Kommentar i Nature: »Den post-antibiotiske tid er over os«

I sidste måned udsendte Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et globalt kort over antibiotikaresistens udbredelse sammen med en advarsel om, at vi går en 'post-antibiotisk' tid i møde. Men på mange måder er den post-antibiotiske tid allerede over os. Det skriver professor Mark Woolhouse fra University of Edinburgh og Jeremy Farrar, direktør for den britiske Wellcome Trust, i en kommentar i Nature.

Flere former for antibiotika, der tidligere reddede liv, er nu værdiløse, og listen over resistente bakterier bliver længere og længere. Alle klasser af antibiotika bliver hele tiden yderligere kompromitteret af resistens. Det samme gælder mange antivira-, antiparasit- og antisvampemidler, skriver de.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

Resistensen breder sig. MRSA har spredt sig mellem kontinenter, det samme har resistente typer af tuberkulose, malaria, hiv og pneumokokker.

Svag international respons på problemet

Dermed er de resistente bakterier og vira et globalt problem, som kræver global handling, Men handlingen har hidtil været svag, lyder det fra både WHO og fra flere andre sider.

Læs også: WHO: Antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mod folkesundheden

»Vi har været nødt til at gøre noget mod udviklingen af antibakteriel resistens i mere end 20 år. På trods af flere advarsler har den internationale respons været svag,« siger Jeremy Farrar til Reuters.

Han mener, der er brug for et uafhængigt organ, som overvåger udbredelsen af de resistente bakterier.

Kamp mod tiden

Organet skal ifølge Jeremy Farrar ligne FN's Klimapanel, men kun koncentrere sig om udbredelsen af de resistente smittetyper.

»På mange måder er den antibakterielle resistens meget lig klimaforandringer. Begge er processer, der opererer på global skala, og hvor menneskeheden har en stor del af skylden,« skriver Jeremy Farrar og Mark Woolhouse i Nature.

Kun en håndfuld nye antibiotika er udviklet de seneste år, og det er en kamp mod tiden at finde nye, mens bakterier hele tiden bliver mere resistente. Derfor appellerer forskerne i Nature til globalt samarbejde.

Kilde Nature.com
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det hedder uhelbredelig...

Og så håber jeg ellers at der kommer styr på forbruget af antibiotika.

Holder man snart op med at give det som profylakse i danske svinestalde?

 • 5
 • 0

Man holder vel op når det holder op med at virke, og det sker snart hvis ovenstående er rigtigt. Det bliver ikke stoppet på anden måde, og er vel også for sent selvom det gør.

 • 2
 • 1

For snart 117. gang gør jeg opmærksom på, at sygdomme fremkaldt af antibiotikaresistente mikroorganismer kan helbredes, hvis man behandler med de sædvanlige antibiotika og reverserer resistensen med non-antibiotika, f.eks. visse phenothiaziner, som hidtil har været anvendt som psykofarmaka, og som et dansk forskerhold har dokumenteret har denne uventede "bivirkning". Der er taget patent på et sådant non-antibiotikum, JEK47, der er en videreudvikling af skizofrenimidlet Thioridazin, som indtil det nyudviklede JEK 47 er godkendt af Medicinalstyrelsen, kan anvendes "off label" på dispensation som en "helper compund" og kan købes på internationale apoteker f.eks. et argentinsk og et canadisk apotek. Behandlingen er effektiv og ganske billig. Det er måske derfor, at medicinalindustrien ikke er så interesseret, da der er mere profit i at udvikle nye antibiotika. Andre forskere i antibiotikaresistens er også tilbageholdende med at anerkende denne danske forskning, da deres forskning bliver overflødiggjort, da problemet er løst, så de får vanskeligt ved at få tildelt yderligere forskningsmidler.

 • 3
 • 4

Hvis vi dømmer grisekoncentrationslejre umoralske og farlige for folkesundheden ,er de optimistiske fossilfriheds planer i rigtig store problemer. På den anden side kan det være at øget menneskedødelighed mindsker energibehovet. Tak for sidst fra dyrene .

 • 1
 • 6

Problemet er bare at selv hvis JEK47 virker vil der også udvikles resistens imod denne kombinationsbehandling inden for relativt kort tid. Der findes ikke nogen "magic bullet" behandling der kan løse resistensproblemet - løsningen ligger i en global koordineret indsats der minimere forbruget af antimikrobielle midler. Desuden er der i forvejen ikke nogen særlig stor fortjeneste i udvikling af antibiotika og det er dette som netop giver udslag i manglen på nye virksomme stoffer.

 • 3
 • 0

Dels skal brugen af de eksisterende antibiotika reduceres, både i dyr og mennesker. Vi må acceptere at blive syge i kortere tid når der er tale om ikke livstruende sygdomme. Det vil også styrke vores immunforsvar.

2 fronter der blandt andet bør arbejdes med er: *Værktøjer til effektiv og præcis diagnostisering: Bare fordi du bliver testet positiv for noget, er det ikke nødvendigvis det du er syg af. *Udvikling af smalspektrede antibiotika. Når man er sikker på hvad patienten er syg af. Kan en smalspektret antibiotika bruges til at løse problemet. Uden at bidrage til resistens i de andre bakterier der også findes i patienten.

Relateret læsning: Missing Microbes: How the Overuse of Antibiotics Is Fueling Our Modern Plagues

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten