Kommercielle satellitbilleder fra hele kloden - hver dag

USA opsendte tirsdag jordobservationssatellitten Worldview-1 med en Delta-2-raket fra Vandenberg-rumcenteret i Californien. Den 12 etager høje Delta-raket blev opsendt mod syd, og efter 73 minutter blev Worldview-1 placeret i sin bane.

Jordobservationssatellitten vejer 2,5 tons og skal kredse omkring Jorden i 450 kilometers højde. Med en omløbstid på 95 minutter kan den levere kommercielle jordobservationsbilleder med en opløsning på ned til 50 centimeter. Fra sin bane kan satellitten dække et område på 750.000 kvadratkilometer hver dag.

Satellitten ejes af Digiglobe, som allerede har drevet Quicbird-satellitten i seks år. Worldview-1 er en kæmpe forbedring, specielt med hensyn til dækning. Med de to satellitter kan firmaet levere billeder fra alle steder på jordkloden hver dag.

Worldview-1 er bygget af Ball Aerospace og er den første kommercielle jordobservationssatellit udrustet med gyroskoper. Med disse kan WordView-1 hurtigere dreje. Desuden kan satellitten rumme mange flere billeder pr omkredsning.

Digiglobe regner med, at Worldview-1 er klar til brug om en måned, mens Quickbird forventes at fungere i endnu to år.

Ball Aerospace er i gang med at bygge en ny satellit for Digiglobe, Worldview-2. Den kan være klar til opsendelse i slutningen af 2008.

På grund af den store opløsning har statslige amerikanske organisationer allerede skrevet kontrakter på at modtage data fra Worldview-1.

25 Delta-2-raketter tilbage på lageret

Opsendelsen var den 75. vellykkede i træk for Delta-raketterne. Siden Delta-2-raketten kom på markedet i 1989, har den gennemført 130 opsendelser, hvoraf de 128 har været vellykkede.

Boeing, som bygger Delta-2-raketterne, har 25 tilbage, som skal benyttes til opsendelser i de kommende år. Men Nasa har besluttet at fases Delta-2 ud, når de resterende raketter er brugt op.

Af de 25 tilbageværende raketter er 11 købt af Nasa, to af det amerikanske luftvåben til GPS-satellitter og tre af kommercielle kunder. De resterende seks raketter er endnu ikke solgt.

Den næste Delta-2-opsendelse er planlagt til næste uge, når Nasas udsatte Dawn-sonde skal sendes af sted mod asteroiderne Vesta og Ceres.

Dokumentation

Digiglobe