Kommission anbefaler trængselsafgift i København - men ministeren afviser

Plus12. februar 2021 kl. 12:2520
Kommission anbefaler trængselsafgift i København - men ministeren afviser
Illustration: MI grafik.
Roadpricing er en forholdsvis nem mulighed for at kunne bekæmpe trængsel i hovedstaden. Sådan lyder det i dag fra den såkaldte Eldrup-kommission. Teknologien er allerede på plads.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan meget vel koste penge at køre i bil i København og på Frederiksberg om bare få år. Kommissionen for grøn omstilling af personbiler peger på, at trængslen i hovedstaden kan bekæmpes med allerede kendt teknologi.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
13. februar 2021 kl. 11:27

Er de til gene for dig, eller er de med til at holde dampen oppe og din eksistensgrundlag i topform?</p>
<p>Men nej, jeg mener ikke at du skal betale for at have en bil stående, kun når du kører i den.

Alle år har jeg pendlet ud af området, altså ud af området om morgenen og hjem om aftenen. Trængslen var altid modsat.

Hvordan skal det så kontrolleres, at jeg kører og ikke holder parkeret? Jeg kan køre meget rundt i området uden at passere de kameraer, der tænkes anvendt.

Forskellen skyldes, at der bl.a. allerede findes et administrativt system for miljøzoner, som en trængselsafgift kan bygge videre på, hvilket vil sige de kameraer, som i dag kan identificere nummerplader i miljøzonerne og dermed potentielt udskrive bøder til dem, der ikke opfylder kravene.</p>
<p>Desuden dækker ordningen et beskedent geografisk område, påpeger kommissionen, hvorfor kontrollen af systemet kan gennemføres meget mere omkostningseffektivt end for et nationalt system.

19
13. februar 2021 kl. 02:41

Trængslen skyldes et godt stykke af vejen København kommunes obstruktioner af trafikken. Eksempelvis er man nødt til at tage en karruseltur rundt om Sortedams Sø ifald man ikke finder en p-plads ved Fælledvej - talrige er de venstresvingsbaner hvor man nu skal vente på grøn pil, som forresten kun lader 3 biler smutte igennem. Den indre by er et virvar af ensrettede veje (sjovt nok fungerede byen også før ensretningerne), p-pladser er sløjfede, så folk kører i cirkler på Østerbro, på Vennemindevej har man fjernet gadeparkeringen, og lavet cykelsti, selv om trafikken er yderst beskeden - og den der er, kommer ved 17-tiden, hvor folk kører i ring, søgende efter en plads ( det er nok de pendlere, der møder kl 17). Ja, der er sandelig trængsel i byen. S*tans at folk ikke kan se manipulationen.

16
12. februar 2021 kl. 19:25

Lækkert nok hvis man kan "time" sin næst-største privat-investering på den måde - jeg har dog brug for en længere afskrivningsperiode for den ene bil jeg fik til prisen for 3 for år tilbage. Min pointe er dog at "villigheden" til at betale for forbrug/roadpricing/myldretid mm. stiger jo mindre initialomkostningen er ved anskaffelsen, sålede at yderliger omkostninger ikke blot opleves som endnu et "add on".

15
12. februar 2021 kl. 18:20

Satsen kan være 0,45 kr. pr. minut i myldretiden og 0,20 kr. pr. minut uden for myldretiden

Hvorfor egengtligt tage afgift udenfor myldretiden. Skulle man lave en afgift, så ville jeg da satse på at flytte trafik væk fra myldretiden, men stadigt bevare trafikken, for den er vigtig for økonomien.

Så må arbejdsgivere jo være fleksible med arbejdstiderne, eller kompensere medarbejderne, hvis de absolut vil havde dem til at møde ind i myldretiden.

13
12. februar 2021 kl. 17:39

Men hvem siger også, at det skal være en menneskeret at eje en fossil eller BEV bil (trængselsafgift)? I fremtiden skal det kun være forbeholdt de velstillede og rige, ligesom i de gode gamle dage.

Tjaa. Der er jo så meget, der er forbeholdt de velstillede. (og jeg tænker ikke bare på Dubai)

Desuden kan det ikke lave om på, at Lonon blev ulige meget dejligere, efter de begrænsede bilerne i byen.

Først og fremmest må man sikre, at folk kan komme til det de skal uden bil. Ud over offentlig transport og elcykler, kunne man måske også tænke i "omstrukturering" af byerne. Det må handle om at skabe gode muligheder for adgang til børnepasning, indkøb af dagligvare, adgang til fritidsaktiviteter, fra sporstpladser til biografer osv. - uden at det behøves at involvere en bil.

12
12. februar 2021 kl. 17:01

Regeringen vil ikke indføre trængselsafgift fordi det begrænser mobiliteten og det derfor rammer indkomsten? Men det er ikke noget problem at fastholde latterligt høje registreringsafgifter som begrænser mobiliteten endnu mere, og som selvsamme regering har fastslået ville være samfundsøkonomisk bedre at fjerne. De samlede udgifter pr bil ligger omkring 20.000 kr (livstid), men gennemsnitlig afgiftbetaling ligger væsentligt højere.

Nej du, der er KUN en grund til at en socialdemokratisk regering ikke vil indføre trængselsafgift i København, det er fordi de er bange for at miste for mange vælgere - situationen var muligvis en anden hvis det var landsdækkende - og især udenfor socialdemokratisk område (og støttepartiernes ligeså)

11
12. februar 2021 kl. 16:46

Begrebet mylretid er gammelt, og stammer fra en ikke automatiseret tidsalder.

ALLE erfaringer med regulering i forhold i relation til "firkantede regler viser en delvis uønsket tilpasning til tærsklen (som buskort for ældre).

En moderne løsning ville benytte en kurvetilpasning, så kl.16 ikke blev en hård grænse, men der var en "blød" overgang fra f.eks. 1530 til 1630. Formålet er jo "at udjævne" - forhåbentligt - og ikke at opkræve penge (selvom det første let fører til det andet).

9
12. februar 2021 kl. 16:25

Det lyder også ganske fair, hvis man er svensker, og har betalt for een bil, og ikke 2-3 stykker som "os" ;-)

8
12. februar 2021 kl. 16:03

På motorvejene rundt om og indtil Göteborg, bliver der opkrævet en trængselsafgift afhængigt af ugedag og tidspunkt. Det sker automatisk via nummerpladeaflæsning, når man passerer store bomme over vejen. Efterfølgende kommer der en regning.

Hvis man passerer flere af bommene inden for 1 time (så vidt jeg husker), betaler man kun for den dyreste. Der er også en max-grænse på 60 SEK pr. døgn.

Mine erfaringer med systemet er gode. Jeg tror - men ved ikke præcist - at svenskerne gøre ligeså i Stockholm - blot med andre beløb.

Afgiften gælder også danske biler, som vil få en regning. Det kan i øvrigt anbefales at tilmelde et kreditkort til ordningen hos epass24.se som dansker, da det kan være lidt gebyrtungt at få og betale en regning på 12 SEK fra Danmark. Svenskerne bruger en ekstern partner til at fremskaffe navne og adresser på danske bilister - og de tager sig betalt.

7
12. februar 2021 kl. 15:14

Jeg ved ikke helt, hvordan man havde tænkt sig at kontrollere kørsler inden for zonen. Og hvilken indflydelse vil have, hvis man bevæger sig ud af zonen (og dermed passerer kameraerne) og senere den anden vej?

Der synes jeg at kæden falder lidt af, for hvad menes der med det her:

Der bliver taget udgangspunkt i både en minutmodel og en dagsmodel. Satsen kan være 0,45 kr. pr. minut i myldretiden og 0,20 kr. pr. minut uden for myldretiden dvs. uden for tidsrummene kl. 7.00 til 9.00 og kl. 15.00 til 17.00. Med en dagsmodel betales der 20 kr. for at kunne køre ubegrænset i miljøzonen gennem en periode på 24 timer.

Er det tiden for at være på vejen fraregnet parkeringstiden eller hvad?

Hvis det er tiden man befinder sig på vejen, så kræver det en elektronisk kontrol.

Og det andet giver heller ikke mening, da alt ramler ind i at en dagsmodel altid vil være billigst.

6
12. februar 2021 kl. 15:02

Tjah - hvordan fungerer Oslo, Bergen og Stockholm? Jeg savner referencer til disse byers erfaringer. I sammenhæng med denne artikel bør også medtages at man på Københavns Rådhus har gang i en debat om at nedlægge op til en tredjedel af de københavnske parkeringspladser i gadeplan. Desværre går det så ud over københavnere, der har egen bil stående i gaden. En afgift på kørsel i København ændrer ikke på at mange københavnere stadig har behov for at parkere en bil. Ikke alt kan løses med delebiler.

5
12. februar 2021 kl. 14:53

Vi skal sikre, at der er en attraktiv kollektiv trafik, vi kan lokke folk fra bilerne over i, og det er der ikke i tilstrækkeligt omgang.

Men det kommer der vel heller ikke før der er passagergrundlag til det, hvilket der ikke er så længe folk lige så godt kan fortsætte i deres biler. Det er en hønen-og-ægget diskussion.

Er de foreslåede takster forøvrigt høje nok til at adfærdsregulere ret meget? Eller bliver det bare en pengemaskine?

4
12. februar 2021 kl. 14:29

Meningen er(var), at man selv skal(skulle) indberette kørsel i trængselszonen.

Selve betalingen skal ske på en hjemmeside eller via en app inden for et givent tidsrum efter kørslen, foreslår rapporten. Det skal desuden ske ud fra et selvdeklareringsprincip.

Jeg ved ikke helt, hvordan man havde tænkt sig at kontrollere kørsler inden for zonen. Og hvilken indflydelse vil have, hvis man bevæger sig ud af zonen (og dermed passerer kameraerne) og senere den anden vej?

Nå, nu bliver det jo nok ikke til noget. :-)

3
12. februar 2021 kl. 13:32

Eneste socialistiske "problem" er at afgiften rammer de fattige, som ikke længere får råd til at eje en bil. Inden for Londons miljøzone kører der snart kun biler som Rolls Royce, Bentley, Mercedes S-klasse, BMW 7-serie m.v. Men hvem siger også, at det skal være en menneskeret at eje en fossil eller BEV bil (trængselsafgift)? I fremtiden skal det kun være forbeholdt de velstillede og rige, ligesom i de gode gamle dage.

2
12. februar 2021 kl. 13:27

Det virker til at de i kommensionen ikke har set på hvorfor folk kører i myldretiden.

Jeg begiver mig aldrig selv ud og køre i myldretiden med minde der er et formål (Hente børn, transport til/fra arbejde.

Hvis de ønsker de her afgifter lavet, så skal de andre ting ændres først. Jeg møder gerne ind kl. 5:30 om morgenen og tager hjem kl. 13:30, men samfundet er ikke indrettet derefter og så længe det ikke er det, så sidder folk ikke for sjov skyld i myldretiden.

1
12. februar 2021 kl. 13:17

Os, der bor inden for det foreslåede område, kan måske se frem til en afgift for at holde i egen indkørsel/garage? Skal det så være 20,- kr. om dagen, 7300,- kr. om året?

Planen har tilsyneladende kun betragtet udefrakommende biltrafik.

Transportministeren melder dog, at man ikke vil indføre denne afgift.