Kommercielle aktører vil have nettilsluttede batterier fritaget for tariffer

Plus17. december 2020 kl. 15:3011
Kommercielle aktører vil have nettilsluttede batterier fritaget for tariffer
Princip-skitse af et flowbatteri direkte tilsluttet i nettet. Illustration: Nordisk Energirådgivning/NELT.
Et konsortium bestående af fem virksomheder mener, at kommerciel ellagring i stor skala lige nu bremses af dobbelt tarifering, da batterier i visse tilfælde betragtes både som en produktions- og en forbrugsenhed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Teknologien er sådan set ved at at være moden. Flowbatterierne har med sit potentiale for nem opskalering af kapaciteten alle muligheder rent teknisk for at indgå i understøttende funktioner for elnettet.

Men det er umuligt at få økonomi i kommercielle el-lagringsanlæg, fordi deres rolle ikke er klart defineret i det danske elsystem. Sådan lyder det fra projektkonsortiet NELT, som består af en række danske energirådgivere og leverandører af tankanlæg.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
20. december 2020 kl. 00:38

Hvis det ikke er private, som skal sætte disse batterier op, hvem er det så?

Private aktøre også kaldet "Virksomheder". De skal være på 5 MW for at kunne handle på regulerkraftmarked. Flere kan dog slå sig sammen, men så er det stadig en virksomhed der står for handlen... Der er tale om installationer der udelukkende indeholder batterierne. Det er derfor de taler om at de skal kunne slippe for nettariffer...

EU har forbudt netselskaberne at opstille sådanne batterier (ud over i forbindelse med udvikling af forretningsområdet, der er givet en kort dispensation), da netselskaberne ikke må handle med strøm og størstedelen af forretningen går på at købe når strømmen er billig og sælge når den er dyr, eller som nævnt at byde ind på regulermarked.

10
20. december 2020 kl. 00:26

Der er ikke tale om at private skal have et batteri ude i garagen og kunne score kassen på at købe og sælge strøm på nettet.

Hvis det ikke er private, som skal sætte disse batterier op, hvem er det så?

Det er da for at sige det mildt genialt, hvis man kan score kassen på at stabilisere elnettet. Det vil dog kunne ende der, hvor udsvingene i elprisen bliver så små, at man skal være ekstrem professionel for at få økonomi i det.

9
20. december 2020 kl. 00:16

Skal det kunne betale sig, at anvende batterierne til sit solcelleanlæg, som buffer for elnettet? Og må man selv trække strøm fra solcellerne, uden at betale afgifter?

Nu handler artiklen om nettilsluttet batterier, ikke installationstilsluttet batterier...

Der er ikke tale om at private skal have et batteri ude i garagen og kunne score kassen på at købe og sælge strøm på nettet. Du må om privatperson godt installere et batteri (både med og uden solceller, vindmøller eller andre produktionsenheder), du må også godt oplade det og bruge strømmen som du har lyst. Da du betaler afgift for den energi du køber fra nettet og ikke får noget tilskud til evt. batteristrøm du sælger på nettet, vil det dog aldrig blive en forretning. Har du solceller så køber energinet strømmen efter de regler som du er tilsluttet under og der må du også godt have et batteri og aflade det når du har lyst... Husk at batterier der er fast tilsluttet installationen, skal anmeldes til Netselskabet (også selv om det er på den anden side af solcellerne)...

8
19. december 2020 kl. 23:39

Man hælder store støttesummer i P2x udvikling, og så synes der at ligge en teknologi klar , som har nærmest ubegrænset potentiale.

6
18. december 2020 kl. 00:51

Og må man selv trække strøm fra solcellerne, uden at betale afgifter?

Hvordan det opfattes af byrokraterne bliver spændende. Hvis batteriet sidder bag solcellerne, er det jo dem der er forbundet til nettet og ikke egentlig batteriet. Det bliver så blot nogle specielle solceller, som kan levere strøm, når solen ikke skinner.

Det hindrer dog ikke at du privat kan bruge almindelig strøm til at oplade batteriet, hvis du havde lyst.

5
18. december 2020 kl. 00:47

Det er vigtigt at huske, at infrastrukturen, højspændingsnettet, kan have flaskehalse og er kostbart (måske lokalpolitisk umuligt (master eller kabler). Så det kan ikke være et frit gode at etablere sådanne anlæg. De må nødvendigvis forbindes hvor det er muligt og rimeligt.

Der er i dag et system hvor fjernvarmeværker kan blive nettilsluttet på begrænset netadgang. Derved slipper de for at betale tariffer for at tilslutte deres varmepumper. Reglerne gælder pt. for kraftvarmeværker der omlægges til varmepumper (men jeg indrømmer at jeg ikke er helt inde i reglerne). Reglerne er ved at blive ændret så også andre kan få glæde af denne tilslutningsmulighed (f.eks. industrikunder med et stort varmebehov).

Begrænset netadgang betyder at værket kan bruge elnettet når der er plads til det, men i tilfælde af overbelastning, omlægning, fejl eller lignende, der bliver tilslutningsretten begrænset eller der slukkes helt for anlægget. Ved tilslutning skal de faktiske omkostninger betales (dette indbefatter evt. forstærkninger, afregningsmålinger og kommunikation med kontrolrummet) og de omkostninger kan løbe så meget op at det for små anlæg bedre kan betale sig at betale nettarifferne...

Det vil være fornuftigt at større batterianlæg kommer ind under tilsvarende regler, så kan nettet udnyttes optimalt, dog skal anlægsejeren være opmærksom på at der kan komme begrænsninger i deres udnyttelse af nettet.

Hvis flere og flere kobles på nettet på begrænset netadgang, skal der naturligvis laves et system så begrænsningen sker på en fair måde.

4
17. december 2020 kl. 22:50

Skal det kunne betale sig, at anvende batterierne til sit solcelleanlæg, som buffer for elnettet? Og må man selv trække strøm fra solcellerne, uden at betale afgifter?

3
17. december 2020 kl. 21:30

Elselskaberne regner elforsyningen som deres, og i deres optik "sjæler" privatejede batterier fra deres omsætning (ejeren af batterierne kommer jo til at betale mindre til elselskaberne). Da det så også er elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi der skriver reglerne for, hvordan nettariffer skal opkræves, så er jo ikke overraskende, at tarifferne er til ugunst for batteriejerne - og i øvrigt alle former for privatejede, elproducerende enheder.

Dansk Energi står umådeligt stærkt. Spørg bare hos Enhedslisten, så er Dansk Energi jo nærmest en inkarnationen af kommunisme og fælleseje. Spørg hos de Radikale eller Venstre, så er Dansk Energi vores redningsplanke for strøm til fremtidens el-biler.

Det sidste er nok mest korrekt, for elkoncernerne vil først og fremmest udvide deres marked - ikke et ondt ord om det, men så skal de jo også fratages retten til at skrive tarifreglerne.

Forandringerne kommer ikke fra den danske elsektor, men fortrinsvis fra EU, blandt andet med det nye el-direktiv. I forhold til batterier er der også lavet nogen lovforberedende arbejde, og har man interesse i batteriers fremtid, så er det nok her, man skal følge med.https://www.entsoe.eu/network_codes/cnc/expert-groups/

2
17. december 2020 kl. 20:13

Ikke at gentage dette gedemarked med solceller. Tænk nu lang tid frem og find en model der er rimelig nu og i en lang tid fremover. Det er ikke noget vi behøver lige nu og her.

Disse kompensatorer med store mængder roterende jern (eller hvad de bruger) kan også betragtes som en blanding af producent og forbruger. Med et batteri er det blot forskudt lidt længere tid.

1
17. december 2020 kl. 18:34

Det kan godt være, at eksisterende tanke kan genbruges billigt til formålet.

Det er vigtigt at huske, at infrastrukturen, højspændingsnettet, kan have flaskehalse og er kostbart (måske lokalpolitisk umuligt (master eller kabler). Så det kan ikke være et frit gode at etablere sådanne anlæg. De må nødvendigvis forbindes hvor det er muligt og rimeligt.

Så derfor kunne man spørge energinet.dk: hvor er det muligt ?