Kommissionen tog fejl: EU-roaming gav danskerne højere mobilregninger

6. august 2018 kl. 12:0541
Kommissionen tog fejl: EU-roaming gav danskerne højere mobilregninger
Illustration: Freestocks.org.
Danske kunder må finde sig i de prisstigninger, som mobilselskaberne sidste år indførte, da de skulle tilbyde kunderne gratis roaming. Det har Energistyrelsen vurderet trods EU-Kommissionens forsikringer om det modsatte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var helt i overensstemmelse med lovgivningen, at de danske mobilselskaber for godt et år siden over en bred kam hævede prisen for danskernes abonnementer med 10 eller 20 kroner. Det har Teleankenævnet nu afgjort, selv om EU-Kommissionen hævdede det modsatte.

Prisstigningerne blev annonceret i forsommeren sidste år. De trådte i kraft 15. juni 2017, samme dag som en EU-forordning om fri roaming trådte i kraft. Den indebærer, at mobilkunderne har ret til at føre deres samtaler, sende sms og benytte mobildata i et andet EU-land, uden at det koster ekstra.

Teleselskaberne herhjemme såvel som i udlandet hævdede dog, at det gav dem ekstra omkostninger. Derfor enten hævede de prisen eller indførte særlige abonnementer, som kun kan bruges inden for landets grænser.

Kommissionen: Fri roaming giver ikke højere priser

Det medførte en ophedet debat i særligt Danmark, som EU-Kommissionen i strid med sædvanen blandede sig direkte i. Kommissionen indkaldte til pressebriefing og udarbejdede to notater. Heri fastslog den blandt andet, »at roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Klar besked til danske teleselskaber: Roaming er en dårlig undskyldning for jeres prisstigninger

Hæng på regneeksemplet, hvor facit er 3 GB gratis roaming

EU-reglerne om grossistpriser og gratis dataroaming er relativt indviklede. Da de blev vedtaget af ministerrådet i februar 2017, forsøgte vi os med regneeksemplet herunder. Det forklarer, hvorfor de fleste nye danske abonnementer indeholder mindre data i udlandet end herhjemme:

Dataloftet i udlandet tager udgangspunkt i den pris, som kunden betaler for sit månedlige abonnement, og i de engrospriser, som teleselskaberne afregner roaming til hinanden efter.

Engrospriserne blev fastsat med aftalen i februar 2017 og lå på 55 kroner pr. gigabyte fra 15. juni og resten af 2017.

Begrænsningen illustreres enklest ved et eksempel: En TDC-kunde tager en tur til Frankrig og roamer på Oranges net. Kunden betaler 100 kroner for sit månedlige abonnement hos det danske teleselskab, hvilket er 80 kroner uden moms.

For at regne mængden af gratis roaming-data ud skal TDC dividere kundens pris med engrosprisen. I dette tilfælde 80 kroner i abonnement delt med 55 kroner i grossistpris eller knap 1,5 gigabyte. Det skal så ganges med to, da EU-aftalen argumenter med, at nogle teleselskaber har indgået roamingaftaler med hinanden, der giver lavere priser end maksimalpriser i den nye aftale.

TDC-kunden kan altså bruge knap 3 gigabyte data gratis i udlandet i dette eksempel, uagtet at der måske er 10 gigabyte indeholdt i abonnementet hjemme i Danmark. Mange selskaber tilbyder dog af sig selv mere dataroaming end minimumskravet.


»Der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen.«

Men det er der så alligevel, viser blandt andet Erik Larssons sag. Han havde to abonnementer hos TDC’s Yousee. De kostede henholdsvis 59 og 119 kroner om måneden, men 1. maj sidste år varslede TDC prisstigninger på 10 kroner for begge abonnementer med virkning fra 15. juni.

Læs også: Nej, det bliver ikke gratis at bruge løs af mobildata i udlandet

Det ville Erik Larsson, der havde fulgt med i debatten om roaming, ikke finde sig i, så han klagede til Teleankenævnet – og tabte. Kort inden sommerferien konstaterede nævnet, at prisstigningerne er helt i orden.

Energistyrelsen: Øgede omkostninger giver højere priser

Centralt i afgørelsen står en udtalelse, som Energistyrelsen, der varetager telereguleringen herhjemme, sendte til nævnet i maj. Styrelsen udtalte ifølge afgørelsen af Erik Larssons klage, at den »ikke finder, at indklagede overtræder Roamingforordningen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og den er god nok. Energistyrelsen fortolker forordningen stik modsat af EU-Kommissionen.

»Det er Energistyrelsens vurdering, at det som udgangspunkt er tilladt for udbydere generelt at hæve prisen på deres abonnementer som følge af forøgede omkostninger, uanset de nye roaming-regler,« skriver fuldmægtig i styrelsen, Anna Ulrikke Bruun, i en mail til Ingeniøren.

I et efterfølende interview påpeger hun, at EU-Kommissionens notater »udtrykker kommissionens holdning«.

»Vi har fri prisdannelse, og det er i orden, at når mobilselskaberne får øgede omkostninger, så pålægger de samtlige kunder en lille prisstigning. Vi er ikke enige med kommissionen i, at priserne ikke må stige,« siger Anna Ulrikke Bruun.

Læs også: Teleselskaber: Alle advarede EU om mobilpriser for roaming

Hun understreger, at Roamingforordningen forbyder mobilselskaberne at opkræve særskilt betaling for roaming, sådan som det var tilfældet frem til sidste år. Abonnementer med roaming må heller ikke være dyrere end tilsvarende abonnementer uden roaming.

Teleselskaber ændrede deres abonnementer

Det sidste kom de danske selskaber ud over ved at ændre deres abonnementer, så der var en lille forskel på mængden af samtaler og data i deres pakkeløsninger. Heller ikke det strider ifølge Energistyrelsen mod reglerne.

EU’s teleministre, herhjemme forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), fejrede det som en af de store sejre, da de for halvandet år siden enedes om aftalen, som banede vejen for fri roaming inden for unionens grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det lignede en klar vindersag for EU, der dengang som nu var presset af Brexit og stigende skepsis i befolkningerne. På den baggrund gjorde kommissionen sit for at bekæmpe historierne om, at også de borgere, som slet ikke rejser, får højere mobilregninger som følge af roaming-aftalen. Men her et år senere har Teleankenævnet stadfæstet, at sådan forholder det sig.

Læs også: ANALYSE: Roaming er gået fra en EU-vinder til taber-sag

Erik Larsson vil nu søge aktindsigt i Energistyrelsens udtalelse til nævnet, som ikke er offentliggjort sammen med afgørelsen.

41 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
41
8. august 2018 kl. 09:06

Det har aldrig været gratis at modtage sms/opkald i udlandet uden et specifikt roaming abonnement.

I de 10 år jeg beskæftigede mig med det, har der aldrig været afregning teleselskaberne imellem ved modtagelse af roaming SMS.

Men modtagelse af kald koster. Så når det skal være gratis at modtage et kald i EU, så er der altså en ekstraomkostning for nogle teleselskaber. For TDC etc. gør det ikke så meget, da de jo ikke har omkostningen ved at terminere i eget net. Men resellerne kommer til at betale dobbelt, da de både betaler for at terminere i TDC's net og for at modtage kaldet i udlandet.

40
7. august 2018 kl. 14:50

Man har simpelthen grebet det forkert an. I stedet for DK abonnementer som kun virker i DK, burde man have beholdt de tidligere abonnementer med forbrugsafregnet roaming i udlandet og samtidigt tilbudt EU abonnementerne i dag. Så havde man som forbruger haft et frit valg.

Så sandt som det er sagt, og så burde EU have fastsat langt lavere afregningspriser teleselskaberne imellem.

Men det er EU i en nøddeskal; Det skulle være så godt og så blev det alligevel så skidt.

39
7. august 2018 kl. 14:43

Hvis du har brugt et 88 kr/måneden abonnement i udlandet, selvom du kun modtog opkald/sms'er, så har du betalt en stor ekstra-regning du ikke var klar over.

Du glemmer en ting. Et abonnementer til 88 kr med forbrugsafregnet roaming svarer i store træk til abonnement, der koster 119 kr med inkl EU roaming, hvis du med det gamle abonnent brugte for 3-400 kr roaming på ferien i udlandet.

Men du har mistet valgfriheden. Det er samtidigt en fordyrelse, hvis du ikke roamer på ferien, medmindre vi er tilbage til argumentet, om at det er en forbedring med abonnementer, som slet ikke virker i udlandet, roaming eller ej. Nu betaler du jo en ekstraregning for den ubrugte roaming i de 50-51-52 uger, du muligvis ikke er på ferie i udlandet.

38
7. august 2018 kl. 14:31

Det har aldrig været gratis at modtage sms/opkald i udlandet uden et specifikt roaming abonnement.

Som tidligere angivet er det gratis at modtage opkald og sms med mit nuværende forbrugsafregnet abonnement, som altså virker fortrinligt i udlandet. Det er endda en smule billigere at ringe i udlandet end herhjemme.

Hvorfor har jeg tidligere betalt en stor ekstraregning i vores tidligere abonnement til 88 kr?

Ja, det kostede lidt ekstra at bruge det i udlandet, som blev afregnet via. forbrug, men telefonen virkede trods alt i udlandet. Dertil foregår telefoni/beskeder almindeligvis over data i dag, som f.eks. kan køre over gratis Wi-fi, men det er da rart, man i en nødsituation kan benytte telefonen udenfor et Wi-Fi område. Der var absolut ingen grund til at stoppe det.

Man har simpelthen grebet det forkert an. I stedet for DK abonnementer som kun virker i DK, burde man have beholdt de tidligere abonnementer med forbrugsafregnet roaming i udlandet og samtidigt tilbudt EU abonnementerne i dag. Så havde man som forbruger haft et frit valg.

37
7. august 2018 kl. 14:29

Med alle de turister der er i Danmark, skulle man tro at indtjeningen på roaming er større end udgifterne

Men det er nu ikke helt tilfældet. Der er mange flere turister fra det norlige Europa, der ringer hjem/bruger data fra de sydlige lande end omvendt. Især data var en malkeko for sydlige selskaber med master på feriedestinationer. De få, der var tossede nok til at bruge data i udenlandet, blev flået - jvnf. Odenses borgmester.

Nu bruger mange/næsten alle data indenfor EU, så de sydlig selskaber har nok fået lavere priser men også meget mere betalende trafik (dit teleselskab betaler jo)

De nordlige lande, var bange for, at de mistede for meget på stort forbrug og der kæmpede de nordlige lande for den høje pris for data - i 2018 €6/GB - der indgår i beregningen af max fri data indenfor EU. Den pris har ikke meget med den faktiske meget lavere pris, som de store teleselskaber har forhandlet sig til og som de betaler til andre selskaber.

Lars :)

35
7. august 2018 kl. 14:13

Oister er afprøvet, ...

Oister er 3, dvs. det samme net som 3 bruger, men de har billigere priser i Danmark og EUropa.

3 bliver bedre , men har klart ikke TDC's (youSee mfl) dækning hverken i master eller i (lave langtdækkende) frekvenser. Telenor/Telia har samme fælles net og burde have samme dækning.

Men udover Oister er der mange selskaber der anvender enten TDC's eller TT's net, så selv ude på landet bør du kunne finde en billigere mulighed.

Lars :)

34
7. august 2018 kl. 14:06

I svaret henvises til at teleselskabet CCB, i deres forretningsbetingelser skriver at de kan ændre abonementet med en måneds varsel, så den klausul dækker jo stort set alt. Men indtil videre har jeg ikke set nogen teleselskab fremlægge et regnskab der viser at roaming giver dem øgede omkostninger. Med alle de tourister der er i Danmark, skulle man tro at indtjeningen på roaming er større end udgifterne. I den Varslings E-mail de sendte stod der helt klart at det var pga. roaming at prisen steg. Og hvordan kan de på forhånd vide at udgifterne bliver større end indtægterne?????????? De har alle over en kam bortset fra et enkelt forma hævet prisen med begrundelse i roaming aftalen. Jeg håber da så inderlig der er en jura kyndig der vil rejse sagen over for EU kommisionen.

32
7. august 2018 kl. 14:02

Hvorfor i alverden skulle man ikke kunne modtage opkald og sms ganske gratis som hidtil?

Det har aldrig været gratis at modtage sms/opkald i udlandet uden et specifikt roaming abonnement.

Hvis du har brugt et 88 kr/måneden abonnement i udlandet, selvom du kun modtog opkald/sms'er, så har du betalt en stor ekstra-regning du ikke var klar over. Det er netop denne ekstra-regning som ikke længere er lovlig. Nu skal man oplyses på forhånd hvad ting koster.

30
7. august 2018 kl. 13:27

Praksis er, at det ikke er blevet dyrere for os, vi er blot tvunget til at tage stilling på forhånd om vi vil roame. Hvilket er en forbedring.

Det giver jo ingen mening at kalde det for en forbedring, at ens telefon stopper med at virke i udlandet. Hvorfor i alverden skulle man ikke kunne modtage opkald og sms ganske gratis som hidtil? Dataroaming er noget af det mest simple at slå fra på en telefon, så man sikrer sig, den kun benytter sig af Wi-Fi. Det er jo netop ikke blevet billigere. Tidligere havde vi et udmærket abonnement til 88 kr/md som inkluderede 8 timers tale og 8 GB data, som vi uden problemer kunne benytte i udlandet til at modtage opkald og sms. I dag er det en tillægsydelse eller vi skal op og betale min 119 kr/md. Det er immervæk en fordyrelse på små 400 kr om året.

29
7. august 2018 kl. 13:02

Pointen er så, at et DK abonnement slet ikke som tidligere virker i udlandet.

Hvilket er en forbedring. Førhen glemte mange at tage stilling til prisen for udlands telefoni, og endte på enorme regninger. I dag vælger du på forhånd, og risikerer kun en enorm regning hvis du bruger telefonen udenfor EU.

Kigger man på det økonomisk er det reelt billigere i dag at bruge et alm. abonnement end hvis man tidligere rejste i EU. Praksis er, at det ikke er blevet dyrere for os, vi er blot tvunget til at tage stilling på forhånd om vi vil roame.

27
7. august 2018 kl. 11:29

Hvis du ikke vil betale for roaming, så vælger du bare et DK-only abonnement. Flere selskaber kører endda roaming som noget man midlertidigt kan tilvælge når folk skal på ferie.

Pointen er så, at et DK abonnement slet ikke som tidligere virker i udlandet. Det er er rigtigt, der er nogen udbydere, der tilbyder midlertidig roaming, men det er noget dyrere ift. tidligere, hvor man bare betalte et par øre for en sms, som tilmed var gratis at modtage.

Det er dybt godnat, at EU forordningen har ødelagt det.

Roaming virker jo stadig fint for de forbrugsafregnet abonnementer.

Pris i udlandet:

Opkald: 46 øre/min Modtag opkald: Gratis SMS: 18 øre Modtag SMS: Gratis Data: 7 øre/MB

Det skulle man jo bare kunne fortsætte med, hvis man ønskede det, selvom man havde fri tale/sms i DK, men nej.

25
6. august 2018 kl. 22:46

Noget kunne tyde på, at det er en RIGTIG god forretning, for når de små spillere, kan nøjes med 79-99kr. for samme ydelse (eller mere), og de også tjener penge, så må 139kr. jo være en kanonforretning.

Små spillere??? Alle de store selskaber har et eller flere lavprisselskaber. Min vurdering er at størstedelen af kunderne efterhånden ligger der. Det er også kun de færreste (dummeste) som betaler 139 Kr. Den pris er en som man giver rabatter ud fra.

Efter min mening, så tjener teleselskaberne mio. på, at vi forbrugere ikke "gider" skifte.

Tror du forveksler med bankerne. Telekunder skifter meget gerne.

24
6. august 2018 kl. 21:42

…. så har du ikke hørt om lejeloven :-)

22
6. august 2018 kl. 21:26

Jeg mener ikke der er hård konkurrence på teleområdet. Faktisk vil jeg "antyde" at der er mangel på konkurrence. De få, store, udbydere som dækker 80-90% af markedet "er kommet frem til", at lægge sig i niveauet på ca. 139-149kr.

Noget kunne tyde på, at det er en RIGTIG god forretning, for når de små spillere, kan nøjes med 79-99kr. for samme ydelse (eller mere), og de også tjener penge, så må 139kr. jo være en kanonforretning. Og de store udbydere kan samtidig "spare penge" ved stordriftsfordele.

Jeg har et fremragende abonnement der rigeligt dækker mit behov: 4 timers tale, SMS/MMS og 2 GB … og de 2 GB må jeg bruge i hele Europa. (Udbyderen benytter 3's net). Jeg synes EU's indgreb sidste år er helt fantastisk. I forhold til tidligere, er det da skønt at jeg kan drøne rundt i hele Europa og snakke og bruge data, for sølle 59kr. pr. måned!

I dag fik jeg et mail-tilbud fra en anden udbyder: Fri tale og hele 10GB (gælder også Europa) for kun 99kr.

Efter min mening, så tjener teleselskaberne mio. på, at vi forbrugere ikke "gider" skifte.

Men det er jo desværre ikke kun teleselskaberne der skovler penge ind på, at vi ikke vil spare. Det gælder jo også i meget høj grad når man kigger på bank- og forsikringsprodukter.

Min forsigtige "påstand" er, at langt de fleste husstande vil kunne spare mindst 500-1000kr. pr. måned på ved at give deres NUværende leverandører af mobil, bank og forsikring en lille "rystetur" :-) eller hvis der skal "spares igennem", så skift!

21
6. august 2018 kl. 21:02

I Rusland købte jeg tidligere i år et SIM kort fra et af de store selskaber. Det kostede 600 rubler = 60 kr for en kapacitet på 24GB.

Så er prisen steget siden jeg var derovre. Har du prøvet at sætte SIM kortet i herhjemme og kigge på den takst SMS du får. Jeg kan ikke lige huske tallene, men det var væsentligt billigere end hvad TDC kræver i Rusland.

Så enten er TDC nogle dårligere forhandlere, eller også .... De hævdede hårdnakket overfor resellere at der ikke var noget at gøre.

20
6. august 2018 kl. 20:58

Hvis man i DK kan få f.eks 30 GB/måned for 120 kr, kan vi sætte prisen til 4kr/GB internt i landet.

Dit regnestykke er forkert. Ud af de 30 GB bruges der i snit på alle kunder måske kun 5GB. Dermed bliver prisen 24 Kr/GB.

55 Kr. passer heller ikke længere. I år er den 45 Kr og næste år falder den igen.

Stadigvæk, så er det dyrere at købe tvangsroaming af selskaber i andre EU lande, end selv at producere det.

Årsagen til overprisen er i øvrigt teleselskaberne i de Sydeuropæiske lande som med de nye regler mistede en cash cow på roaming. Jeg tror nu de mere en rigeligt har fået det igen med de nye regler der gør at forbrugerne ikke bør tænke på pris, men bare bruge løs.

En anden krølle. Jeg mener det var en portugisisk selskab. Hvis en af deres mobilkunder tog til Danmark og roamede et tale kald til et andet af selskabets kunder. Så skal de danske selskab betale mere for at aflevere kaldet i Portugal, end man må opkræve i roaming. EU reglerne gjorde det dyrere at ringe til udlandet, for det var ikke reguleret!

19
6. august 2018 kl. 20:08

Det er jo nemmere at overvåge en eller flere personers rejse gennem Europa hvis ALLE bruger roaming, det er bare lidt sukker fra EU så stats overvågningen bliver total. Tænk over det!

18
6. august 2018 kl. 18:24

Hvis teleselskabet er grisk og tjener (alt) for mange penge, vil jeg anbefale at man køber aktier i selskabet. Så bliver det nemlig en god investering.

Min håndfuld abonnementer har iøvrigt ikke rykket sig det mindste i pris, til trods for, at der jævnligt kommer nye lande til, hvor både tale- og dataroaming er inkluderet i prisen.

17
6. august 2018 kl. 17:39

Det her er vist et 1. world problem. Fedt jeg kan ringe uden problemer i EU og endda surfe lidt uden problemer. Det er noget af det bedste EU har gjort mig (og ikke ret meget andet). Kan ikke hidse mig op over 10 kr/md. Iøvrigt er den en forkert måde at gøre det op på. Det relevante er at se hvad gennemsnitsmobilbrugeren bruger af EU telefoni nu eller tidligere. Hvis det er øget stærkt er 1o kr/md. ligegyldigt taget den øgede mobiliteten i betragtning. Ligner en agurketidshistorie hvor man altid kan finde et eller andet at punke EU eller den siddende regering med

15
6. august 2018 kl. 16:33

There is no such thing as a free lunch.

Det gælder vel også mobiltelefoni. Hvad er begrundelsen for at dem der vælger at se dansk TV på telefonen medens de sidder på stranden i Italien også betaler for det?

14
6. august 2018 kl. 16:27

I Rusland købte jeg tidligere i år et SIM kort fra et af de store selskaber. Det kostede 600 rubler = 60 kr for en kapacitet på 24GB.

EU prisen er i 2018 6 €/GB eller € 144 = 1075 kr for det jeg betalte det russiske selskab 60 kr for.

Det viser, hvor helt overdrevet selskabernes bekymringer for roaming udgifter er.

Mobil priserne var handlet langt ned sidste år og man ventede vel blot for en anledning til at sætte prisen (profitten) op.

Oister satte i begyndelsen ikke prisen op, men har nu hævet min pris med 3-5 kr/md ,

Men fri prisdannelse drejer sig jo om at forbrugerne skal skifte leverandør til bedste ydelse for absolut laveste pris.

Det er helt vigtigt, at sælgernes fortjeneste tvinges over på de ydelser som flest kunder har fokus på og ikke i større omfang kommer for halvt skjulte gebyrer og lignende.

Lars :)

12
6. august 2018 kl. 16:07

man skal bekymre sig om riskoen for utilsigtet at få en giftig regning for dataroaming

Det tager maks. 2 sekunder at slå dataroaming fra på en telefon, når du tager til udlandet. Nu er vi endt med, at de almindelige abonnementer slet ikke virker, når man krydser landegrænser. Og EU forordningen forhindrer, at man får (genindføre) muligheden for at sende og modtage sms eller korte telefonopkald i de almindelige ikke-roaming abonnementer, når man er på ferie i udlandet. Det er dybt godnat.

Heldigvis er de forbrugsafregnet abonnementer ikke berørt. Det er tilmed en smule billigere for mig at bruge telefonen i udlandet end i Danmark med CBB (telenor). Go figure. .

11
6. august 2018 kl. 15:23

At prisen stiger med øgede udgifter er vel fair nok. Før var det de få der tog til udlandet, som betalte en hel urealistisk pris. Det gør vi ikke i DK, hvis vi tager til udkantsdanmark, så betaler vi samme pris, og det er og var EU-kommissionens synspunkt

Jeg har derimodb et problem med de 55kr. Det indses let, at det er en vanvittig overpris. Hvis man i DK kan få f.eks 30 GB/måned for 120 kr, kan vi sætte prisen til 4kr/GB internt i landet. Data går f.eks. til DR.dk, eller CNN eller Facebook. Hvorfor skal det koste ekstra 51 kr.at tale med et udenlandsk mobilselskab i stedet. Det har ingen bund i virkeligheden. Så ned med den pris, og så falder argumentet for prisstigningerne dermed.

8
6. august 2018 kl. 15:06

Det er klart at EU ansatte og parlamentets medlemmer som ligger i konstant flytte-kaos mellem 3 steder har oplevet en gevinst, men de små folk på bunden som næsten aldrig kommer på en udenlandsk mast har betalt gildet.

Det med at lade de små betale for den internationale kaffeklub og deres harmonisering (nulstilling til laveste fællesnævner) er blevet hverdag.

7
6. august 2018 kl. 15:00

Men måske lærer folk en dag, at der aldrig kommer noget godt ud af den slags utidig indblanding? Jeg tvivler desværre.

Mine abonnementer steg 10 kr om måneden - og tænk det mener jeg er helt ok.

Bare det at kunne tage til Sverige (eller befinde sig ved Øresundkysten) uden at man skal bekymre sig om riskoen for utilsigtet at få en giftig regning for dataroaming er alle pengene være.

Og før man kommer for godt i gang med klynkeriet, så se lige hvad det kostede at ringe og bruge data for f.eks. 10 år siden - vi kan takke EU's regulering langt hen ad vejen for at vi ikke stadig har samme tilstande, så jo der er sandelig kommet noget godt ud af "utidig indblanding"!

6
6. august 2018 kl. 14:29

Her i Frankrig er priserne ikke gået op og danske telepriser er ikke specielt billige set herfra. Jeg har 100Go i Frankrig og 25Go i udlandet for 150Dkr/m. Desuden er der ubegrænset telefoni/SMS/MMS fra Europa inklusiv USA,Canada mv og ubegrænset opkald fra Frankrig til faste telefoner i Europa (inkl. Danmark) . For 10 år siden var danske priser lave. Det virker mere som om at telefirmaerne har fået frit spil i Danmark.

5
6. august 2018 kl. 14:24

Men måske lærer folk en dag, at der aldrig kommer noget godt ud af den slags utidig indblanding? Jeg tvivler desværre.

Er problemet ikke bare, at selskaber er griske som ind i h..., og at denne løsning var forkert? Den rigtige løsning er konkurence (er der en der tilbyder billig roaming, så kommer de andre nok også)

Jeg ser det som interssant, at gratis roaming er en stor del af konkurencen her, men i Danmark er den måde at flå kunderne på.

4
6. august 2018 kl. 14:18

Da denne fuldkommen vanvittige forordning blev annonceret, var der masser af folk, som naivt jublede over at komme til at spare nogle penge.

En del af os sagde, at naturligvis er der ikke noget at spare, for selskaberne finder bare en anden måde at tjene pengene på, og at i bund og grund bliver det blot dem, som ikke har brug for roaming, der kommer til at betale regningen. Vi fik at vide, at vi var galt på den, og nu viser det sig så, at vi alligevel havde ret.

Men måske lærer folk en dag, at der aldrig kommer noget godt ud af den slags utidig indblanding? Jeg tvivler desværre.

3
6. august 2018 kl. 14:14

Når det nu var så udtrykkeligt sagt, at de ikke måtte? De skjulte det jo ikke engang.

Bortset fra det, så fik man jo så til gengæld mulighed for at bruge data i EU, uden afsindige ågerpriser, og de konkurrerer endda lidt på EU data. Så helt skidt synes jeg nu ikke, at det er. De fleste har nok allerede glemt prisstigningerne, og kan jo reelt også skifte til et "DK-only" abonnement (som jeg ellers heller ikke troede ville være lovligt).

2
6. august 2018 kl. 14:11

Enhver der ved bare lidt om hvor hård konkurrencen er på danske telepriser, vil vide at bare den mindste omkostningsstigning, boner ud på prisen.

Enten ved prisstigninger eller ved at der går længere tid inden der kommer nye prisfald. Jens Rohde og EU havde naturligvis håbet på det sidste, så ingen nogensinde havde gennemskuet deres klassiske politiker trick med at lade naboen betale, så alt bliver dyrere.

1
6. august 2018 kl. 14:06

Fri roaming havde en helt anden virkning her i Estland.

Selskaberne overbød hinanden med gratis telefon i udlandet osv osv., og jeg oplevede selv hvad man lige pludselig kunne få tilbudt:

  1. da vi skulle på ferie fik vi lige 5 GB (der er 5GB som standard) oveni, gratis, når vi jo nu skulle på ferie.
  2. desuden fik vi et sim kort til vores tavle-computer, som de også mente vi kunne bruge til ferien - ganske gratis
  3. jeg fik et tilbud om at få gratis internet på min telefon, det kostede tidligere 1 EUR/måned, fremover er jeg det gratis
  4. jeg ringer gratis i nordeuropa, 900 min pr måned, og det er langt mere end jeg bruger

Så jo, tilbuddene og muligheder kom raslenede da EU kom med deres krav. Så vi siger tak. Det lyder som om at der blot er nogle griske selskaber i Danmark.

Slutteligt skal det siges, at efter en måneds campingferie i 3 lande, med frit drøn på google maps og internetradio, og 2 telefonopkald til Irland, kostede det hele 7,50 EUR