Kommune betaler otte millioner for ulovlig bredbåndskontrakt

Illustration: RAH Fiberbredbånd

Et ambitiøst bredbåndsprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune blev i januar lagt ned, kontrakten blev annulleret, og 70 millioner kroner i tilskud til fiberbredbånd i kommunen skulle ikke længere uddeles.

Nu må kommunen alligevel til lommerne, da de to virksomheder, kommunen havde kontrakt med, kræver kompensation for den brudte kontrakt. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Kommunen havde underskrevet kontrakt med energiselskabet Eniig, tidligere kendt som Energimidt, og RAH Fiberbredbånd om at levere fibernet til alle interesserede borgere og virksomheder i kommunen. Kontrakten blev underskrevet i 2015, og arbejdet var begyndt i de områder, der ikke krævede offentligt tilskud, da kontrakten blev ophævet i januar.

Illustration: Nanna Skytte

Kommunen er derfor blevet enige med de to selskaber om at betale otte millioner kroner i erstatning.

»Vi har lavet en aftale, som begge parter kan leve med, og det er jeg selvfølgelig meget tilfreds med,« siger kommunens borgmester Iver Enevoldsen (V) til avisen.

Læs også: Kommune i kovending: Skrotter fiber-kontrakt efter klage til EU

Striden handler om, hvorvidt EU’s udbudsregler er blevet fulgt i sagen. Navnlig de 70 millioner kroner i tilskud vakte opsigt, da konkurrenter mente, at det ikke var undersøgt godt nok, om opgaven kunne løses uden offentligt tilskud. Det var en klage over netop dette til EU-Kommissionen, der udløste annulleringen af kontrakten i januar.

Fibernettet udrulles alligevel

RAH og Eniig er imidlertid som nævnt allerede i gang med arbejdet i flere områder og har planer om at fortsætte udrulningen af fibernet i hele den del af kommunen, hvor det ikke er nødvendigt med offentligt tilskud for, at projektet kan løbe rundt.

Som Dagbladet Ringkøbing-Skjern tidligere har skrevet, kan udrulningen tilmed fortsætte enkelte andre steder, hvor det offentlige tilskud ellers blev anset for nødvendigt.

Læs også: Jysk borgmester afviser klage over kommunale penge til fiber

Det gælder i Søndervig-området, hvor det blev vurderet, at man skulle bruge 1200 tilmeldinger fra beboerne, mens kun omkring 1000 havde meldt positivt tilbage.

»Der er lige under 1000 tilmeldinger, men vores erfaring fra Bjerregaard er, at når vi begynder at grave i sommerhusområder, så kommer der en del eftertilmeldinger. Vi regner derfor med, at vi når op på 30 procent tilslutning,« fortæller markedskonsulent Rune Sand Munk Christensen fra RAH Fiber til dagbladet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det viser bare med alt tydelighed at offentligt tilskud til bredbånd er den forkert metode.

Det sjove er at de 70 millioner havde alligevel ikke givet bredbånd til dem der vitterligt manglede. Se selv hvad RAH-EnergiMidt har meldt ud her: http://dagbladetringskjern.dk/ringkoebing/...

"hvor tilslutningsprocenten skal være henholdsvis 40 og 50 procent."

Det er svært at få 50% tilslutning ude på markerne....

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten