Det var helt i overensstemmelse med lovgivningen, at de danske mobilselskaber for godt et år siden over en bred kam hævede prisen for danskernes abonnementer med 10 eller 20 kroner. Det har Teleankenævnet nu afgjort, selv om EU-Kommissionen hævdede det modsatte.
Prisstigningerne blev annonceret i forsommeren sidste år. De trådte i kraft 15. juni 2017, samme dag som en EU-forordning om fri roaming trådte i kraft. Den indebærer, at mobilkunderne har ret til at føre deres samtaler, sende sms og benytte mobildata i et andet EU-land, uden at det koster ekstra.
Teleselskaberne herhjemme såvel som i udlandet hævdede dog, at det gav dem ekstra omkostninger. Derfor enten hævede de prisen eller indførte særlige abonnementer, som kun kan bruges inden for landets grænser.
Kommissionen: Fri roaming giver ikke højere priser
Det medførte en ophedet debat i særligt Danmark, som EU-Kommissionen i strid med sædvanen blandede sig direkte i. Kommissionen indkaldte til pressebriefing og udarbejdede to notater. Heri fastslog den blandt andet, »at roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger«.
Læs også: Klar besked til danske teleselskaber: Roaming er en dårlig undskyldning for jeres prisstigninger
EU-reglerne om grossistpriser og gratis dataroaming er relativt indviklede. Da de blev vedtaget af ministerrådet i februar 2017, forsøgte vi os med regneeksemplet herunder. Det forklarer, hvorfor de fleste nye danske abonnementer indeholder mindre data i udlandet end herhjemme: Dataloftet i udlandet tager udgangspunkt i den pris, som kunden betaler for sit månedlige abonnement, og i de engrospriser, som teleselskaberne afregner roaming til hinanden efter. Engrospriserne blev fastsat med aftalen i februar 2017 og lå på 55 kroner pr. gigabyte fra 15. juni og resten af 2017. Begrænsningen illustreres enklest ved et eksempel: En TDC-kunde tager en tur til Frankrig og roamer på Oranges net. Kunden betaler 100 kroner for sit månedlige abonnement hos det danske teleselskab, hvilket er 80 kroner uden moms. For at regne mængden af gratis roaming-data ud skal TDC dividere kundens pris med engrosprisen. I dette tilfælde 80 kroner i abonnement delt med 55 kroner i grossistpris eller knap 1,5 gigabyte. Det skal så ganges med to, da EU-aftalen argumenter med, at nogle teleselskaber har indgået roamingaftaler med hinanden, der giver lavere priser end maksimalpriser i den nye aftale. TDC-kunden kan altså bruge knap 3 gigabyte data gratis i udlandet i dette eksempel, uagtet at der måske er 10 gigabyte indeholdt i abonnementet hjemme i Danmark. Mange selskaber tilbyder dog af sig selv mere dataroaming end minimumskravet.Hæng på regneeksemplet, hvor facit er 3 GB gratis roaming
»Der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen.«
Men det er der så alligevel, viser blandt andet Erik Larssons sag. Han havde to abonnementer hos TDC’s Yousee. De kostede henholdsvis 59 og 119 kroner om måneden, men 1. maj sidste år varslede TDC prisstigninger på 10 kroner for begge abonnementer med virkning fra 15. juni.
Læs også: Nej, det bliver ikke gratis at bruge løs af mobildata i udlandet
Det ville Erik Larsson, der havde fulgt med i debatten om roaming, ikke finde sig i, så han klagede til Teleankenævnet – og tabte. Kort inden sommerferien konstaterede nævnet, at prisstigningerne er helt i orden.
Energistyrelsen: Øgede omkostninger giver højere priser
Centralt i afgørelsen står en udtalelse, som Energistyrelsen, der varetager telereguleringen herhjemme, sendte til nævnet i maj. Styrelsen udtalte ifølge afgørelsen af Erik Larssons klage, at den »ikke finder, at indklagede overtræder Roamingforordningen«.
Og den er god nok. Energistyrelsen fortolker forordningen stik modsat af EU-Kommissionen.
»Det er Energistyrelsens vurdering, at det som udgangspunkt er tilladt for udbydere generelt at hæve prisen på deres abonnementer som følge af forøgede omkostninger, uanset de nye roaming-regler,« skriver fuldmægtig i styrelsen, Anna Ulrikke Bruun, i en mail til Ingeniøren.
I et efterfølende interview påpeger hun, at EU-Kommissionens notater »udtrykker kommissionens holdning«.
»Vi har fri prisdannelse, og det er i orden, at når mobilselskaberne får øgede omkostninger, så pålægger de samtlige kunder en lille prisstigning. Vi er ikke enige med kommissionen i, at priserne ikke må stige,« siger Anna Ulrikke Bruun.
Læs også: Teleselskaber: Alle advarede EU om mobilpriser for roaming
Hun understreger, at Roamingforordningen forbyder mobilselskaberne at opkræve særskilt betaling for roaming, sådan som det var tilfældet frem til sidste år. Abonnementer med roaming må heller ikke være dyrere end tilsvarende abonnementer uden roaming.
Teleselskaber ændrede deres abonnementer
Det sidste kom de danske selskaber ud over ved at ændre deres abonnementer, så der var en lille forskel på mængden af samtaler og data i deres pakkeløsninger. Heller ikke det strider ifølge Energistyrelsen mod reglerne.
EU’s teleministre, herhjemme forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), fejrede det som en af de store sejre, da de for halvandet år siden enedes om aftalen, som banede vejen for fri roaming inden for unionens grænser.
Det lignede en klar vindersag for EU, der dengang som nu var presset af Brexit og stigende skepsis i befolkningerne. På den baggrund gjorde kommissionen sit for at bekæmpe historierne om, at også de borgere, som slet ikke rejser, får højere mobilregninger som følge af roaming-aftalen. Men her et år senere har Teleankenævnet stadfæstet, at sådan forholder det sig.
Læs også: ANALYSE: Roaming er gået fra en EU-vinder til taber-sag
Erik Larsson vil nu søge aktindsigt i Energistyrelsens udtalelse til nævnet, som ikke er offentliggjort sammen med afgørelsen.
