Kometlanderens bor fik ikke fat

12. november sidste år fik kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko besøg af landingsmodulet Philae, der dog ikke landede helt som forventet. Philae hoppede rundt på kometen et stykke tid, før den faldt til ro et uheldigt og endnu ukendt sted, hvor den ikke fårtilstrækkeligt sol til at drive dens mange instrumenter.

Forskerne nåede at bede Philae om at tage en boreprøve og sende data retur, før forbindelsen til landeren røg. Det kom der dog ikke det helt store ud af, for nu er det kommet frem, at boret ikke fik noget materiale med op. Det skriver webmediet Space.com på baggrund af en samtale med Nasa-forskeren Paul Weissman, der er tilknyttet den europæiske mission.

Læs også: Kometlanderen Philae vågner sandsynligvis igen efter nytår

Boret nåede åbenbart ikke ned i isen, måske fordi Philea står skævt på kometen. I hvert fald er der ikke kommet fast materiale frem til de instrumenter, der skulle analysere det. I stedet har instrumenterne kun opfanget spor efter den ganske tynde atmosfære omkring kometen.

Her dumpede Philae ned til at starte med, men landingsmodulet hoppede videre, og nu kan forskerne ikke lokalisere det. (Foto: ESA/Rosetta/MPS) Illustration: ESA/Rosetta/MPS

Med solide data fra de instrumenter, der var klar til at analysere boreprøver, kunne forskerne ellers have afdækket kometkernens sammensætning. Her er det særlig indholdet af komplekse, organiske stoffer, der er spændende – specielt om 67P/Tjurjumov-Gerasimenko bærer på aminosyrer, der er basale byggesten i proteiner, som er en helt central del af alle levende celler.

Læs også: Nu kredser rumsonden Rosetta om kometen 67P

Så godt som alle aminosyrer findes i to forskellige versioner, nemlig en venstredrejet og en højredrejet. Instrumentet COSAC ville have kunnet måle forskel på de to versioner, og det er interessant, fordi det kun er de venstredrejede aminosyrer, der er til stede i levende væsner. Det kan være, fordi kometer i tidernes morgen bragte flere venstredrejede end højredrejede molekyler til Jorden.

Men forskerne må altså kigge langt efter de spændende data. Alt håb er dog ikke ude. Hvis det i løbet af de kommende måneder lykkes at få genopladet Philaes batterier, skal sonden prøve at bore endnu engang.

Emner : Kometer