Kommentar: It-branchens skyklapper forstærker mangel på it-folk

Der mangler 3.000 it-specialister i Danmark, og 42 procent af virksomhederne har oplevet problemer med at rekruttere de folk, de har brug for inden for it-området. Sådan lyder de dystre udsigter fra Danmarks Statistik og it-branchens organisationer.

Det handler i bund og grund om, at it spiller en stadig mere central rolle for flere virksomheder, som derfor alle sammen kæmper om nogle få hundrede dataloger, der slipper gennem specialesumpen hvert år.

Selv når revl og krat tælles med inden for it-relaterede og tekniske uddannelser tælles med, så vil der stå flere og flere tomme kontorstole foran skærmene med C++-kode.

Men samtidig er der tusindvis af veluddannede unge mennesker, som gerne vil bruge deres universitetsgrader til mere end at brygge kaffe nede på Jobcenteret.

En kandidatgrad i litteraturvidenskab lyder ikke som et perfekt match med udviklingen af et SAP-baseret økonomistyringssystem til ældreplejen i kommunerne, men her er en opfordring til it-virksomhederne: Giv historikeren, antropologen eller kandidaten i græsk middelalderfilologi en chance.

Der er nemlig noget, vi ikke har lyst til at tale om i it-branchen: Programmering er ikke svært.

Hylder de selvlærte amatører

I årtier har it-branchen set op til nogle af dygtigste iblandt os, som er selvlærte. De fik fingrene i en computer i en ung alder og med ihærdighed og nysgerrighed lærte de at programmere. Den historie er der mange i branchen, som kan genkende. De lærte ikke principperne for programmering gennem fem år med forelæsninger på universitetet. De læste en slidt BASIC-manual fra biblioteket. Universitetet gav dem derimod andre redskaber.

Og det er dér, den skjulte ressource ligger, hos mange af dem, der har en kandidatgrad i et fagområde, hvor der kun bliver et job ledigt, når nogen går på pension, inden den næste sparerunde nedlægger jobbet. De har nemlig alle universitetets redskaber, men mangler at lære at programmere.
Se de nyeste ingeniørstillinger på Jobfinder

It-branchen forsøger at løse manglen på it-folk ved at henvende sig til de unge, allerede inden de har fået studenterhuen på. De bliver lokket med, hvor spændende det er at arbejde med it, hvor man kan få lov til at udvikle det næste Grand Theft Auto, eller blive millionær ved at opfinde den næste mobil-app til at finde folk i nærheden, der kan lide pandekager.

Når det ikke virker, så forsøger skiftende regeringer at dirigere de unge ind på it-uddannelserne ved at skære ned på humaniora eller true med at tage SU’en fra dem, hvis de ikke læser noget, industrien har bedt om.

Men programmering er som sagt ikke svært. Og læser du datalogi, så er der desværre flere job at få, hvor du skal vedligeholde gamle banksystemer, end med at udvikle Warcraft-kloner.

Analytiske evner lige så vigtigt som hurtig kode

Ude i virkeligheden sidder udviklingsteam og mangler folk. Men en stor del af opgaverne handler ikke om at være sej til at kunne få en database og en webapplikation til at snakke sammen med kortest mulige svartider. Ligesom udvikleren kan bruge tid på at stirre på den linje C++, som bliver ved med at smide fejl i kompileringen, så kan projektgruppen bruge tid på at stirre på en særlig kryptisk linje i kravspecifikationen..

Analytiske evner og at være i stand til at arbejde struktureret er mindst lige så vigtige evner som at vide, hvordan Ethernet i virkeligheden fungerer. Selvfølgelig har et godt udviklerteam stadig brug for den knalddygtige udvikler, der æder API'er til morgenmad. Men den dygtige udvikler kunne udnyttes bedre ved at supplere med folk, der ikke har helt samme viden, men blot er motiverede og intelligente.

De sidste to egenskaber er der rigtigt mange, der er i besiddelse af, hvis de har kæmpet sig gennem et studie, hvor de knap nok har haft et eneste møde med deres specialevejleder, og hvor undervisningsmaterialet har lixtal, der kræver en 64-bit-integer.

It-branchen hyrer masser af folk, der ‘har forstand på forretningen’. Det er en pæn måde at sige, at de er jurister og andre med en højere handelseksamen. Men der er mange andre fagdiscipliner, som har noget at bidrage med til et it-projekt.

Bibliotekarer har for eksempel ret god forstand på at organisere information og at udarbejde en taksonomi.

Hvis du har arbejdet med diskursanalyse, så læser du en kravspecifikation på en helt anden måde end juristen eller datalogen og kan måske opdage nogle af de problemer, som bliver dyre senere i projektet.

Plads til både PHP og Kierkegaard

Det vil være nødvendigt at give akademikerne noget it-uddannelse, men det vil i mange tilfælde være mindre, end man umiddelbart skulle tro. Der er nemlig mange, som har siddet på sociologi eller musikvidenskab og arbejdet med både matematik og lettere programmering.

Det er ikke en uoverkommelig opgave at give dem tilstrækkeligt færdigheder til at fungere sammen med udviklerteamets programmeringsspecialister. Selv om du har brugt fem år på at læse filosofi, så er der stadig plads til PHP og Javascript ved siden af Kierkegaard og Foucault.

Selvfølgelig vil det ikke være alle akademikere, der passer ind i udviklingsteamet. Men med motivation og interesse kan man komme langt. Og det burde inden for de sædvanlige tre måneders prøveperiode være muligt at finde ud af, om ægyptologen kan blive en værdifuld udvikler med en begrænset investering i efteruddannelse.

Det eneste, vi risikerer ved at give kandidaterne fra humaniora en chance i it-branchen, er, at de synes, vi er for kedelige. Jeps, Sharepoint kan vise sig at være kedeligere end tysk litteratur.