Kommunale toiletdata driller app-udvikler

12. april 2018 kl. 14:139
Kommunale toiletdata driller app-udvikler
Illustration: FindToilet.
Kvaliteten af kommunernes åbne data er så ringe, at det ifølge app-udvikler afholder mange private virksomheder fra at bruge dem til smart city-løsninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

De fleste kenderdet: Trangen til at tisse melder sig, når man er på vej ned af gågaden for at handle. Og hvor finder man så lige det nærmeste offentlige toilet?

For Tine Müller og andre, der lider af inkontinens, er den oplevelse ekstra ubehagelig, ligesom mange udenlandske turister har svært ved at finde offentlige toiletter.

Derfor fik hun ideen til FindToilet - en mobilapp, der viser vej til det nærmeste offentlige toilet. Men vejen til at udvikle sådan en service har været snørklet, besværlig og udfordret af, at få kommuner giver adgang til download af toiletdata via portalen OpenData DK . I dag, mere end 10 år efter Findtoilet.dk blev etableret, er der fortsat mange store huller i danmarkskortet over offentlige toiletter.

Læs også: Kommuner og energiselskaber vil drive egne datanetværk

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tine Müller er egentlig uddannet kontorassistent og typograf. Men med kurser i webdesign, photoshop m.fl. som arbejdsløs, kastede hun sig stædigt ud i en jungle af GoogleMapsAPI, geodata, html-kodning, php-programmering og CMS'et Drupal for at lave en app, der viser vejen til det nærmeste offentlige toilet.

Læs også: Hør ugens podcast om smart cities

Kun hver tiende kommune frigiver toiletdata

Første udfordring er, at rigtig mange kommuner slet ikke lægger data ud om, hvor der findes offentlige toiletter i deres kommune.

På Open Data DK-platformen, hvor 35 kommuner lægger offentlige data ud, kan man finde syv datasæt med data om offentlige toiletter. Tine Müller har i dag et samarbejde med ni kommuner, der selv har indtastet toiletdata og sørger for at opdatere, slette og redigere i FindToilet-appen, når der sker ændringer i kommunernes offentlige toiletter, mens hun selv opdaterer data om Københavns Kommunes toiletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdens byer og borgere bliver i stigende grad udstyret med sensorer, der indsamler oplysninger om alt fra folks bevægelser til luftkvaliteten. Byerne bliver smartere i form af alt fra overvågning til trafikstyring og ressourcehåndtering. Illustration: MI Grafik.

Læs også: København: Storstilet markedsplads for smart city-data er gået i stå

Ringe og uens kvalitet

Men selvom nogle kommuner har publiceret data om deres offentlige toiletter, så er de ikke nødvendigvis lige nemme at integrere i en ekstern app.

»Det er meget besværligt og problematisk at bruge de åbne toiletdata fra kommunerne, fordi man ikke kan være sikker på om de bliver opdateret, og ikke ved hvornår de bliver opdateret, og hvad der er opdateret, samt datakvaliteten er meget uens. Kommunerne har ikke talt sammen om ensretning af felterne, dataene og filformater. Man skal hele tiden manuelt ind for at tjekke, om nye toiletdata er oprettet eller opdateret, og det er foreløbig kun Københavns Kommune som har disse felter,« siger Tine Müller.

Læs også: Parkering: Københavns Kommune vælger software over sensorer

Private virksomheder giver op

Hun har selv nægtet at give op, hvad angår indsamling af toiletdata til FindToilet, men kan godt forstå, at andre virksomheder ser bort fra åbne data.

»Mange kommuner undrer sig over, at deres åbne data ikke bliver brugt, men det er, fordi kvaliteten er så ringe. Toiletdata er forholdsvis simpelt, men kommunerne har vidt forskellige dataformater, toilettyper – Københavns Kommune har f.eks. 11 – og lignende, som gør det svært at sammenligne på tværs af kommuner,« siger Tine Müller.

Den kritik bliver bakket op af smart city-ekspert Lasse Steenbock Vestergaard fra Alexandra Instituttet, der rådgiver virksomheder i brugen af Internet of Things og Big Data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kvaliteten af data er ofte for svingende og ringe. Private virksomheder er meget tilbageholdende med at bruge åbne data, fordi der ofte ikke er nogen aftaler om at kommuner forpligter sig til at opdatere data i samme format, kvalitet og interval. Når en kommune lægger et datasæt op, er der ingen garanti for, at de data ligger samme sted om et år, eller at data bliver opdateret i samme kvalitet. Det gør det usikkert at binde sin forretning op på åbne data. Ingen vil bygge en forretning på noget så usikkert,« siger Lasse Steenbock Vestergaard

Læs også: Læsernes ideer: Åbne vejrdata vil give boost til dansk forskning

I dag har Tine Müller foreløbig et samarbejde med ni kommuner, der selv har indtastet deres toiletdata samt sørger for opdatering/sletning af disse i Drupal, mens hun selv opdaterer data fra Københavns Kommune, da de har ændret mening og fravalgt selv at gøre dette, men med stort besvær og meget arbejde for hende. Hendes håb er, at alle 98 kommuner i Danmark vil deltage.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
13. april 2018 kl. 22:43

Jeg sidder tilbage med den tanke at det her kan gå hen og blive dyrt for kommunerne, hvis disse data skal gøres brugbare. Data er ikke bare noget der kommer af sig selv, og formatet er altafgørende.

Det dur altså ikke, at man siger til kommunerne, at de skal "bare" taste ind.

Opgaven er at få data indsamlet, og det har altid været en akilleshæl (indtil Google og Facebook fik brudt koden)

8
13. april 2018 kl. 15:44

Shit in, shit out!

Undskyld, det er fredag.

7
13. april 2018 kl. 09:23

Coloplast har udviklet en app - WheelMate - som viser handicapvenlige toiletter (og parkeringspladser). Ca. 35.000 lokationer i 45 lande. Den er lige præcis baseret på crowdsourcing - brugeroprettelse og brugerrating.www.wheelmate.com

6
12. april 2018 kl. 22:22

Se toilet finder fra BeTomorrow.

5
12. april 2018 kl. 20:27

jeg er helt enig med Tobias, se hvordan fartkontrol-nu virker det er let for en bruger at angive placering, og andre brugere kan bekræfte. du kan jo sætte en tidsinterval til nogle dage/uger så hvis der ikke er rapporteret vil toilettet blive grå markeret, så kan en toilet burger jo se om det grå toilet er nedlagt eller stadig findes.

4
12. april 2018 kl. 19:17

Sender du så data tilbage til OpenDataDK? Hvis du ikke gør det så mener jeg ikke kommunerne burde bruge tid på det. Jeg mener ikke det er en kommunal opgave at opdatere toiletdata i en privat eget app. Kommunerne har rigeligt at gøre med at passe børn, ældre, veje, etc. Det tror jeg også der er mange ansatte ude i kommunerne der mener. Derfor bliver det op ad bakke og kommer til at tage mange år inden du har alt data på denne måde. Hvis det da nogensinde bliver til noget. Læs i stedet mit velmenende råd ovenfor. Giv alle brugere mulighed for at indrapportere data. Enten helt anonymt eller kræv en email validering. Direkte fra appen. En bruger står foran et toilet, ser det ikke er registeret og bruger 2 min på at registrere det. Tag GPS koordinaterne fra telefonen og bed brugeren tage et billede med telefonen. Giv samtidig en review funktionalitet så andre brugere kan opdatere med mere information eller fortælle at toilettet slet ikke findes. Hvis der er behov for din app så tror jeg du vil se en hurtig kortlægning af de fleste toiletter i Danmark. Hvis du samtidig laver en public domain licens på data så vil du få flere med til at bidrage. Lad dig f.eks. inspirere af OpenStreetMap https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Legal_FAQ#1a._What_is_the_license_for_OpenStreetMap.27s_geodata.3F

3
12. april 2018 kl. 17:59

Nedenstående skulle have været med i artiklen.

Det drejer sig d.d. om disse kommuner https://tinemuller.dk/gis-afdelinger/, hvor de også fortæller om samarbejdet og viser hvordan de viser disse toiletdata på kommunens egen side.

Forklaring til hvordan dette foregår https://bit.ly/ybuQPn samt en video på 5 minutter https://tinemuller.dk/findtoilet/VIDEO/opendata/.

Men har også lavet en Liste af forslag samt videoer til hvordan folkene bag OpenDataDK samt kommunerne bedre kan levere toiletdata https://bit.ly/1TJBkZL

2
12. april 2018 kl. 17:50

Det er selvfølgelig ærgerligt at den offentlige data ikke er brugbar. Men i stedet for at vente 10år på at kommunerne bliver færdige så vil jeg foreslå crowdsourcing.

Hvis OpenStreetMap som Simon foreslår har de rigtige data er det jo oplagt. Ellers er det oplagt at lave noget lignede fartkontrol.nu hvor brugere af appen kan indrapportere toilet placeringer og egenskaber. Så får man også ikke kommunale offentlige toiletter med. F.eks. har mange tankstationer et toilet man kan låne, jeg tvivler på de er med i kommunes liste.

Så kan man samtidig lave en "hvor rent er toilettet i dag" feature.

1
12. april 2018 kl. 15:13

Her ville jeg bare trække data ud af OpenStreetMap. Det er som regel opdateret rigtig hurtigt i de fleste vestlige lande.