Kometeksplosion skyld i masseudryddelse for 12.900 år siden

Livets udvikling på Jorden blev kraftigt ændret for 12.900 år siden, da en enorm komet eksploderede over Canada. Det mener en række forskere under ledelse af antropolog Ken Tankersley fra Cincinnatis Universitet.

Forskerne har set nærmere på geologisk spor, som de seneste uger er fundet i Ohio og Indiana, og som tyder på, at afslutningen af den sidste istid fik katastrofale følger for mange dyrearter og mennesker.

Geologen Allen West fra Arizona fremlagde for et par år siden en teori om, at et objekt fra rummet eksploderede over det nordlige Canada. Eksplosionen skabte en massive chok- og varmebølge, som satte store del af den nordlige halvkugle i flammer. Ifølge Allen West var der tale om en komet eller en asteroide på over en kilometer i diameter.

Nu har Ken Tankersley i samarbejde med Allen West og Nelson R. Schaffer fra Indianas Geological Society fundet beviser i Ohio og Indiana, som støtter teorien om den eksploderende komet.

De har analyseret prøver af krystalstrukturerne af diamanter, guld og sølv fra området med røntgendiffraktion. Analyserne viser, at de stammer fra områder i Canada og ikke som tidligere antaget fra de store søer i det nordlige USA, hvor de skulle være bragt fra med gletschere. Den eneste sandsynlige forklaring på deres eksistens er, at de blev slynget så langt mod syd ved eksplosionen.

Nu er forskerne i gang med at søge efter iridium, mikrometeoritter og nanodiamanter med samme kendetegn, som findes i diamantområderne i Canada. De burde også være blevet blæst så langt væk ved eksplosionen.

Tidspunktet for kometeksplosionen stemmer overens med, hvornår de store mammutter og de første mennesker i Clovis-kultuen forsvandt fra Nordamerika.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er lidt pussigt at der altid er forskere der forsøger at forklare alting med at himlen falder ned. Sammenhængen er altid lidt tyndbenede, som f.eks. med mamutter. De forsvandt altså ikke lige sådan over natten. Og Clovis folket ved man faktisk ikke ret meget om, bortset fra at de lavede lerpotter. Sandheden er vil, som i alle evolutionssammenhænge, at store langsomt voksende og forplantende organismer, der er fødespecialister, er dårlige til at takle skift i deres omgivelser. Så mamutter blev ikke udryddet af et eller anden, men deres miljø forsvandt og det samme gjorde de selv. Det samme gælder jo naturkonservering i dag, det hjælper ikke at frede en art, hvis ikke man sikre at der også et naturligt miljø til den.

  • 0
  • 0

Det er lidt pussigt at der altid er forskere der forsøger at forklare alting med at himlen falder ned.

Sandheden er vil, som i alle evolutionssammenhænge, at store langsomt voksende og forplantende organismer, der er fødespecialister, er dårlige til at takle skift i deres omgivelser. Så mamutter blev ikke udryddet af et eller anden, men deres miljø forsvandt og det samme gjorde de selv.

Eksplosionen skabte en massive chok– og varmebølge, som satte store del af den nordlige halvkugle i flammer.

Man kan vel godt sige at det er en ændring af omgivelserne der kunne tænkes at påvirke deres levevilkår.

M

  • 0
  • 0

Nu forsvandt der en lang række større pattedyr i N. Amerika omkring det tidspunkt, man mener, at de skyldtes indvandringen af mennesker + istidens ophør. Nu læste jeg lige, at mamutterne i Sibiren også uddøde, men på et tidspunkt før denne "himmelgenstand" kom i spil.

Uddøen er gådefuld, da det er svært at pege på enkelt faktorer, som regel er det nok mere et samspil af faktorer, der lige vælter vognen Ligesom med dinosaurene, hvor der også er foreslået mange mulige årsager. Det er simpelthen for svært ud fra de geologiske beviser at påvise, at det var lige dét, der skete lige præcis dér på det bestemte tidspunkt.

Men det er bestemt interessant, hvis det frikender menneskene fra at være de væsener, der for rundt med blodige økser og masseudryddede dyr. Der er en tendens til at overdrive jagtens rolle, jeg ved ikke om det er en rest drengebogsfantasier, der rumler i folks baghoveder, jagt er nok mere spændende at forestille sig end fredelig indsamling. Det er næsten kun eskimoer, der ernærer sig af jagt primært. Alle andre folkeslag har haft mulighed for indsamling af vegetabilier og smådyr- og det har udgjort det meste af fødegrundlaget.

Men bestemt en ny interessant opdagelse, som jeg gerne vil læse mere om.

Mvh Tine

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten