per dag eller per time. På den måde kan senderen være batteridrevet og alligevel holde i lang tid.

 • 7
 • 0

Hvor man fjernaflæser fjernvarmen vha. renovationsvognen der har en trådløs forbindelse.

Den kommer ca. hver 14 dag og aflæser indholdet på enheden. Det giver så ikke en realtids opdatering på nettet, men det er vel næppe noget de fleste har brug for.

 • 8
 • 2

Jeg tror generelt gerne man vil hen til at kunne give et realtidsbillede sådan at folk kan se hvor meget de bruger ca. samtidig med at de bruger det.

Tja, men kan det ikke laves med en app på telefonen der snakker med vand måleren? Og som så også lige kan sende måler aflæsningen til vandværket. Og som også lige kunne snakke med f.eks el-måler, gasmålere, batteriet i el-bilen osv osv osv.... (hvis nu disse var smarte nok)

Hvorfor bruge ressourcer på at udvikle en masse enkelt stående løsninger når vi har en smartphone der kan gøre det samme.

Ok alle har ikke en smartphone, så må disse lave manuel aflæsning ganske som de har gjort de seneste decader.

 • 5
 • 2

Fordelen ved at have Live data, er at man sætte alarmer op, således at man kan registrere et pludseligt højt vandforbrug, der kan være opstået af et sprængt vandrør.

Dermed kan man minimere risikoen for større oversvømmelser eller sivende toiletter, der kan koste mange penge i vandafledningsafgift (eller hvad man kalder det).

Men det er sikkert ikke en service Middelfart kommune kan se en fordel i at benytte:-) Det er vel endnu et tegn på at de kommunale medarbejdere ikke følger med tiden og ikke kan se muligheder i stedet for problemer.

 • 4
 • 2

Løbende overvågning af forbrug skulle være vejen til en mere grøn husholdning,

Det lyder som et gæt eller mere som ønsketænkning. Er der overhovedet noget belæg for at løbende overvågning at vandforbrug skulle være vejen til mere grøn husholdning? Hjemme hos os ligger hoveddelen af vandforbruget om morgenen når alle fire skal i bad og om aftenen når opvaskemaskine, toiletter og vaskemaskine kører. Otte timer om natten er der nul vandforbrug og cirka 10 timer midt på dagen er der heller intet vandforbrug. Det behøver man ikke en central realtids overgågning for at kunne se.

Vandværket mener, at man bør give tilladelse til denne type samfundsgavnlige projekter.

Igen en påstand om at deres "pet project" er samfundsgavneligt. Dokumentation savnes. Fint. Nu vi er ved påstandene, mener jeg det er fantastisk at kommunen ikke støtter denne type samfundsundergravende projekter,

Men heldigvis er det et tegn på at der i kommunerne sidder folk der kan tænke længer end en haleløs forblændelse af og iver efter internet of things, og andre af de daglige modeluner.

Tak, Middelfart kommune, for sindighed.

 • 7
 • 9

Daglig rapportering af vandforbrug behøver ikke længere repeater systemer. Firmaet V. Løwener A/S lancerer nu nye ultralydsvandmålere hvor hver måler sender timeforbrug en gang dagligt via mobil masterne. Batterilevetiden er 20 år.

Forbrugerne kan se deres eget forbrug på smartphone, tablet eller PC. Forbruget sammenlignes med sidste uges forbrug. Forbrugerne kan selv sætte alarmgrænser for lækage og få besked på sms

https://www.youtube.com/watch?v=o79wfkbD6-0

 • 8
 • 0

Forstår egentlig godt, at de ikke ønsker private firmaers gear hængende i lygtepælene..

.. det burde være rimelig nemt, at få lov til at hænge dem op i nogle private nedløb eller lignende mod et lille beløb.. Det er vist bare en "doven og bekvem" løsning lige at tage lygtepælene..

Har den selv strøm med ? .. eller har de bare sat en strøm tyv på de kommunale pæle uden at få lov :)

 • 4
 • 0

Forstår egentlig godt, at de ikke ønsker private firmaers gear hængende i lygtepælene..

Sjovt nok er alle kommunerne nærmest faldet over hinanden for at få lov til at sælge plads til LED-billboards med underlødige reklamer fra LiveSign og lignende tvivlsomme koncepter. Ting pynter åbenbart forskelligt alt efter indtægtsgrundlaget, ligesom miljøsvineri også er fint så længe kommunerne kan tjene på det.

 • 10
 • 2

Som så ikke virker når mobilnettet er 'nede'? Meningen er at få info om forbrug, særligt alarm ved en unormal stor forbrugsstigning. Det kan så hentes ved app.

Hvor stort er dette problem med pludseligt stort forbrugsstigning i virkeligheden på lands plan? Hvor tit vil det falde sammen med et defekt mobilnet, et tænkt ligegyldigt problem, som oven i købet kun er aktuelt når folk ikke er hjemme, for der kører app'en jo på wifi eller med simpel lyd alarm.

Javist der sker vandskader, men hvor meget mindre vil summen af vandskader blive grundet lidt hurtigere reaktionstid?

Hvor stor vil forskellen i vandskader være med det "nye smarte" kontra en helt simpel løsning, der bare giver en høj alarm lyd ved pludseligt meget stort flow, eller ved flow over 30 minutters varighed, lange bade skal vi jo have plads til.

En ting er at "bare fordi vi kan" lave noget smart, noget andet er om jagten på marginalerne er pengene værd.

 • 2
 • 1

Jeg er i gang med at lave min egen løsning sammen med en kammerat: https://github.com/martinhansdk/Continuous...

Formålet er netop at lukke feedback-løkken. Hvor meget vand brugte jeg på at tage det brusebad? Hov, hvorfor har vi brugt så meget mere vand i denne uge? Er der noget der står og løber et sted?

@Martin Den løsning tilbydes allerede ca 63000 fjernvarmekunder http://www.fjernvarmefyn.dk/selvbetjening/... Inkuderet i det årlige faste bidrag på 325 kr for måleren og man kan let selv bestemme hvor alarmgrænserne skal sættes

 • 0
 • 1

Ja, men jeg er nu mere interesseret i mit vandforbrug end i fjernvarmen. Desuden kan jeg kan godt lide idéen om at kunne trykke "nulstil" på min telefon, tage et brusebad og så kunne konkurrere med mig selv om hvor lidt jeg behøver at bruge. Her giver timeaflæsning ikke høj nok opløsning.

Når det er sagt så regner jeg også med at koble fjernvarmefyrets Kamstrup-måler på når jeg når så langt - jeg er nemlig ikke en af de 63000. Og min gamle roterende elmåler, hvis det kan lykkes.

 • 3
 • 0

Ja, men jeg er nu mere interesseret i mit vandforbrug end i fjernvarmen. Desuden kan jeg kan godt lide idéen om at kunne trykke "nulstil" på min telefon, tage et brusebad og så kunne konkurrere med mig selv om hvor lidt jeg behøver at bruge. Her giver timeaflæsning ikke høj nok opløsning.

Når det er sagt så regner jeg også med at koble fjernvarmefyrets Kamstrup-måler på når jeg når så langt - jeg er nemlig ikke en af de 63000. Og min gamle roterende elmåler, hvis det kan lykkes.

@Martin Kan jeg godt se, men det fås også til bl.a. Kastrups vandmålere. Dog tvivler jeg så på at der er ret mange der interesserer sig for mere nøjagtig aflæsning end pr time. Og selv det er der kun en lille del af kunderne, som er interesseret i. http://www.fjernvarmefyn.dk/media/1770/maa... Det væsentlig må være at kunne få en alarm inden for rimelig tid, hvis der er noget på installationerne der er defekt. Og der forstår jeg ikke en repeater på måske 25*5 cm i en lystmast skulle kunne genere nogen.

 • 1
 • 0

.Jeg tror generelt gerne man vil hen til at kunne give et realtidsbillede sådan at folk kan se hvor meget de bruger ca. samtidig med at de bruger det.

@Ole Laursen Ja, det er jo "Smart Grid" visionen, der stikker hovedet frem her: Alle danske målere on - line.

Sendeeffekten på de gængse fjernaflæsere er i mW, mens f eks mobiltelefonerne sender i W, altså en størrelsesorden 1000 gange kraftigere sendeeffekt.

Det forklarer, hvorfor det er nødvendigt med repetere til laveffektsystemerne - de rækker ikke så langt - i modsætning til systemer, der kører over mobilnettet.

I yderste konsekvens skal man til at etablere en slags ledningsbaseret bus mellem alle målerne.

Repetersystemerne repræsenterer en udmærket løsning i forhold til målerkontrollører og selvaflæsning, men med hensyn til den "store vision" repræsenterer konceptet efter min mening en "dead - end".

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten