Kom trådløst på nettet via gadelygten
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Kom trådløst på nettet via gadelygten

Kombinationen af LED-gadebelysning og wifi er så god en idé, at Brønderslev og Viborg Kommuner nu vil afprøve teknologien. I første omgang er banegårdspladsen i Brønderslev blevet udset som testområde:

»Vi vil gerne give turister, rejsende og vores borgere de bedste muligheder, og Street Wifi-lampen er en god idé,« siger Karsten Frederiksen, der er formand for Teknik og Miljø i Brønderslev Kommune.

Lampen fra S-Light har både lysdioder og wifi. Den skal i første omgang testes på banegårdspladsen i Brønderslev. Illustration: S light

Læs også: Nu får hovedstaden LED-lys og styr på trafiksignalerne

Ifølge et EU-direktiv skal mange kommuner alligevel være færdige med at udskifte gamle og miljøtunge kviksølvbaserede gadelamper inden udgangen af 2015, og det er oplagt at skifte til de strømbesparende lysdioder. Den lampe, som i stedet skal sættes op i blandt andet Brønderslev, kaldes S-Light, og den er udviklet, designet og produceret i Danmark.

Bredbånd Nord, der står for lyslederforbindelserne i Nordjylland, er en af parterne i projektet, for de mange wifi-hotspots skal have internetforbindelsen via et optisk fiber. Salgs- og marketingdirektør Christian Ingerslev Sørensen ser store muligheder:

Læs også: 14.000 LED-gadelamper i Randers: »Nogen skal jo være first-movers«

»Street Wifi med helt op til 1 Gbit-hastigheder giver nogle helt nye muligheder i blandt andet gågademiljøet. Når kunder er koblet gratis til wifi, kan de eksempelvis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted, for eksempel foran en forretning eller ved busstoppestedet,« siger han.

Det vurderes, at de nye lamper har en tilbagebetalingstid på ti år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Street Wifi med helt op til 1 Gbit-hastigheder giver nogle helt nye muligheder i blandt andet gågademiljøet"

Efter den sætning forventer jeg, at man vil uddybe hvad man vil bruge al den båndbredde til. Men

"...eksemplevis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted..." lægger ikke helt op til at 1 Gbit/s er nødvendigt.

Desuden - kan dem som bor langs vejen så nyde gratis internet? Fint som forbruger, men hvad siger udbyderne?

 • 3
 • 0

Tænker at det kunne have nogle fordele i storbyer med tætliggende huse da det vil give en ret præcis stedangivelse uden sattelit dækning.

 • 0
 • 0

Æterforureningen på 2,4 GHz båndet er allerede katastrofal, så det lyder som en rigtig god ide at fylde endnu mere ind på det - host, host.

Og hvis de virkelig i ædru tilstand begynder at tale om 1 Gbit/s, så har de åbenbart tænkt sig fuldstændig at bruge al båndbredde på både 2,4GHz og 5GHz båndet.

Det kommer til at gå helt, helt galt.

 • 4
 • 1

Det er ingen kommunal opgave at levere "gratis" bredbånd til gud og hver mand.
Det findes masser af billigere udbydere af bredbånd.
Desuden er alle moderne mobiltelefoner udstyret med 3G/4G, og abonnementerne kaster RIGELIGT med dataforbrug i nakken på forbrugeren til ingen penge.

Det er spild af skattekroner det de foretager sig. De skulle hellere bruge deres ressourcer på at levere ordentlige forhold for ældre, syge osv!

 • 5
 • 9

Det er spild af skattekroner det de foretager sig. De skulle hellere bruge deres ressourcer på at levere ordentlige forhold for ældre, syge osv!


Nu ved vi jo rent teknisk ikke om det bliver dyrere end de gadelamper de alligevel skulle sætte op, og hvor meget i så fald.
Skulle man tænke din tanke helt til ende, så skulle man heller aldrig lave noget som helst turistvenligt initiativ, da det jo som udgangspunkt er en investering uden håndfast garanti for return.

For der er ingen tvivl om at det er turisternes manglende data-muligheder som man gerne vil lokke med at kunne løse. Det er jo en opgave som ingen andre har tænkt sig at løse som det ser ud i dag, fordi der er ALT for mange penge i ikke at løse den.

 • 5
 • 0

Det er spild af skattekroner det de foretager sig. De skulle hellere bruge deres ressourcer på at levere ordentlige forhold for ældre, syge osv!


Som Poul Pedersen skriver, skal lamperne alligeel udskiftes.

Fremtidens gadebelysning kræver ny teknologi og specielt i erhvervsområderne i hovedstadsområdet forsøger sig med smarte gadelamper, der kun lyser når der er behov for det - altså når der kommer en bil, cyklist eller gående.

I det her tilfælde går en bredbåndsudbyder ind som partner, hvilket kommunen sikkert spare en del penge på. Bredbåndsudbyderen betaler udgiften til internetudstyr og fiberen, og kommune kan drage nytte af dette til statistik om de enkelte lamper. Herunder vil jeg forvente at den enkelte gadelampe kan melde tilbage, når LED-lyset er ved at dø og det er tide til at udskifte den. Fordelen ved LED er at lysstyrken dør langsomt, så ved at have informationerne om brugen, vil det være muligt at vedligeholde dem meget billigere. Det vil ske via planlægning, hvor det er muligt at bestille nogen til at skifte flere LED pærer på samme tid. Med den gamle teknologi, går en pærer bare ud - og så skal der bestilles en udskiftning, hvilket ikke er effektivt.

Mit bud er derfor at det er en besparelse af skattekroner. Og som bonus, kan der leveres internet gennem deres partnerskab med Bredbånd Nord. Denne løsning vil højst tænkeligt kun være gratis internet og ikke frit internet. Med gratis mener jeg til 0 kr.

 • 2
 • 0

Udover at støjen i forvejen er allestedsnærværende så er det da et kæmpeproblem med yderligere strålingskilder i det offentlige rum.
Jeg er sikker på vi om få år vil se tilbage på "Always Online" generationen med hovedrysten og trækken på skuldrene.

Her så vi en hel generation forblændet af underholdningsindustri, popsmarte apps og falske sociale bekendtskaber via såkaldt sociale medier.

Det anslås, at flere tusinde danskere allerede har elektrohypersensitivitet i fuldt flor. Og mange flere er på vej.

Hvor skal folk med EHS opholde sig i fremtiden -eller nu?
Der er allerede 100% dækning via forskellige teleselskaber, WiFi, DECT telefoner, TETRA nettet og diverse andre teknologier.
Bor man i en by er man bombarderet med EMF støj døgnet rundt.

Og skaderne tårner sig op. Cancerforekomsten eksploderer, neurologiske tilstande, adfærdsproblemer etc.

Og samtidig øges andre problemer også i takt med immunsystemssvækkelser, DNA degeneration og oxidativt stress på celleplan.

Om få år ser vi tilbage på WiFi alderen med hovedrysten fuldstændig som vi idag gør med Asbest, Tobak og Kviksølv

 • 2
 • 2

Båndbredden på WiFi er delt, så med 100 enheder tilkoblet samme access punkt, får de kun 1/100 hver.

Kunne du ikke være så venlig at sætte dig ind i hvordan CSMA/CA fungerer før du udtaler dig - det er lodret forkert.

Der er flere kanaler (men ikke særlig mange), så der delvis kan undgås forstyrrelser fra nærliggende acces punkter.

Prøv også at finde ud af på hvilken måde man vil opnå hastigheder op til 1 Gbit/s, og du vil sande at der ikke er flere kanaler at tage af.

Herudover så er der ingen intelligens indbygget i WiFi, hvilket bla. betyder at der intet styr er på hvad klienterne foretager sig, hvorfor randzonerne er totalt uforudsigelige, samt det er direkte anarki hvor sporadiske ad-hoc hotspots totalt kan ødelægge billedet.

 • 0
 • 0

Mig bekendt eksisterer der velfungerende stadion wifi løsninger på flere af de største stadions i usa. Så det skal nok også kunne fungere i gågaden i Løkken. Uden intelligens er det ikke. Men det er heller ikke problemfrit. Lige som det kræver kundskab og erfaring at designe og optimere 3g og 4g..

Jeg synes det er et godt initiativ. Ingen siger det offentlige skal betale. Det kan lige gerne være handelsstandsforeningen eller andre interessenter. Det ville løse problemet med at kommunerne tilbyder tjenester i konkurrence med private aktører. Så kan kommunerne købe netværk til management af belysning og anden infrastruktur samt trafikdata etc, og så passer pengene måske uden at nogen skulle have noget at brokke sig over.

 • 0
 • 0

Jeg har lige været på ferie i Tyrkeiet i Marmeris. Her havde de kommunalt WiFi i hele byen. Kommunen tjener kassen på at turister og lokale betaler et mindre beløb for en dag og lidt mere for en uge. Genialt og meget turist venligt samt et godt tilskud til kommunekassen.

 • 0
 • 0

Båndbredden på WiFi er delt, så med 100 enheder tilkoblet samme access punkt, får de kun 1/100 hver.

Kunne du ikke være så venlig at sætte dig ind i hvordan CSMA/CA fungerer før du udtaler dig - det er lodret forkert.

Jeg har altid troet at man deltes om båndbredden og det siger de steder hvor jeg læser om CSMA/CA også.
Der er dog også dukket noget om med "spatial streams", men det kan kun håndtere nogle få forbindelser.

Der er flere kanaler (men ikke særlig mange), så der delvis kan undgås forstyrrelser fra nærliggende acces punkter.

Prøv også at finde ud af på hvilken måde man vil opnå hastigheder op til 1 Gbit/s, og du vil sande at der ikke er flere kanaler at tage af.

For at komme op i båndbredde er det muligt at lægge nogle kanalerne sammen (op til 160MHz) og der er ikke plads til særlig mange af disse sammenlægninger i frekvensområdet, men det optager ikke alle kanaler.

 • 0
 • 0

Jeg har altid troet at man deltes om båndbredden og det siger de steder hvor jeg læser om CSMA/CA også.

Jo man deles om båndbredden, men det er ud fra en betragtning om at rage til sig - der er ingen fordeling, og i øvrigt så er det laveste fællesnævner der bestemmer.

Så kan man selvfølgelig længere tilbage i systemet begynde at træde på bremsen, men jeg tvivler stærkt på at man begynder at inkorporere packet-shaping i hver lampe.

For at komme op i båndbredde er det muligt at lægge nogle kanalerne sammen (op til 160MHz) og der er ikke plads til særlig mange af disse sammenlægninger i frekvensområdet, men det optager ikke alle kanaler.

Javel ja, og hvordan praktiserer man så lige det, når der totalt set er 135MHz at gøre godt med hvis man vel at mærke lægger hele 2,4 GHz og 5GHz båndet ned?

Bevares, så kan der hentes lidt mere på 5GHz båndet ved at bruge de kanaler der kræver DFS/TCP, men det er nok ikke lige den løsning man vil se i en standerlampe.

 • 0
 • 0

Det er da ikke gratis. Det betales af de borgere (som jo efterhånden er i mindretal), der betaler skat. Samtidig udkonkurrerer kommunen jo private udbydere og skader dermed direkte prisdannelsen på dette marked.

Samtidig skal kommunens tekniske forvaltning jo nu udvide sin administration for dette område.

Alt sammen til skade for almindelige borgere, men til glæde for den enorme offentlige maskine.

 • 2
 • 0

Efter den sætning forventer jeg, at man vil uddybe hvad man vil bruge al den båndbredde til. Men
"...eksemplevis modtage information eller eksklusive tilbud, når de befinder sig et bestemt sted..." lægger ikke helt op til at 1 Gbit/s er nødvendigt.

Behøver det være nødvendigt ? Det er de færreste klienter der kan udnytte alt den båndbredde alligevel.
Det vil da også være tåbeligt at dem der opsætter udstyret, at sætte det til højeste modulation og kanalbredde bare fordi "man kan"....

 • 0
 • 0

Det er en af de mest voksende forretningsområder indenfor IT.
Kan oplyse at teknologien udvikler sig med rasende fart. Flere og flere Mbit/s pr. AP.

Det jeg godt kunne ønske mig var at man prøvede at dreje skuden, så man, i stedet for at fokusere på hvor meget man kunne hive ud af nettet ved at bruge hele spektret og kun have en klient på, lavede frekvensbåndene smallere og med stejlere flanker.

Ønsketænkningen er en nyt frekvensbånd med måske 50 kanaler der kun er 2MHz brede, og hvor både AP og klient forhandler om kanalen.

Det ville så kun give mulighed for omkring 10Mbit/s (med nuværende kodninger), men det ville også være alt rigeligt hvis man har samtlige 10Mbit/s for sig selv - og hvis der sporadisk var behov for større båndbredde kunne det foregå ved ad-hoc bundling.

Det ligger nok et stykke ude i fremtiden, men jeg håber snart at man begynder at vågne op, i stedet for bare at hælde endnu mere snavs ud i samme gryde.

 • 1
 • 0

Kanalerne kunne sagtens være 10 MHz eller 20 MHz brede.


Sagtens og sagtens - jo hvis vi kunne lave dem med flanker så de lignede en tændstiksæske på højkant.

Men det stiller voldsomme krav til radioudstyret, hvilket gør det dyrt, derfor vil det være nemmere med noget smallere bånd, så flankestejlheden ikke er slet så kritisk, og der kan være noget afstand mellem kanalerne.

Og som sagt, en båndbredde på 10-20 Mbps er fint per kanal, hvis man kan undgå forurening.

Problematikken med WIFI er jo protokollen, den er efterhånden gammeldags.

Det er hønen og ægget, for ja man kan godt kalde CSMA/CA for gammeldags, helt klart.

Men hvis det skal give nogen mening, så er man også nødt til at have fat i radiodelen, både på AP OG på klienten, således at der forhandles hvilken kanal der bruges, plus signalstyrke justeres aktivt i begge ender.

Hvis man i stedet startede fra bunden af og brugte nogen af de nyeste teknikker.

Men så mangler bagud kompatibiliteten jo.......

Hvorfor det også ville give bedst mening at lave et helt nyt bånd, således at det kunne indføres løbende - og når der så er gået tilstrækkelig lang tid kunne det overvejes på skraldespandsbåndet (2,4GHz).

 • 0
 • 0

Nu er artiklen ganske vist publiceret på en side med overvejende "teknisksindede" læsere—MEN det er tankevækkende at debattens fokus (næsten) udelukkende omhandler Bps, Bit, Hz, og om hvorvidt en given teknologi stadig er i brug om 10 år.
Af de 24 kommentarer er der kun to som nævner elektromagnetisk støj/forurening og de eventuelle helbreds-/miljømæssige konsekvenser et initiativ, som det i artiklen beskrevne, kan medføre.
Med stor respekt for de danske ingeniører og deres virke spørger jeg: Hvilken plads har mennesket i jeres arbejde?

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten