Kom trådløst på nettet via gadelygten
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kom trådløst på nettet via gadelygten

Kombinationen af LED-gadebelysning og wifi er så god en idé, at Brønderslev og Viborg Kommuner nu vil afprøve teknologien. I første omgang er banegårdspladsen i Brønderslev blevet udset som testområde:

»Vi vil gerne give turister, rejsende og vores borgere de bedste muligheder, og Street Wifi-lampen er en god idé,« siger Karsten Frederiksen, der er formand for Teknik og Miljø i Brønderslev Kommune.

Lampen fra S-Light har både lysdioder og wifi. Den skal i første omgang testes på banegårdspladsen i Brønderslev. Illustration: S light

Læs også: Nu får hovedstaden LED-lys og styr på trafiksignalerne

Ifølge et EU-direktiv skal mange kommuner alligevel være færdige med at udskifte gamle og miljøtunge kviksølvbaserede gadelamper inden udgangen af 2015, og det er oplagt at skifte til de strømbesparende lysdioder. Den lampe, som i stedet skal sættes op i blandt andet Brønderslev, kaldes S-Light, og den er udviklet, designet og produceret i Danmark.

Bredbånd Nord, der står for lyslederforbindelserne i Nordjylland, er en af parterne i projektet, for de mange wifi-hotspots skal have internetforbindelsen via et optisk fiber. Salgs- og marketingdirektør Christian Ingerslev Sørensen ser store muligheder:

Læs også: 14.000 LED-gadelamper i Randers: »Nogen skal jo være first-movers«

»Street Wifi med helt op til 1 Gbit-hastigheder giver nogle helt nye muligheder i blandt andet gågademiljøet. Når kunder er koblet gratis til wifi, kan de eksempelvis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted, for eksempel foran en forretning eller ved busstoppestedet,« siger han.

Det vurderes, at de nye lamper har en tilbagebetalingstid på ti år.

"Street Wifi med helt op til 1 Gbit-hastigheder giver nogle helt nye muligheder i blandt andet gågademiljøet"

Efter den sætning forventer jeg, at man vil uddybe hvad man vil bruge al den båndbredde til. Men

"...eksemplevis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted..." lægger ikke helt op til at 1 Gbit/s er nødvendigt.

Desuden - kan dem som bor langs vejen så nyde gratis internet? Fint som forbruger, men hvad siger udbyderne?

  • 3
  • 0